Assisen kruisboogmoord: “Bjorn was een stoere teddybeer met een klein hartje” (zus slachtoffer)

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Jordy Vande Sompele (26) uit Tielt, die beschuldigd wordt van de moord op Bjorn De Vrieze (28) in Schuiferskapelle op 1 mei 2018, hebben de ouders en de zus van het slachtoffer getuigd. “Bjorn sneed nog een entrecote af en zei dat hij met de moto ging rijden. Hij zwaaide en zei ‘tot morgen’, maar dat was het laatste dat we van hem gezien hebben”, getuigde vader Hans.

Bieke De Vrieze (27), de zus van slachtoffer Bjorn, nam als eerste het woord. “Wij zijn opgegroeid in een warm nest, Bjorn was vijf jaar ouder dan mij. Onze ouders werkten wel veel maar we hebben een heel mooie jeugd gehad en kregen alle kansen. We zijn heel zelfstandig opgevoed. Toen Bjorn volwassen werd, liet hij wel verstaan dat hij het spijtig vond dat onze ouders zo veel werkten. Bjorn was een heel rustig kind, maar in de puberteit was hij wel wat woeliger. Hij had ook minder zin om te studeren. In het middelbaar raakte hij er wel door zonder een boek open te doen maar aan de hogeschool lukte dat niet. Bjorn werkte liever met zijn handen. Tijdens zijn studies was hij al in de wereld van de horeca gerold. Hij deed dat heel graag maar dat was ook wel zwaar. Hij is eens zwaar ziek geweest van klierkoorts, vermagerde fel. Dan heeft hij een opleiding gevolgd en is hij in de slagerij bij mijn vader begonnen. Bjorn werkte hard maar hij had niet de beste relatie met zijn wekker. Af en toe kwam hij eens te laat, maar Bjorn maakte dat altijd goed door dan wat langer door te werken”, vertelde ze.

Stoere teddybeer

Op het moment van de feiten was Bjorn De Vrieze klaar voor een nieuwe stap in zijn leven, legde zijn zus Bieke uit. “Bjorn had een mooi huis, een motor, een mooie auto, leuke hobby’s, een druk uitgaansleven. Allemaal omdat hij veel werkte. Hij kon ook flink sparen. Hij was ook gul. Wanneer wij iets gingen eten, trakteerde hij altijd. Hij was eigenlijk klaar om zich te settelen en een gezin te stichten. Hij ging altijd tweehonderd procent voor zijn relaties. Na een relatiebreuk is hij eens drie, vier weken opgenomen in het ziekenhuis omdat hij het mentaal moeilijk had. Over S. weet ik niet zoveel, ik heb haar naam voor het eerst gehoord in januari 2018. Bjorn heeft ooit eens een messteek gekregen, toen hij tussenkwam bij een ruzie in café Cirque Centrale waar hij toen werkte. Bjorn was eigenlijk een grote teddybeer. Een beetje stoer, maar met een klein hartje. Altijd bereid om anderen te helpen. Grappig. Slim. Behulpzaam. Een sfeermaker”, schetste de zus.

Zakdoeken

Ze had ook een filmpje bij voor het hof en de juryleden. “Ik vind het heel moeilijk om te zeggen hoe mijn broer was. Ik vind het echt supererg dat hij hier niet is en dat hij zelf niet kan laten zien welke charmante kerel hij wel is. Aan Jordy kan je vragen stellen, Bjorn kan niet meer antwoorden. Ik heb voor de jury een filmpje gemaakt met wat foto’s en wat beeldmateriaal zodat jullie een klein beetje een beeld krijgen van hoe mijn broer was”, zei ze snikkend. Tijdens het afspelen van het filmpje kreeg ze het moeilijk. Ook in de zaal werden zakdoeken boven gehaald. Beschuldigde Jordy Vande Sompele wendde zijn blik weg van de beelden en keek strak voor zich uit.

Duracell-slager

Hans De Vrieze toonde zich vervolgens als een trotse vader. “Bjorn was een goed manneke . De vrijdagnamiddag, wanneer de kleuterschool niet open was, waren we altijd samen op weg. Ik reclameerde nooit tegen hem. Als er eens een stoot was, zochten we samen naar een oplossing. In zijn puberteit was er wel af en toe eens iets. Hij had eens een plan gemaakt om in te breken in zijn school. Hij was er niet bij toen zijn vrienden dat effectief deden, maar hij had wel het plan gemaakt. En dat zat eigenlijk wel goed in elkaar, dat plan”, gniffelde hij. “Bjorn zou 29 jaar worden, maar hij stond nog maar voor 95 procent op zijn eigen benen. Bij Bieke was dat al 100 procent vanaf haar twintigste. Nadat hij een jaar de toerist had uitgehangen als student in Gent, heb ik hem voor de keuze gesteld: echt studeren of gaan werken. Hij is dan gaan werken. Voor de opleiding slager/traiteur was hij de eerste van de klas. In onze slagerij stond hij bekend als de Duracell-slager, omdat hij snel en efficiënt werkte. Bjorn werkte tussen de 60 en de 70 uren per week. Hij had niets te kort en hij was trouw in zijn relaties. Te trouw, sommige meisjes maakten daar misbruik van”, vertelde de vader.

Slachtoffer Bjorn De Vrieze. (gf)©Philippe Verhaest PVH
Slachtoffer Bjorn De Vrieze. (gf)©Philippe Verhaest PVH

Hans De Vrieze herinnert zich nog goed hoe zijn zoon S. leerde kennen, de toenmalige partner van beschuldigde Jordy Vande Sompele. “Hij heeft S. leren kennen in de Lugano. Ze kenden elkaar eigenlijk al langer, van in de Cirque Centrale. Bjorn en Jordy waren toen allebei geïnteresseerd in S. Bjorn heeft toen gezegd tegen Jordy dat hij S. mocht hebben, als hij er goed voor zou zorgen. Toen ze elkaar jaren later terugzagen in de Lugano, waren er al problemen in het gezin van Jordy en S. Bjorn had mij gezegd dat ze al eens gekust hadden, dat er niets gebeurd was maar dat het de volgende keer wellicht ‘prijs’ zou zijn. Op een avond, twee maanden voor de feiten, belde Jordy eens midden in de nacht aan bij Bjorn. Bjorn heeft hem nog een pizza en drank gegeven en hij heeft hem achteraf nog naar huis gevoerd. Hij heeft Jordy toen gezegd dat hij begreep hoe lastig zijn situatie was, dat hij zelf ook al in die situatie had gezeten en dat, als S. voor hem zou kiezen, hij er altijd voor zou zorgen dat Jordy zijn kinderen zou kunnen blijven zien. Bjorn en S. waren al gaan kijken naar een huis en hij had plannen om zijn eigen huis te verkopen”, vertelde vader Hans.

Tot morgen!

Bij de herinnering aan het laatste moment met zijn zoon, op 1 mei 2018, kreeg Hans De Vrieze het moeilijk. “Om 12 uur had Bjorn nog een entrecote afgesneden voor Dirk, de laatste klant. We discussieerden nog over het voetbal. Hij zei tegen Dirk dat hij toch wel zelf mocht kiezen voor welke club hij wou supportere in zijn slagerij. ‘Zijn slagerij’, ik hoorde het Bjorn graag zagen. Op het moment dat hij vertrok, tien na twaalf, zei hij dat hij met de moto ging rijden. Ik zei hem nog dat hij zich goed moest kleden en niet te rap mocht rijden. Bjorn lachte nog, zwaaide en zei ‘tot morgen’. Dat was het laatste”, zei de man in tranen.

‘Moetje’ en ‘magje’

Na vader Hans, kwam moeder Gudrun Vandeginste aan het woord. “Bjorn noemde ons ‘moetje en magje’. Ik was ‘moetje’ omdat hij van mij van alles moest. En Hans, mijn man, was ‘magje’ omdat hij van hem alles mocht. Op de foto’s in het filmpje van Bieke zagen jullie hem in de weer met een strijkijzer, maar daar zit een verhaal achter. Nadat ik weeral eens al zijn jeansbroeken had opgeruimd en gewassen heb ik hem gezegd dat hij ze nu eens zelf mocht strijken”, herinnerde moeder Gudrun zich. Ook zij herinnert zich haar zoon als een harde werker. “Af en toe had hij eens een vrije namiddag, maar hij werkte tot zeventig uren per week. Hij kluste dan nog eens bij in de horeca. Ik denk dat hij zo’n 6.000 euro netto in de maand verdiende”, klonk het.

Hans De Vrieze en Gudrun Vandeginste, ouders van Bjorn De Vrieze. (archief PVH)©Philippe Verhaest PVH
Hans De Vrieze en Gudrun Vandeginste, ouders van Bjorn De Vrieze. (archief PVH)©Philippe Verhaest PVH

Ze schetste een beeld van haar enige zoon. “Een hele lieve jongen. Macho. Maar met een klein, klein hartje. Heel extravert. Fysiek sterk. Een crème van een kerel. Hij was op zoek naar de ware liefde, wou zich settelen en droomde van huisje-tuintje-boompje-kindje”, klonk het. Ook zij herinnerde zich nog die noodlottige 1 mei 2018. “Ik reed met mijn auto voorop, Bjorn reed achter mij in zijn BMW. Ik draaide rechtsaf, Bjorn ging rechtdoor. Heel eigenaardig, maar ik keek nog in mijn achteruitkijkspiegel. Dat beeld zie ik nog altijd tientallen keren per dag. Het is op mijn netvlies gebrand. Het is het beeld van Bjorn met een brede glimlach op zijn gezicht, een beetje scheefgezakt in zijn nieuwe BMW, klaar om met zijn motor te gaan rijden”, vertelde Gudrun Vandeginste. Ze las ook de tekst voor die ze voorlas op de begrafenis van Bjorn, op 11 mei, de dag dat Bjorn 29 jaar zou worden.

YouTube-filmpje

Ze kwam ook terug op de reconstructie van juni 2018. “We hadden gehoopt om daar antwoorden te krijgen, maar Bjorn is daar een tweede keer vermoord. We hebben er een rustige, onderkoelde, lachende en soms zelfs ronduit verveelde dader gezien. Die de feiten demonstreerde als was het een YouTube-filmpje van IKEA over hoe je een kast in elkaar steekt. Die discussieerde met de deskundigen en daarbij zelfs de simpelste basiswetten van de fysica ontkende. Hoe kan je zo ongevoelig zijn? Alleen het redden van zijn eigen vel telde. Hij heeft Bjorn geëxecuteerd als een trofee om S. te kunnen krijgen. Sinds de dag van Bjorns dood lach ik niet meer, dans ik niet meer. Emoties laat ik niet meer toe. Maar Bjorn is altijd bij mij. Kijk maar, Jordy! Zijn as zit hier in een ring aan mijn vinger, dicht bij mij”, sprak ze de dader rechtstreeks aan. Die bleef echter zijn de punten van zijn schoenen kijken.

Na de pauze komen nog een hele reeks vrienden en vriendinnen van Bjorn getuigen. Ook de ouders en broer van de beschuldigde komen normaal gezien nog aan bod.