Een viertal schuldeisers van oud-minister Luc Martens en zijn vrouw Chantal Van Audenhove uit Roeselare willen dat de rechtbank de collectieve schuldenregeling van Van Audenhove stopzet. Door die regeling is Martens’ echtgenote beschermd tegen schuldeisers. “En ondertussen kunnen ze in hun luxeflat blijven wonen. Heel aangenaam, toch?”, sneerde één van de schuldeisers.
Het verhaal is bekend: oud-minister en Roeselaars ereburgemeester Luc Martens zit in slechte financiële papieren na enkele foute investeringen in cryptomunten. Er is sprake van een schuldenput van ruim drie miljoen euro. Om die te dempen, sloten Martens – en in sommige gevallen ook zijn echtgenote Chantal Van Audenhove – leningen af met vrienden en kennissen. Die kregen echter niet het echte verhaal te horen, maar dachten dat het om een kortstondige lening ging in het kader van een verhuis of een renovatie.
Het geld werd echter nooit terugbetaald en dus stapten tientallen van hen naar de burgerlijke rechter om hun geld terug te eisen. Bij de onderzoeksrechter loopt ondertussen ook een strafprocedure. Om zich te beschermen tegen al die schuldeisers, vroeg Chantal Van Audenhove eind vorig jaar de collectieve schuldenregeling aan. De rechtbank ging daar op in, waardoor de emeritus-hoogleraar van de KU Leuven momenteel moet leven van het leefgeld dat haar schuldbemiddelaar haar toestaat.
De beslissing houdt echter ook in dat de schuldeisers niet zomaar het beslag dat ze lieten leggen op eigendommen en kunstcollecties kunnen uitvoeren. Lees: de boel verplicht laten verkopen zodat ze toch iets van hun geld terugzien. Net daarom trokken vier schuldeisers opnieuw naar de rechtbank met de vraag om Van Audenhove uit de collectieve schuldenregeling te kieperen. “Mijn cliënten waren vrienden uit de Rotary van Roeselare. Zij hebben hen geld geleend in alle vertrouwen, maar Martens en Van Audenhove hebben hun vriendschap misbruikt. Ondertussen leven ze wel lekker verder in hun luxeflat en kunnen wij daar niet aan”, pleitte de advocate van één van hen.
Een andere schuldeiser is Geert Depondt, ooit de kabinetschef van minister Martens en jaren een trouwe vriend. “Op het moment dat mevrouw de lening ondertekent, weet zij dat ze dit niet zal kunnen terugbetalen. Ze heeft dus haar eigen onvermogen bewerkstelligd en dan zegt de wet dat je niet kan genieten van de collectieve schuldenregeling. Dat is oplichting”, pleitte zijn advocaat.
Volgens de advocaat van Chantal Van Audenhove is zijn cliënte slachtoffer van haar eigen goedheid. “Ze is meegesleept in de hele vaudeville van Luc Martens. Haar eigen vermogen is als eerste in rook opgegaan. Omdat Luc Martens beloofde dat hij alle schuldeisers zou kunnen terugbetalen, heeft zij sommige leningen mee ondertekend. Ter goeder trouw. Er is geen enkele reden om haar uit de collectieve schuldenregeling weg te laten”, klonk het.
Uitspraak op 4 juli.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier