Eindelijk weekend: zaterdagochtenden vol beloftes

Veerle Windels: “Zaterdagochtend houdt voor mij een belofte in, het vooruitzicht op een mooi weekend dat heel lang zal duren.” (Foto Fien Cools)
Nancy Boerjan

Zaterdagochtenden hebben voor de Tieltse modejournaliste Veerle Windels een vast patroon.

Of in elk geval zo vast als haar job het toelaat, want een uitnodiging van modehuis Natan sla je niet af omdát die op een zaterdagochtend valt. Niet later dan zeven uur staat ze op, neemt het ochtendnieuws op de radio mee – “de beste nieuwsuitzending van de hele dag” – en nestelt zich voorzien van een kop koffie, leesbril en een stapel weekendkranten en magazines aan de keukentafel, met zicht op een riante tuin én de daaraan grenzende weiden. Ze zoekt haar favoriete schrijvers op, leest door wat haar aandacht trekt, scheurt uit wat haar inspirerend lijkt. En checkt tussendoor hoever de vlakbij groeiende courgettes staan.

“Zaterdagochtend houdt voor mij een belofte in, het vooruitzicht op een mooi weekend dat heel lang zal duren. Dan barst ik van de ideeën, van wat ik allemaal zou kunnen doen, ook al weet ik dat daar op zondagnamiddag doorgaans niet erg veel van in huis is gekomen”, lacht ze. Maar wat er het verdere weekend ook volgt, eerst neemt ze alle tijd om haar magazines te lezen, terwijl de stilte – hoogstens doorbroken door tjilpende vogeltjes in het voorjaar – door het opengeschoven raam naar binnen sijpelt. “Als mijn twee zonen bij mij zijn, schuiven ze later die ochtend aan de ontbijttafel aan, en geraken we niet zelden in een geanimeerde discussie verzeild. Een huiselijker moment dan zaterdagochtend kan ik me niet voorstellen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.