Alex Vandenbulcke beloond met nationale selectie Gent-Wevelgem

Alex Vandenbulcke. (Foto Bart) © vdb
Redactie KW

Alex Vandenbulcke (16) verraste vorig seizoen vriend en vijand met zijn resultaten als tweedejaarsnieuweling en ontpopte zich tot een van de beste renners van zijn generatie. En de Izegemnaar trekt die goede lijn alvast door in zijn debuutseizoen bij de juniores. “Druk is er niet, want dit eerste jaar is vooral bedoeld om te leren”, aldus de renner van CT Soenens-Booom.

“Over vorig seizoen kan ik niet anders dan tevreden zijn”, blikt Vandenbulcke terug. “Het was nog maar mijn tweede seizoen als coureur en ik had dus nooit verwacht zo sterk voor de dag te komen. Ik kwam als het ware uit het niets. Het begon al goed met in maart twee zeges in één weekend en het bleef goed gaan met tal van ereplaatsen en een selectie met de nationale ploeg voor de Ronde van Luxemburg in september. Dat is iets wat ik niet snel zal vergeten, want daar kreeg ik de kans om mij te meten met de Europese top. Dat ik dan, na een vijfde en een elfde plaats, op de laatste dag ook nog derde kon worden, was fantastisch.” Alex finishte er uiteindelijk als tiende in het eindklassement.

NIEUWE PLOEG

De Izegemnaar moest door het stoppen van de Tieltse Renners op zoek naar een nieuwe ploeg en koos uiteindelijk van CT Soenens-Booom, waar hij zich meteen thuis voelde. Na een goede winter keek hij uit naar zijn junioresdebuut. “Ik heb voor de eerste keer op hartslag getraind, terwijl het ervoor eerder nattevingerwerk was. Ik merk een groot verschil, want mijn conditie staat al heel wat verder dan andere jaren. En dat werd bevestigd in de eerste koersen van het nieuwe seizoen, want zowel op het clubkampioenschap als in de kermiskoers in Vlamertinge werd ik meteen derde. Daarna stond ik aan de start van de interclub Zepperen-Zepperen, waar ik met een heel goed gevoel rondreed. Ik trok verschillende keren in de aanval, maar liet me in de sprint wat wegdrummen, waardoor ik pas 41ste werd. Vorig weekend stond met Nokere Koerse een UCI-wedstrijd op het programma. Een heel mooie koers, waar maar 43 van de 153 renners finishten. Dat ik 20ste en vierde eerstejaars werd in een grote groep met alle grote namen, stemt me tevreden.”

“Dat ik als enige eerstejaars door bondscoach Carlo Bomans geselecteerd werd, is een hele eer”

Ook de komende weken staan er alleen maar grote koersen op het programma van Alex, die een nationale selectie voor Gent-Wevelgem in de bus kreeg. “Zondag rijd ik de Guido Reybrouck Classic in Damme, de week erop volgt al Gent-Wevelgem. Dat ik als enige eerstejaars door bondscoach Carlo Bomans geselecteerd werd, is een hele eer en toont aan dat hij de jeugd alle kansen wil geven. Wat ik van die koersen verwacht? In Damme hoop ik op de cruciale momenten van pech gespaard te blijven, want als Remco Evenepoel of Ilan Van Wilder net dan wegrijden, zie je ze nooit meer terug. In Gent-Wevelgem hoop ik op een goede dag en dat de koers losbarst op de klimmetjes. Ik heb wel wat gezonde stress, maar achteraf wordt het sowieso genieten, omdat dat ik zulke koersen heb mogen rijden.”

KOERS EN SCHOOL

Daarna volgen voor Alex nog de Ronde van Vlaanderen en het provinciaal kampioenschap tijdrijden, waarna het tijd is voor wat rust. “Een mooi programma, maar druk is er niet. Het is mijn eerste seizoen als junior en dan is het vooral de bedoeling om ervaring op te doen. Volgend seizoen hoop ik weer hetzelfde programma af te kunnen werken, maar betere resultaten neer te zetten”, aldus Alex, die economie-moderne talen aan het college in Izegem volgt. “De combinatie gaat nog steeds vlot. En als het wat te druk is, train ik thuis op de rollen met mijn boeken voor mij.” (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.