Roemeens koppel neemt Slagerij Hans in Tielt over. Hans De Vrieze: “Heel veel vertrouwen in mijn opvolgers”

Roxana en Peter Luca zijn klaar om in Hans De Vriezes voetsporen te treden. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

De bekende Slagerij Hans moet vanaf zaterdag 4 september opnieuw volop bruisen. Het Roemeens echtpaar Peter (36) en Roxana (25) Luca zullen er hun nieuwe Slagerij Luca onderbrengen en gaan voor een mix tussen specialiteiten uit hun thuisland en Belgische klassiekers. “We mikken zowel op de grote Oost-Europese gemeenschap in deze regio als de echte Tieltenaar”, zeggen ze.

Van 1986 tot 2019 was Hans De Vrieze (58) elke dag met een brede glimlach aan de slag in het atelier van zijn slagerij in de Bruggestraat, maar toen zijn zoon Björn (28) op 1 mei 2018 op klaarlichte dag aan zijn woning in de Schuiferskapellestraat vermoord werd door Jordy Vande Sompele (24), werd de wereld van de hechte familie stevig door elkaar geschud. Björn zou op termijn zijn vader opvolgen, maar die plannen werden abrupt van tafel geveegd.

Op 11 juli 2019 sloot Hans definitief de deuren en ging hij als freelance-slager aan de slag. “En dat loopt goed”, zegt Hans. “Heel wat slagers in de brede regio rond Tielt en Roeselare doen nu beroep op mijn diensten. Ik steek dan een handje toe op drukkere momenten. Ik geniet opnieuw van mijn job, maar een eigen slagerij runnen, is niet meer aan de orde.”

Droom

De zaak stond zo’n twee jaar te koop en vanaf zaterdag 4 september moet het er weer gonzen van bedrijvigheid. De van Roemenië afkomstige Peter en Roxana Luca zullen er hun Slagerij Luca een plek geven en branden van ambitie.

Het is hier lang genoeg stil geweest. Mijn opvolgers zullen het goed doen, maar zelf zal ik niet meewerken – Hans De Vrieze

“We wonen sinds drie jaar in België en zijn ondertussen verhuisd van Wingene naar het pand boven de slagerij”, zegt Peter. “Ik heb al een pak ervaring als slager in mijn thuisland, maar werkte ook al in Slovakije en Duitsland. Dit wordt de eerste keer dat we volledig op eigen benen zullen staan. Een droom die werkelijkheid wordt.”

Bjorn De Vrieze werd op 1 mei 2018 op klaarlichte dag vermoord.
Bjorn De Vrieze werd op 1 mei 2018 op klaarlichte dag vermoord. © GF

Peter en Roxana kiezen voor een gezonde mix tussen Roemeense specialiteiten en Belgische klassiekers. “Typisch Roemeense producten zijn onder andere pastrami en verschillende soorten salami, naast heel wat gerookte producten. We zullen alles trouwens zelf bereiden, volledig volgens de ambachtelijke manier van werken”, vervolgt Roxana. “En ook typisch Roemeens brood en zaken als brandewijn zullen we hier aan de man brengen. Die importeren we rechtstreeks vanuit ons thuisland. Zoals een kaas in dennenschors, een lekkernij uit onze geboortestreek Transsylvanië. We mikken zowel op de grote Oost-Europese gemeenschap in deze regio als op de echte Tieltenaar. Daarom zullen we ook Belgische klassiekers aanbieden: vol-au-vent, stoverij… We willen er voor iedereen zijn.”

Veel vertrouwen

Hans De Vrieze is tevreden dat ‘zijn’ zaak opnieuw zal opleven. “Het is hier lang genoeg stil geweest. Ik heb erg veel vertrouwen in Peter en Roxana. Ze lieten me al enkele zaken proeven en het was keer voor keer overheerlijk.”

Zelf zal Hans niet in Slagerij Luca te zien zijn. “Behalve als klant”, glimlacht hij. “Maar meewerken zal ik niet doen. Deze plek is voor mij een afgesloten hoofdstuk, laat me maar focussen op mijn freelance-bestaan. Ik wens mijn opvolgers alle succes van de wereld toe.”

Slagerij Luca is vanaf zaterdag 4 september elke dag van 8.30 tot 12.30 en van 14 tot 19 uur open, behalve op dinsdag. Op zondag open van 8.30 tot 14 uur. Alle info op de Facebookpagina Slagerij-Carmangerie Luca.

Hans De Vrieze stelde in juni 2019 zijn bekende slagerij in hartje Tielt te koop. Nu vond hij een overnemer.
Hans De Vrieze stelde in juni 2019 zijn bekende slagerij in hartje Tielt te koop. Nu vond hij een overnemer. © WME