Jasper Dejaegher is verlost van klierkoorts

Jasper Dejaegher was één van de betere juniores van zijn lichting. (Bart) © VDB
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Jasper Dejaegher zag zijn zomer helemaal in het water vallen door klierkoorts. Een volle maand moest de 18-jarige Gistelnaar zijn fiets aan de kant laten. “Ik heb wel geluk gehad dat we er vroeg bij waren, het virus zat maximum twee weken in mijn lichaam.”

Over zijn vorm mocht Jasper Dejaegher absoluut niet klagen. Dankzij onder andere een zevende plaats in de E3 Harelbeke reed hij zich meermaals in de kijker. Eind juni kantelde dat positieve gevoel helemaal. “Ik had net enkele weken niet gekoerst door de examens, toen ik een dubbel weekend deed. In de Ronde van de Condroz heb ik moeten opgeven en ook in de wedstrijd voor de Beker van België in Rekkem was ik echt niet goed. Ook de volgende twee dagen op training ging het enorm slecht.”

Vier weken zonder fiets

Dejaegher treuzelde niet lang om zich grondig te laten onderzoeken. “Op woensdag heb ik bloed laten trekken en donderdag had ik al de diagnose. Ik ging de week erna naar de Tour du Valromey vertrekken, toch wel mijn hoofddoel dit seizoen. In de plaats daarvan deed ik vier weken totaal niets van sport. Met mijn familie gingen we wel op reis naar de streek van de Mont Ventoux. Het was raar van dat zonder fiets te doen, maar wel plezant.”

Ik heb geluk gehad dat we er vroeg bij waren. Het virus zat maximum twee weken in mijn lichaam

De vermaledijde bloedwaarden bleken eind juli gelukkig al opnieuw perfect in orde. “Ik heb wel geluk gehad dat we er vroeg bij waren. Dokter Toon Cruyt zei dat het virus maximum twee weken in mijn lichaam kon zitten. Ik ben opnieuw beginnen te trainen en keerde eind augustus terug in competitie.” De renner van Gaverzicht-BeOkay kon daardoor nog de Keizer der Junioren in Koksijde meepikken. “De conditie was direct goed. In de proloog was ik bijvoorbeeld de derde Belg. Op de BK ploegentijdrijden eindigden we als zesde. Dat was niet echt slecht, maar we hadden op beter gehoopt. Door de regen waren het wel rare omstandigheden voor die discipline. Mijn allerbeste niveau heb ik dit najaar niet meer kunnen halen.”

Strandraces

Na een negende plaats zaterdag in Ploegsteert kan de Gistelnaar zijn blik helemaal op zijn winterprogramma richten. “Ik ben van plan om strandraces te rijden, maar mijn programma moet ik nog uitstippelen met mijn trainer. Voor de fun wil ik ook wel een crossje meepikken, want ik heb dat vroeger altijd gedaan.” In die beachraces wil Dejaegher zich sowieso enkele doelen stellen. “Ik zal rekening moeten houden met mijn studie ergotherapie aan Vives in Brugge. De eerste week was ik ‘s avonds te vermoeid om nog te trainen. Nu gaat het wel vlot. We zullen zien hoe het evolueert. Een paar strandraces vallen in de blok, waardoor je toch snel meer dan een halve dag kwijt zou zijn. Het BK is twijfelachtig door mijn examens en het EK valt net na mijn stage ook niet ideaal. School gaat natuurlijk nog altijd voor.”

Misschien zal het als eerstejaarsbelofte nog wat moeilijk zijn om mooie uitslagen te rijden. Het is afwachten hoe ik de overstap zal verteren

In 2020 wacht voor de renner van Gaverzicht-BeOkay de overstap naar de beloften en de elite zonder contract. “Ik heb daar eigenlijk nog niet echt over nagedacht. De ploeg rijdt een paar mooie rondjes. Daar hoop ik eens voor geselecteerd te worden. Daarnaast wil me hier en daar een klein beetje in de kijker rijden. Misschien zal het nog wat moeilijk zijn om mooie uitslagen te rijden. Het is afwachten hoe ik de overstap zal verteren.” In ieder geval hoopt Jasper Dejaegher eindelijk eens een vol seizoen gespaard te blijven van pech. “Het mag inderdaad wel eens stoppen. Nu zat ik dus met klierkoorts, maar de vorige jaren heb ik ook al twee keer mijn schouder ontwricht.” (ACL)