Kledingmerk Esprit vraagt faillissement aan: winkels in Brugge en Knokke sluiten

De Esprit-vestiging in Brugge (links) en eentje in Knokke-Heist worden getroffen door het faillissement. De andere West-Vlaamse winkels blijven open. © Google Streetview
Phebe Somers

Het kledingmerk Esprit heeft maandag het faillissement aangevraagd in België in het kader van een zogenaamde omvangrijke herstructurering. In totaal zijn de 15 Belgische winkels in eigen beheer hierbij betrokken, 148 werknemers zullen naar alle waarschijnlijkheid hun job verliezen. In West-Vlaanderen valt de schade mee: enkel de vestiging in Brugge en eentje in Knokke-Heist moeten sluiten.

“De wereldwijde vertraging van de economische groei, gecombineerd met een sterke stijging van de kosten van energie en logistiek, een negatief consumentenklimaat in Europa, en hoge huurprijzen voor de buitenmaatse winkels hebben het uiteindelijk onmogelijk gemaakt om de activiteiten in hun huidige structuur voort te zetten in België”, klinkt het in de melding van het moederbedrijf bij de beurs van Hongkong.

Zelfstandige uitbaters doen het goed

Er zijn momenteel een tiental locaties in onze provincie waar kleren van het merk verkocht worden. Enkel de winkel in Brugge en één van de vestigingen in Knokke is in beheer van Esprit België Retail N.V. zelf. “De andere worden gerund door zelfstandige uitbaters en draaien wél goed. Mede omdat die al langer op de kar van de e-commerce zijn gesprongen, in tegenstelling tot de eigen winkels”, legt Inge De Beul van de socialistische vakbond BBTK uit.

De Brugse Esprit-vestiging in de Steenstraat en die op het Van Bunnenplein in Knokke sluit vanaf dinsdag 9 april de deuren. Als er geen overnemer wordt gevonden, zullen alle personeelsleden van die winkels hun job verliezen. Hoeveel dat het precies zijn, is nog niet duidelijk. “Alle contact met de directie werd verbroken, maar we gaan ervan uit dat iedereen op straat komt te staan. De kans dat er een overnemer de boel komt redden is heel klein”, aldus De Beul.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier