Jonas Benoit kijkt uit naar debuut bij Spider King-Soenens U19

Stijn Moerman

Een van de vier West-Vlamingen in de 14-koppige juniorenkern van het nieuwe Spider King-Soenens U19 is Jonas Benoit. De 17-jarige Ooigemnaar komt over van de nieuwelingen van het ter ziele gegane Cycling Team Soenens-Booom en kijkt uit naar zijn junioresdebuut. “Ik ben vroeger beginnen te trainen om de overstap zo goed mogelijk te verteren”, benadrukt Benoit, één van de drie West-Vlaamse renners bij het team.

De 17-jarige Jonas Benoit blikt tevreden terug op zijn tweede seizoen als nieuweling, waarin hij enkele toptienplaatsen haalde. “Het begin van mijn seizoen was wel niet goed”, blikt de Ooigemnaar terug. “Ik werkte samen met een nieuwe trainer en dat klikte niet. Soms kreeg ik dagenlang geen trainingsschema’s of ontving ik pas om 20 uur ‘s avonds een bericht dat ik nog twee uur moest trainen. Allesbehalve ideaal en mijn prestaties leden eronder. Daarom trok ik naar trainer Luc Wante (die ook onder meer Sep Vanmarcke begeleidt, red.) en sindsdien ging het geleidelijk aan beter. Vanaf de zomer ging het goed, ook omdat ik dan meer tijd had om te trainen. De combinatie met school was immers niet evident. Nu heb ik mijn studies in het moderne ingewisseld voor de richting handel en gaat het heel wat beter. Bovendien houdt mijn trainer rekening met mijn studies in zijn schema’s. In de grote koersen waarin het wat bergop ging stond ik behoorlijk mijn mannetje, al kende ik ook veel pech. Maar ik ben tevreden over mijn seizoen”, geeft Benoit aan.

Ik heb mijn studies in het moderne voor de richting handel gewisseld. Nu gaat het heel wat beter. En m’n trainer houdt er rekening mee

Nu volgt de grote stap naar de juniores. “Ik ben alvast vroeger beginnen trainen – met ook meer duurtrainingen – om die overstap zo goed mogelijk te verteren. In mijn eerste jaar als nieuweling had ik moeite om het niveau op te pikken en dat wil ik nu op die manier vermijden. We worden alvast heel goed begeleid door de ploeg en ze springen voorzichtig met ons om zodat we ons niet verbranden. Daarom werden er ook geen eerstejaars in de selectie voor Kuurne-Brussel-Kuurne opgenomen. Wij zullen later op het jaar dan wel onze kans krijgen. Ik weet nog niet waar ik mijn seizoen zal openen, maar daar zal in overleg met de ploeg over beslist worden tijdens de stage in het Spaanse Oliva Nova. Altijd plezant om mee te maken en ideaal om de ploegmaten beter te leren kennen. Al hebben we ondertussen ook al heel wat groepstrainingen achter de rug en zit de sfeer al heel goed.”

Bijleren

De Ooigemnaar wil dit seizoen vooral veel bijleren om zich dan in het najaar eens te kunnen tonen in zijn eerste seizoen als junior. “In deze ploeg zal ik veel kunnen leren van de sterke renners zoals de Nederlander Axel van der Tuuk, die vorig seizoen nog de E3 Harelbeke won als eerstejaars. Voor de rest zie ik wel hoe het gaat, al hoop ik mij in het najaar al eens te kunnen tonen. Ik hoop alvast op een selectie voor La Philippe Gilbert, een koers die mij op het lijf geschreven staat met de vele klimmetjes. Wedstrijden met de nodige hoogtemeters zijn wel mijn ding. Het ligt mij alvast beter dan de typische Vlaamse voorjaarskoersen”, besluit Jonas Benoit, die de koerssmaak te pakken kreeg door naar zijn oom Bart Vanhollebeke te gaan kijken. Als 8-jarige miniem reed hij uiteindelijk zijn eerste wedstrijden. “Ik weet nog dat ik in mijn eerste koers meteen tweede werd. Een mooie binnenkomer. Daarvoor had ik ook al enkele crossen bij de LRC gereden, wat mijn techniek ten goede gekomen is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.