Sea Life Blankenberge laat in één week tijd vier zeehondjes vrij

Na maanden intensieve verzorging konden woensdagmorgen Zugroo, Selkie en Matuvu terug naar huis. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het SOS Rescue Team van Sea Life stuurt deze week vier genezen zeehondjes naar huis: woensdagmorgen kozen Zugroo, Selkie en Matuvu al het ruime sop, op zaterdag is het de beurt aan Clickie. Een combinatie van onrustig weer en het grijze pupseizoen zorgde de afgelopen maanden voor een ware toeloop bij Sea Life. “Blij dat we deze vier terug konden vrijlaten want we zaten al weken met een volle quarantaine”, klinkt het.

Het zijn drukke maanden geweest in de zeehondenquarantaines van Sea Life: het grijze pupseizoen en stormweer zorgden er voor heel wat aangespoelde dieren. “We zaten al enkele weken met een overvolle quarantaine en zijn dan ook heel blij dat we deze vier zeehonden weer kunnen vrijlaten”, zegt hoofddierenverzorger Jonathan Meul. Na maanden intensieve verzorging konden woensdagmorgen Zugroo, Selkie en Matuvu terug naar huis.

Verzwakt en mager

Zugroo, een vrouwtje, spoelde op 19 januari aan in Oostende met bloed aan haar snoet en enkele wonden rond de flippers. “Ze had longwormen, alsook een moeilijke en zware ademhaling. Ze was daardoor erg verzwakt en mager; toen ze gevonden werd woog ze nog 19,1 kg. We schatten dat Zugroo ergens in augustus werd geboren”, aldus Jonathan.

Selkie, een mannetjeszeehond, strandde op 26 januari in Raversijde. Toen het dier gevonden werd, was het erg verzwakt en uitgeput. Het woog nog maar 10,62 kg en had ook enkele ontstekingen rond de flippers. Selkie werd geadopteerd door Chris Lacor (67) en Marianne Sammison (65) uit Koksijde.

“We zijn allebei dierenliefhebbers, en zo’n zeehondje adopteren leek mij een origineel verjaardagscadeau voor mijn vrouw”, vertelt Chris. Het koppel kwam Selkie een tijdje geleden nog bezoeken in Sea Life. “De vrijlating vandaag is toch wel een beetje een emotioneel moment, en Selkie wou zelf ook niet direct weer in zee. Misschien miste hij ons ook al”, glimlacht Chris.

Melanisme

Een zeldzaamheid: Selkie is een zeehond met melanisme. “Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme: het zeehondje is volledig zwart”, zegt Inge De Bruycker van het NorthSealTeam. Het was alweer een poosje geleden dat ze er bij Sea Life nog zo een hadden binnengekregen.

De grijze zeehond Matuvu ten slotte spoelde begin februari aan op het strand van Knokke-Zoute. “Hij vertoonde grote ontstoken wonden op de rug en flippers, en had ook last van een moeilijke ademhaling door longwormen. Matuvu woog toen hij aanspoelde 16,08 kg”, zegt Jonathan Meul.

Clickie

Zaterdagmiddag wordt ook nog Clickie vrijgelaten, een grijze mannelijke zeehond die op 30 december aangetroffen werd in Lombardsijde. “Clickie werd daar gespot op de zeedijk terwijl hij onderweg was naar de duinen. Hij was fel verzwakt en verkeerde in een staat van uitputting, zijn gewicht zat op 10,6 kg. We schatten dat Clickie zo’n drie weken oud was toen we hem vonden”, aldus nog Jonathan Meul.

Clickie werd geadopteerd door The Click, een app die mensen aanmoedigt om zwerfvuil te rapen in ruil voor waardevolle punten. “Ons team van dierenverzorgers heeft de voorbije maanden hard moeten werken met alle zeehondjes die hulp nodig hadden. Dat was soms best pittig, maar we zijn wederom heel trots op onze inspanningen en deze vrijlatingen maken het vandaag allemaal waard”, besluit Delphine Dobbels, marketing manager bij Sea Life.

Momenteel verblijven daar nog drie zeehonden in quarantaine. Zij hebben voorlopig niet het ideale gewicht bereikt of zijn nog niet helemaal hersteld van hun verwondingen. “Pas wanneer ze weer voldoende aangesterkt zijn, kunnen ze terug naar zee”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier