Maandag 27 januari, 2020

Nieuws uit Blankenberge

Het stuk komt pas over een dikke maand op de planken, maar de jongste toneelproductie van Theater Kleiem is nu al uitverkocht. "We dromen al stiekem van de première", klinkt het bij de toneelgroep. De 27-jarige Aline De Meester maakt haar debuut in de groep.

Vanuit de hoofdstad van West-Vlaanderen bouwen Matias Madou en Pieter Danhieux aan een digitaal sprookje. Hun amper vijf jaar jonge cybersecurity-bedrijf 'Secure Code Warrior' wil dé referentie worden om hackers te slim af te zijn. Hun platform, dat al 100.000 programmeurs behoedt om fouten te maken, trok nu ook de aandacht van de Amerikaanse bankengigant 'Goldman Sachs'. Die zorgt voor een kapitaalsinjectie van 47,6 miljoen dollar. "Nu kunnen we verder groeien. Ons doel is om álle 25 miljoen programmeurs ter wereld aan ons te binden."

Een partner vinden die de was en de plas wil doen: dat is het voornaamste struikelblok voor vrouwen in de politiek. Of toch als we burgemeesters Emmily Talpe, Lies Laridon en Daphné Dumery mogen geloven. Dat álle Vlaamse centrumsteden door mannen worden geleid, vinden ze veeleer toeval. Wij hebben een pittig gesprek met de 'burgermoeders' van Ieper, Diksmuide en Blankenberge over politiek, macht, kledij en centen.

Zonder al te grote verrassingen behoudt Blankenberge One zijn plaats in de landelijke reeksen, na promotie volgend jaar. Met het oog op de toekomst werden enkele jonge spelers aangetrokken.

De binnenexpo in De Meridiaan is het startschot voor de feestelijkheden rond '750 jaar Blankenberge'. "De Blankenbergenaars trots maken op hun rijke verleden, dat is de bedoeling", zegt erfgoedschepen Alfons Monte.