Assisen kruisboogmoord: “Hij wachtte als een roofdier op zijn prooi” (advocaat burgerlijke partij)
Op het assisenproces over de kruisboogmoord hebben de advocaten van de burgerlijke partijen hun pleidooien gehouden. Volgens meester Luc Arnou voerde Jordy Vande Sompele (26) zijn plan om zijn liefdesrivaal Bjorn De Vrieze (28) om te brengen nauwgezet uit. De beschuldigde kreeg ook een gebrek aan spijt aangewreven.
In zijn pleidooi wees meester Arnou de juryleden op de vele leugens van de beschuldigde. Zo verklaarde hij eerst dat hij de kruisboog in een beek had gedumpt. “Ze hebben daar twee dagen gezocht met een drone en met een hond, maar hij was met hun voeten aan het spelen.”
Vande Sompele beweerde ook lang dat hij per ongeluk vuurde. “Tot op vandaag zijn er dingen die niet kloppen. Moest ik al zijn leugens optellen, heb ik geen twee uur nodig, maar twee dagen of twee weken.”
De advocaat van de oma van het slachtoffer legde uit hoe de agressie bij Vande Sompele stilaan opbouwde. Aan een barman vertelde hij een maand voor de feiten dat hij een eitje te pellen had met De Vrieze. Die nacht trok hij ook nog naar de woning van Bjorn.
Voorbedachtheid
“Bjorn had begrip. Hij heeft een stuk pizza voor hem opgewarmd en hem naar huis gevoerd. Hoeveel zouden er dat doen?” Niet veel later polste de beschuldigde bij twee mensen of ze hem aan een pistool konden helpen. Tegenover twee vrienden en zijn schoonzus kondigde hij aan dat hij het slachtoffers van het leven zou beroven.
De voorbedachtheid blijkt ook duidelijk uit zijn zoektocht naar een kruisboog. “Hij springt in zijn auto en hij is weg naar Elst: 2,5 uur rijden. Een identieke kruisboog die je gewoon in Blankenberge kan kopen. Die in Nederland wordt zelfs geleverd vanuit Blankenberge.”
De volgende dag trok hij zijn dashcam uit en zette hij zijn gsm op vliegtuigstand. Acht minuten lang wachtte hij aan de woning van De Vrieze in Schuiferskapelle. “Hij wacht als een roofdier op zijn prooi die gaat komen.”
Wapendeskundige
De nabestaanden van het slachtoffer zijn er ook van overtuigd dat Vande Sompele het slachtoffer verplichtte om te knielen. Mogelijk om hem nog te vernederen. “Hij weet heel goed dat hij Bjorn niet aankan. Hij is groter, hij is sterker en hij is kickbokser geweest.”
Ook volgens de wapendeskundige moet De Vrieze zich in een lagere positie bevonden hebben. “Leg het misschien nog uit aan de familie. Maar ik moet uw uitleg niet meer hebben, ik heb mijn puzzel gelegd. En ik zal er niet ver naast zitten”, aldus meester Arnou.
Meester Brigitte Vander Meulen pleitte dat van schuldbesef in haar ogen geen sprake is. “Het enige waarvan hij spijt heeft is dat hij Sarita nu toch kwijt is en dat hij in de gevangenis zit.”
Vrijgevige sfeermaker
De advocate van de familie De Vrieze vroeg ook om geen rekening te houden met het vreemde gedrag van Sarita V. na de feiten. “Zij staat hier niet terecht. En haar gedragingen na 1 mei kunnen toen geen rol gespeeld hebben in het hoofd van Jordy.”
Uiteraard had meester Vander Meulen ook uitgebreid aandacht voor het leed van haar cliënten. Bjorn De Vrieze werd omschreven als een vrijgevige sfeermaker. “Hij was een crème van een jongen. Een macho met een klein hartje ook. Hij investeerde geen 100, maar 1.000 procent in zijn relaties. Het enige wat hem ontbrak was een gezin.”
Het slachtoffer werkte in de slagerij van zijn vader Hans. “Hans zijn hart zal zeker een keer overgesprongen hebben. Bjorn bracht met zijn frisse ideeën ook vernieuwing in de beenhouwerij.”
Beide ouders zagen het slachtoffer amper enkele minuten voor zijn dood goedgemutst vertrekken aan de slagerij. “Dat laatste beeld van hun zoon staat voor altijd op hun netvlies gebrand. Hoe dan ook zal er in het gezin De Vrieze altijd een grote schaduw hangen over elk heuglijk moment.”
Kruisboogmoord
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier