Bruce Tanghe werkt aan zijn uithouding

© Foto Coghe
Redactie KW

Bruce Tanghe (15) is bezig aan zijn tweede wielerseizoen. Na een maand zonder competitie wil de eerstejaarsnieuweling zijn seizoen met een positief gevoel afwerken. “De focus ligt vooral op volgend jaar”, aldus de renner van Wielerteam Ieper.

“Ik ben begonnen met koersen als derdejaarsaspirant. Ik was eens blijven slapen bij een vriend, Thibo Vanuxem, die rijdt bij Houtland-Westkust. Toen hij ging trainen, ben ik meegegaan. Langzaam aan heb ik contact gezocht met de wielerwereld. Met de jaarwisseling besloot ik om mijn voetbalschoenen aan de haak te hangen en me volledig te richten op de fiets. Zo kon ik meteen een volledig wielerjaar voltooien”, begint de ex-linkervoorspeler van KSV Nieuwpoort. “Hoe mijn eerste wedstrijd was? Waar weet ik niet meer, maar ik herinner me vooral het hoge tempo in de eerste ronden. Al snel moest ik de rol lossen. Het heeft heel wat trainingen gevergd vooraleer ik een koers tot een goed einde kon brengen in het peloton. Mijn debuutseizoen verliep in ups en downs. Door een aantal valpartijen werd ik afgeremd om vooruitgang te boeken. Ik zat tweemaal in het gips, ook al waren het geen grote breuken”, verklaart Bruce die samenwerkt met Andy Verhelst en Floris Thoré.

Deze week pik de draad weer op in Loppem. Ik heb geen verwachtingen en wil zolang mogelijk volgen

“Afgelopen winter gooide materiaalpech roet in het eten om me deftig voor te bereiden. Maar geduld is een schone deugd. Ondertussen heb ik toch al een aantal koersen kunnen uitrijden. Ik combineer wedstrijden van de Wielerbond met die van het Westhoekcriterium, waar het tempo iets lager ligt. In de laatste manche van het WHC werd ik in een afvallingskoers in Krombeke derde. Blijkbaar kan ik nog goed sprinten. Maar mijn uithouding blijft een werkpunt. Ik ben tenslotte nog niet lang bezig met die duursport. Daarnaast ben ik nog niet gevallen in 2019. Afgelopen weken heb ik meerdere vakantiejobs gedaan. Daardoor besloot ik om een relatieve rustperiode in te lassen. Het was vooral zaak om de conditie te onderhouden. Geen makkie met de vermoeidheid die werken met zich meebrengt. In 2020 zal de fiets toch voorrang krijgen. Als tweedejaarsnieuweling wil ik tot de beteren van mijn categorie behoren. Deze week pik de draad weer op in Loppem. Ik heb geen verwachtingen en wil zolang mogelijk volgen”, sluit de leerling van RMS Nieuwpoort af. (JV)