Gezin Khachatryan trekt niet naar familie in Armenië deze zomer

Armine Ayrazyan met haar echtgenoot Levon Khachatryan en zoontje Aram. (foto PM)
Gillian Lowyck

Armine en haar gezin uit Oostende blijven deze zomer noodgedwongen thuis. Normaal gezien reizen ze elk jaar naar Armenië, waar ze een maand bij familie verblijven. Dit jaar slaan ze een reis over. Maar Armine blijft niet bij de pakken zitten. “Tijdens de lockdown begon ik met het bakken van zuurdesembrood. “Als je zo’n brood krijgt van iemand, dat met heel veel liefde is gebakken, dan is dat hét hoogtepunt.”

Armine Ayvazyan (38) woont met haar man Levon Khachatryan en hun kinderen Aram (11) en Gagik (12) in de wijk Stene. Armine is aan de slag als projectmedewerker bij FMDO (Federatie van Mondiale Democratische Organisaties). “Mijn droomjob”, lacht Armine. Ze is er verantwoordelijk voor onder meer het project Vrouwenklap. Ook de FMDO-ontmoetingsplaats Marcelline wordt gecoördineerd door Armine. Daarnaast is ze de oprichtster en voorzitter van de Armeense culturele vereniging Aragats.

Deze zomer blijven Armine en haar gezin voor het eerst in járen thuis. “Normaal gezien gaan wij elke zomer op vakantie naar Armenië, van waar we afkomstig zijn”, vertelt ze. “Mijn twee kinderen zijn in Oostende geboren en ik vind het belangrijk dat zij toch een deel van de Armeense cultuur mee hebben. We vertellen het hen wel en we spreken ook de taal, maar om het écht te voelen, moet je toch het land bezoeken, vind ik.”

Vooral erg voor oma

“Normaal gezien gaan we altijd een maand of langer op vakantie. We kijken er elk jaar heel erg naar uit”, gaat Armine verder. “Jammer genoeg blijven we dit jaar door corona thuis. Voor mezelf en mijn gezin is dat niet zo’n groot drama, want wij trekken ons plan wel. Maar voor mijn oma… Voor haar vind ik het zo erg. Ook Armenië is zwaar getroffen door het coronavirus. Het land is nog altijd in lockdown. Er heerst ook een andere mentaliteit dan hier. De regering doet zijn best, maar mensen blijven handen geven aan elkaar. Tja, zo blijft het virus natuurlijk aanwezig.”

Oostende is mijn thuis en ik woon hier heel graag, maar mijn hart ligt nog steeds in Armenië – Armine Ayvazyan

Door de lockdown ontdekt Armine wel een nieuwe passie. Eentje die ze deze zomer uitgebreid zal kunnen beoefenen. “Net voor de coronacrisis ben ik gestart met brood bakken. Door de lockdown had ik heel wat extra tijd en heb ik me er echt op kunnen toeleggen. Ik gebruik geen gist, maar zuurdesem. Ik bak ook met heel wat speciale soorten bloem. Ik ben mijn broodbak-avonturen beginnen delen op Instagram en zag plots mijn aantal volgers de hoogte in schieten. (lacht) Kijk, we werden de hele dagen door om de oren geslagen met de coronacijfers en negatief nieuws. Met mijn brood wil ik iets positiefs aan de wereld tonen.”

Met liefde gebakken

“Omdat ik zodanig veel bakte, deelde ik mijn brood ook uit aan vrienden, buren, kennissen… Als je een zuurdesembrood krijgt van iemand, dat met heel veel liefde is gebakken, dan is dat hét hoogtepunt, vind ik”, glimlacht Armine. “Daarnaast moet ik ook nog werken. Elke vrijdagavond organiseren we met FMDO in O.666 op de Hendrik Baelskaai FMDO Foodz. Daarbij zetten we elke week een ander land culinair in de kijker.”

Weekje Ardennen

Behalve brood bakken, staat er ook een vakantie in eigen land op de planning. “Deze zomer zal heel rustig zijn. We denken aan een weekje in de Ardennen, even in de natuur verdwijnen. Mijn ouders wonen in Sint-Truiden en ik zou er graag wat vaker heen gaan. Limburg is heel mooi. De openheid, de velden, de boomgaarden. Ik heb er vijf jaar gewoond en ik mis het er wel. Of ik Armenië mis? Ja, enorm. Van zodra het weer kan, zullen we naar daar op reis gaan. De beste periode om Armenië te bezoeken, is trouwens de herfst. In de winter is het er heel koud en in de zomer heel warm. In de herfst heb je mooie, lange warme dagen, is er heel veel lekker fruit en groenten… Oostende is mijn thuis en ik woon hier heel graag, maar mijn hart ligt nog steeds in Armenië.”

De favorieten

Uitstapje: “Het is nog niet bij iedereen bekend, daarom: neem het overzetbootje en kom naar O.666 op de Hendrik Baelskaai. Iedere vrijdagavond is er FMDO Foodz. Er vinden ook heel wat voorstellingen van Zomer in O. plaats. Een aanrader!”

Plekje: “Ik heb eigenlijk geen favoriete plek, ik kan overal van genieten. Tijdens de lockdown gingen we vaak wandelen langs de zeedijk of in het Bosje.”

Restaurant: “Mijn favoriet restaurant is de Passe Vite in de Nieuwstraat. Je kan er lekker lunchen. De inrichting is simpel, maar het is mooi, lekker en gezond. Verder ga ik ook graag naar Apero Chateau in Beernem. Een toffe romantische plek om tot rust te komen.”

Streekspecialiteit: “Mijn favoriete gerecht zijn garnaalkroketten, uiteraard!”

Als het regent: “Dan doe ik aan brood, cake of taart bakken!” (lacht)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten