Eerste buitenlandse rittenkoers voor Jan Van Dyck

Jan Van Dyck is een van de revelaties bij de nieuwelingen. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Jan Van Dyck heeft er een dijk van een voorjaar opzitten. De woordspeling lag voor de hand, maar in het geval van de tweedejaarsnieuweling is ze ook meer dan terecht. Vooral op de zwaardere parcoursen kon de Oostendenaar zich laten opmerken, met als hoogtepunt een podiumplaats in Vezin, de eerste manche van de Topcompetitie.

Jan Van Dyck is uitstekend aan het wegseizoen begonnen. Na een knap 2018 met meerdere toptiennoteringen, waaronder een vierde plaats op het PK als uitschieter, werd hij benaderd door Koen Feys. De ploegleider van Zannata-Galloo had het wel gezien in de sterke Oostendenaar en wilde hem graag aan zijn kern toe voegen.”Ik was heel vereerd met zijn voorstel”, vertelt Jan Van Dyck. “Ik had het uitstekend naar mijn zin bij KVC Noordzeemeeuw, maar beschouw dit toch als een stap hogerop. Noordzeemeeuw is een ideale ploeg voor miniemen en aspiranten, jongens die hun eerste stappen in het wielrennen zetten. Zij kunnen er de sport op een leuke manier leren kennen. Terwijl het er bij mijn huidige team al iets professioneler aan toe gaat. We hebben een mooi programma en een schitterende omkadering. Bovendien is ook de sfeer tussen de renners fantastisch. Onze ploegstage op Mojocar in de krokusvakantie was een serieuze meevaller. We hebben er ontzettend veel gelachen. En veel getraind, natuurlijk!”

Tour de Himmelfarht

En dat merk je ook aan de resultaten van Van Dyck. Vooral op de zwaardere omlopen komt de tweedejaarsnieuweling goed tot zijn recht. Getuige daarvan zijn derde plaats eind april in Vezin in de eerste manche van de Topcompetitie. “Ik moet het inderdaad hebben van de lastigere koersen”, knikt Jan. “Als er wat geklommen moet worden, ben ik op mijn best. Daarom kijk ik nu al uit naar de klimkoersen die er deze zomer aankomen. In Herbeumont en Vresse hoop ik opnieuw een topnotering te kunnen behalen. Maar het eerstvolgende doel is nu de Tour de Himmelfarht in Denemarken, van 30 mei tot en met 1 juni. Mijn eerste buitenlandse rittenkoers! Het zal een speciale ervaring worden en ik ben benieuwd hoe ik het er vanaf zal brengen.”

Wielrennen is echt mijn passie. Ik sta ermee op en ga ermee slapen

Voor de Oostendenaar is het zijn derde seizoen in het wielerpeloton. Zijn vader was al langer verknocht aan de wielersport en nadat ze samen een bezoekje brachten aan het BK veldrijden in Oostende (in 2017), kreeg ook Jan de smaak te pakken. “We zagen daar de nieuwelingen aan het werk en ik meen me te herinneren dat Thibau Nys er de titel pakte. Ik vond dat echt wel chic en ongeveer een half jaar later reed ik zelf mijn eerste koersen bij de aspiranten. Veldrijden doe ik ook, maar dan vooral als afwisseling in de koude wintermaanden. De weg is mijn hoofddoel en stiekem droom ik er al van om later profrenner te kunnen worden. Wielrennen is echt mijn passie! Ik sta ermee op en ga ermee slapen. Een idool heb ik wel niet, ik ben gewoon fan van alle Belgische coureurs. Of misschien toch: Philippe Gilbert. Straf hoe hij op oudere leeftijd nog altijd de grootste koersen weet te winnen. Het zou schitterend zijn om later ook aan de start van een klassieker te kunnen verschijnen. Dat wordt heel moeilijk en ik houd er zeker rekening mee dat het niks wordt, maar wie weet….”

Mensana

De 15-jarigeVan Dyck heeft er veel voor over om zijn droom te laten uitkomen. Hij laat zich begeleiden door het Mensana sportcentrum en probeert zo goed mogelijk zijn trainingsschema’s op te volgen. “Dat vergt soms enige discipline. Ik zit in het vierde jaar wetenschappen-economie aan het KA Pegasus en het is niet altijd gemakkelijk om na een training nog in je schoolboeken te duiken. Maar je kan niet anders. Fietsen is het liefste wat ik doe, maar je weet nooit wat er op je pad komt. Kijk maar naar wat er Jarne Lemmens overkomen is (de jonge wielrenner overleed zondagnacht in zijn slaap, red.). Dat is echt verschrikkelijk. Zondag heb ik nog samen met hem gekoerst… Heel goed kende ik hem niet, maar zo’n nieuws grijpt je wel naar de keel. Het doet je beseffen dat wielrennen niet alles is in het leven. Ik wil dan ook heel veel sterkte aan zijn familie, vrienden, supporters en ploeg betuigen.” (BVS)