Assisen kruisboogmoord: procureur eist 21 jaar cel

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Jordy Vande Sompele (26) uit Tielt, die beschuldigd wordt van de moord op Bjorn De Vrieze (28) in Schuiferskapelle op 1 mei 2018, heeft openbaar aanklager Fien Maddens 21 jaar cel geëist voor de beschuldigde. “Er zijn vele verzachtende omstandigheden”, klonk het.

De procureur startte haar requisitoir met een verwijzing naar de film The Mission, met Robert De Niro. “Bij het schrijven van de akte van beschuldiging dacht ik spontaan aan die film. Een film over schuld, boete en straf. Het gaat over een groep mensen die een moeilijk te bereiken missiepost in de jungle probeert te bereiken. Eén van de reizigers heeft zijn broer vermoord omwille van een liefdesaffaire. De groep straft hem niet, maar bindt een net met stenen aan zijn benen. De man, Rodrigo Mendoza gespeeld door Robert De Niro, moet zo zijn tocht verder zetten. Bijna boven op de berg breekt het touw, zijn last is hij kwijt. Maar de man is er niet mee akkoord. Hij bindt het touw met de stenen terug aan zijn benen en klautert zo de berg op. Pas dan is zijn schuld vereffend. Vandaag moet u beslissen hoeveel stenen u aan de benen van Jordy bindt. Niet gemakkelijk”, zei ze.

Jordy Vande Sompele krijgt vandaag zijn straf te horen. (LK)
Jordy Vande Sompele krijgt vandaag zijn straf te horen. (LK)

De procureur zag verzachtende omstandigheden. “Op moord staat in principe levenslang. Maar er zijn verzachtende omstandigheden. Het blanco strafregister. De situatie waarin hij zich bevond. Hij zag de juiste oplossing niet meer, hij werd heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Het is hier niet het proces van S. (de ex-partner van zowel slachtoffer als beschuldigde, LK) . Ze is niet schuldig maar het is een feit dat haar manier van handelen Jordy ertoe gedreven heeft te doen wat hij heeft gedaan. Zij wil hier dat Jordy – de vader van haar twee kinderen – zeer zwaar gestraft wordt. Het sprankeltje hoop dat Jordy nog had, heeft hem gekweld. Was S. van begin af aan duidelijk geweest, dan was dit allicht niet gebeurd. Het had haar gesierd moest ze hier de waarheid verteld hebben”, gaf de procureur nog een sneer.

Onverschilligheid

Ze ging verder. “Nog een verzachtende omstandigheid: hij heeft uiteindelijk bekend. Ook zijn houding tegenover Bjorn siert hem. Hij zegt er geen lelijke dingen over, hoogstens dat het ‘zijn vriend niet was’. Hij heeft de schuld dus niet verschoven naar Bjorn. Anderzijds: dit kan ook een verzwarende omstandigheid zijn, die onverschilligheid tegenover het slachtoffer. Of het nu Jan, Piet of Bjorn was, het deed hem weinig. Het kwam niet bij hem op dat Bjorn eigenlijk een geliefd persoon was voor velen. Ik mis hier nog altijd een oprecht schuldbesef. Jordy zou de stenen niet terug oprapen en weer aan zijn been binden zoals Rodrigo Mendoza. Hij zou terug verder gaan met zijn leven. De psychiaters getuigden hier ook dat hij de moord aanvoelde als een last die van zijn schouders viel. ‘Iets doen en het daarna zien goedkomen’, heeft Jordy gezegd. Hoe kan je het zien goedkomen als je een mens gedood hebt? De ernst van de feiten lijkt niet tot hem door te dringen”, zei ze.

Het moordwapen, een kruisboog, ligt vooraan in de assisenzaal. (LK)
Het moordwapen, een kruisboog, ligt vooraan in de assisenzaal. (LK)

De procureur vorderde uiteindelijk 21 jaar cel en sloot af. “Wanneer straks het doek valt over dit proces en iedereen naar huis gaat, dan blijven de nabestaanden van Bjorn achter met een leegte. Zij zullen stenen blijven meezeulen. Ik heb Bjorn niet gekend, maar ik weet één ding: Bjorn zou zeker gewild hebben dat jullie verder gaan en ondanks de pijn opnieuw geluk proberen te zoeken.”.

Nu krijgt meester Kris Vincke het woord voor de verdediging.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.