Lindsey De Meulenaere op Lijst Burgemeester: “Ik wil iets voor mijn gemeente betekenen”

Lindsey De Meulenaere samen met Noël Delaere. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Met Lindsey De Meulenaere (40) lost Noël Delaere opnieuw een van de vijf nieuwe namen die straks de burgemeesterslijst mee zullen bepalen. De Zuienkerkse waagt zich daarmee voor het eerst in de politiek, al kreeg ze de microbe wel mee van thuis. “Zuienkerke voelt veilig om die eerste stap te zetten.”

Je kan Lindsey De Meulenaere op haar veertigste een laatbloeier noemen, maar de politiek is haar zeker niet vreemd: de Zuienkerkse is kabinetsmedewerker bij Stad Blankenberge en de dochter van Patrick De Meulenaere, die schepen is in de buurgemeente. “We wisten thuis dus wel wat de politieke voorkeuren waren en op welke partij we moesten stemmen”, glimlacht ze.

“Maar het is nu ook niet zo dat het thuis altijd over politiek ging. Voor mij stond dat nooit echt hoog op de agenda, tot ik een tweetal jaar geleden kabinetsmedewerker werd in Blankenberge. Toen begon het plots toch een beetje te kriebelen. Misschien is de politiek dan gewoon een logische volgende stap, als je er via je werk dagelijks mee in aanraking komt? Voordien bleef het toch nog ver van mijn bed.”

Dat het uiteindelijk Zuienkerke werd, is toeval en ook weer niet. “Geen toeval, omdat we hier wonen. Toen de kinderen vier en twee jaar oud waren, hebben we de oversteek gemaakt vanuit Blankenberge en zijn de kindjes hier op school gestart. Zo ben ik in de vriendenkring en de schoolraad beland en leerden we de gemeenschap gaandeweg ook kennen. Ondertussen zijn we volledig ingeburgerd in Zuienkerke.”

Veilige haven

Haar kinderen Hanne en Bram, nu twaalf en tien, spelen allebei volleybal bij Mehoni en gaan elke week naar de Chiro in Zuienkerke. “Via de kinderen hebben we hier een pak nieuwe mensen leren kennen.” En toch kwam het naar eigen zeggen als een verrassing toen ze gevraagd werd. “Ik hàd al zo’n druk programma”, lacht Lindsey.

“Maar toen dacht ik: als je je dan toch betrokken voelt, is politiek wel dé manier om iets voor je gemeenschap te kunnen betekenen. En Zuienkerke leek mij een veilige haven om als nieuwkomer die eerste stapjes te zetten in de politiek. In mijn huidige job als kabinetsmedewerker heb ik daar al heel veel bijgeleerd en die bagage neem ik zeker mee.”

“Een wekelijkse marktdag kan de lokale economie een boost geven”

“Maar ik weet niet of ik het in Blankenberge had aangedurfd om in de politiek te gaan. Het politieke klimaat in Blankenberge is toch soms iets pittiger en als nieuwkomer word je wel een beetje voor de leeuwen gegooid. De oppositie is daar ook niet altijd even constructief.”

Meer verbinding

“Ik ben een gepassioneerde hobbykok en vind het jammer dat Zuienkerke geen eigen marktje heeft”, zegt Lindsey, wanneer we polsen naar haar ideeën. “Ik kook graag met lokale producten en die zijn hier zeker wel te vinden. Bovendien kan zo’n wekelijkse marktdag de lokale economie een boost geven en – over de generaties heen – voor meer verbinding zorgen in een kleine dorpsgemeenschap.”

Lindsey is een van de vijf nieuwe gezichten op de burgemeesterslijst. “Ze stond al een tijdje op de radar”, zegt schepen Noël Delaere, die de lijst trekt. “We zagen haar dikwijls als er iets georganiseerd werd vanuit de school, en haar man John zit in het feestcomité. Ze zijn dus allebei heel geëngageerd. Trouwens: ik ben zelf ook pas op mijn veertigste in de politiek gerold. Life begins at 40.”

Of Lindsey nog tips meekreeg van thuis? “Eerst eens goed nadenken voor je iets zegt”, glimlacht ze. “Mijn vader mag dan diplomatisch aangelegd zijn, ikzelf ben altijd heel spontaan geweest. Maar dat komt wel goed. Het fijne is dat ik een aantal mensen op de burgemeesterslijst al kende. Het is een mooie mix waarin iedereen zichzelf kan zijn, met mensen van verschillende strekkingen.”

Zelf is Lindsey sinds kort ook penningmeester van Vooruit Blankenberge-Uitkerke. In die hoedanigheid volgt ze Ricky de Kezel op, die zijn plannen voor een Zuienkerkse lijst intussen weer opborg. “Nadat ik hier in juni vorig jaar een lokale afdeling had opgericht, ben ik meteen op zoek gegaan naar gelijkgezinden die mee in dat verhaal wilden stappen. Maar al snel kwam het besef dat dit een moeilijke opgave zou worden”, aldus Ricky. Hij wenst Lindsey alle succes. “Als Vooruit kunnen we hier overigens veel meer betekenen als we een stem in het bestuur zouden hebben, dan met een onvolledige lijst naar de kiezer te trekken. De kans dat je dan in een kleine gemeente als Zuienkerke een zetel binnenhaalt is klein, en al helemaal als er nog andere partijen opkomen”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier