Microbrouwer Jurgen Tavernier vindt staycation niet erg: “We hebben nu alle tijd om onze horecaklanten eens te bezoeken”

Jurgen Tavernier met echtgenote Ellen en dochter Kjenna in de tuin van De Plasse, een van de vele lokale terrasjes waar de microbrouwer dezer dagen terug te vinden is. (foto MM)
Redactie KW

Hun droomcruise naar de Caraïben hadden ze eerder dit jaar, in volle coronaperiode, al aan hun neus zien voorbijgaan. Maar Jurgen Tavernier van Brouwerij Betsy en vrouwlief Ellen, personeelsdirecteur in een Gents ziekenhuis, hadden de zomer sowieso gereserveerd voor een staycation.

“Dan kan ik eens alle haltes op onze Amuseroute aandoen. Die wandelingen door Bredene zijn we sinds de lockdown toch stilaan gewoon.” Neen, een vakantie in eigen gemeente is voorwaar geen straf voor Jurgen en Ellen.

De zomermaanden zijn voor Jurgen Tavernier en zijn Brouwerij Betsy – bekend van de Blonde Betsy, Gin Betsy en ander lekkers – traditioneel bijzonder druk. “Ze staan doorgaans garant voor een groot deel van de jaaromzet. In juli en augustus rijgen we de evenementen aan mekaar: ons minigolftornooi, de Duynegatfeesten, het Bierfestival in Oostende,… Veel tijd om uit te blazen is er in een normale zomer niet.”

Alleen winnaars

Normaal kan je de zomer van 2020 echter bezwaarlijk noemen. “Toch mag ik niet klagen. De lokale horeca draait redelijk. En ook de tweede editie van onze Amuseroute (een fiets- en wandelroute die de deelnemers langs enkele plaatselijke horecazaken leidt, waar ze een fris Betsybiertje en bijhorend hapje kunnen genieten, red.) doet het goed. Steven Laplasse van zomerbar De Plasse telde al 200 deelnemers aan de fietstocht. In 2019 kwamen er over de hele zomer 350 Amuse-fietsers bij hem langs.”

Jurgen is best trots op zijn initiatief: “De Amuseroute telt alleen maar winnaars. De horecazaken, onze brouwerij, de gemeente,…: iedereen vaart er wel bij.” Voor Jurgen en vrouwlief Ellen is het een leuk doel voor een van hun vele wandelingen of fietstochten. “De deelnemende handelaars zijn blij mij eens te zien en ik doe tegelijk ideeën op voor onze jaarlijkse Blonde Betsy fietszoektocht.”

“Jurgen en ik hebben tijdens de lockdownheel vaak gewandeld langs het strand. Zonnekloppers zijn we niet, maar een wandeling over een verlaten strand spreekt ons wel aan. Vandaag is dat wandelen wat lastiger geworden nu we allemaal een mondmasker op moeten. Vandaar dat we nu vaker fietsen.”

“Maar tegelijk zijn we toch altijd een beetje aan het werk want een mens moet nu eenmaal zijn relaties onderhouden”, vult Jurgen aan.

Binnen de eigen bubbel blijven is voor de lokale microbrouwer dan ook vaak een helse opdracht. “Ik ken intussen zoveel mensen en iedereen wil een babbeltje met me slaan. Een terrasje doen in Bredene? Dat is moeilijk geworden. Als we het terras van de minigolf langs de Kapelstraat opzoeken, ken ik daar geheid iedereen. Intussen heeft uitbater Hans Versluys zijn terras gesloten omdat het niet meer haalbaar was om bar én minigolf in de gegeven omstandigheden samen te runnen.”

Caraïben

Op café gaan is volgens Jurgen gewoon lastig geworden. “Aan de toog een pintje pakken, mag niet meer. Het is me opgevallen dat Ellen en ik de laatste tijd vooral restaurantjes gedaan hebben. Daar kun je je gewoon wat beter afzonderen.”

Bredene even achter zich laten, zit er momenteel niet in. “Ik kan me hier meer dan bezighouden. We zijn wel al eens een dagje naar Limburg getrokken en hopelijk kunnen we de cruise naar de Caraïben, die gepland was voor het voorjaar, later nog eens doen. Maar momenteel houden we het bij ons vertrouwde Bredene.”

Studentenleven

Dochter Kjenna kon de voorbije week wel al even de vleugels uitslaan richting Frankrijk. “Ik ben afgestudeerd aan het college in Oostende en wou voor ik mijn universitaire studies – Toegepaste Economische Wetenschappen in Gent – aanvat toch nog eens naar het buitenland. Het is Parijs geworden. Maar geen nood hoor, we zijn netjes van de drukste plaatsen weggebleven.”

“Voor jongeren als Kjenna is het best wel extra moeilijk geweest, de voorbije maanden”, geeft Jurgen toe. “Een mijlpaal als afstuderen in de humaniora moet je kunnen vieren met je vrienden. En hoe zal het academiejaar straks starten? Hopelijk kan ze straks volop van het studentenleven genieten. Zoals wij dat ooit hebben kunnen doen…” (Marc Mahieu)

De favorieten

Favoriet uitstapje: “Onze tweede Amuseroute, uiteraard. Dit jaar telt die twee wandeltochten en een fietstocht. De eerste reacties zijn, net als vorig jaar, zeer positief.”

Favoriete plekje: “Het terras op de Minigolf Bredene, Kapelstraat 10. Ellen noemt het vaak het mooiste terras van Bredene. Je zit er altijd uit de wind. Jammer dat het momenteel dicht is.”

Favoriete café:De Zeemeeuw langs de Driftweg. Een klein, bruin café. Ze hebben over de deur een leuk terras kunnen bijbouwen dat ze heel toepasselijk Coronapark genoemd hebben.

Favoriete lokale biertje/streekspecialiteit: “Voor Ellen is dat onze Gin Betsy. Voor Kjenna onze Betsy kaaskroketten. En doe mij maar een Betsy Tripel. Volgens Steve van De Plasse een biertje dat je geen kater oplevert…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.