Lauren Devos beklaagt zich haar overstap naar de wielersport niet

Lauren Devos wordt getraind door Arne Wallays. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Lauren Devos kan tevreden terugblikken op haar eerste seizoen in het peloton. “Het was een harde leerschool, maar ik bleef steeds vooruitgang boeken”, vertelt de eerstejaarsjuniore.

“Het provinciaal kampioenschap op 19 mei in Bredene (gewonnen door Julie De Wilde, die als tweede eindigde op het WK in Yorkshire, red.) was mijn eerste wedstrijd die ik kon uitrijden. Daarna is het altijd maar beter gegaan. Mijn negende plaats in Boezinge was mijn beste resultaat. Ik moet natuurlijk nog een beetje mijn mogelijkheden ontdekken, maar klimmen en over kasseien rijden zijn momenteel nog niet mijn specialiteiten. Geef mij voorlopig maar een vlakke koers.”

Ik wil de stiel stap per stap leren

“Soms was het een ongelijke strijd”, stelt Devos. “Heel wat van mijn concurrentes zitten al jarenlang in het peloton. Tegenover die meisjes kom ik ervaring en kracht te kort. Maar ik geef niet op. Ik ben blij dat ik de stap naar het wielrennen heb gezet. Voordien deed ik aan atletiek. De lange loopnummers lagen me goed, maar ik wilde al lang wielrenster worden. Het was mijn mama die me uit schrik voor valpartijen tegenhield.”

Geen wielernest

“Nee, ik kom niet uit een wielergezin. Eigenlijk weet ik zelf niet hoe ik de wielermicrobe te pakken kreeg. Ik heb ook geen vriendinnen die aan wielrennen doen. In de atletiekclub waren we er wel geregeld jongens die de overstap maakten naar het wielrennen. Zoals Alex Vandenbulcke, die ik niet persoonlijk ken.”

Ik wil in 2020 veel progressie boeken. Om die reden ben ik van school veranderd

“Ik wil volgend jaar veel progressie boeken. Om die reden ben ik ook van school veranderd. Ik heb mijn studie hout aan het VTI van Waregem stopgezet. Bij MSKA Roeselare kan ik tijdens de schooluren het vak wielrennen volgen. Dat zal me heel wat voordeel opleveren. En bij trainer Arne Wallays zit ik goed. Bedoeling is om de stiel stap per stap te leren. Volgend jaar blijf ik nog bij Wielerploeg De Molenspurters Meulebeke, maar de kans bestaat dat ik het seizoen nadien zal overstappen naar een team dat zich specifieker concentreert op het dameswielrennen”, aldus nog Devos. (MVH)