https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Alec en Loïc zoals de tandem Julian-Franck en Thibaut-Julien?

© BELGA
Tom Vandenbussche

Op 29 april 2016 gaf de toen 13-jarige Alec Segaert uit Lendelede aan deze krant zijn eerste interviewtje. Hij was in Ruddervoorde namelijk Belgisch kampioen duatlon bij de jeugd C geworden en was daar uiteraard heel tevreden mee. “In duatlon weet ik dat ik elke keer kan meedoen om te winnen en als mijn zwemmen nog wat verbetert, zou ik ook in triatlon voor het podium meedoen. In de toekomst word ik misschien wielrenner, zoals mijn broer Loïc.” Stond genoteerd.

Loïc Segaert, vijf jaar ouder dan Alec, was een getalenteerde jeugdwielrenner – de genen van papa Frank, meervoudig Ironman-triatleet, weet je wel. Loïc won als nieuweling een testtijdrit en zette als junior de Johan Museeuw Classic in Gistel naar zijn hand. Een toekomst in het peloton lachte hem toe, tot hij in januari 2016 door een auto werd aangereden en zijn knieschijf brak. Eind 2017 hield Loïc de wielersport voor bekeken. Vier jaar later wordt hij nog dagelijks met de beperkingen van zijn knie geconfronteerd.

Loïc zocht en vond een andere uitdaging: zijn masterstudie bewegings- en sportwetenschappen met optie sporttraining en coaching. De eerste die hij begeleidde, was een ranke atleet die in het voorjaar van 2018 zijn eerste stapjes in het peloton zette: de wielrenner Alec Segaert was geboren. Wat daarna volgde, weten we. Als nieuweling werd Alec Belgisch kampioen in het tijdrijden en won hij de Keizer der Nieuwelingen. Als junior zette hij dit jaar de internationaal gereputeerde Oberösterreich-Rundfahrt naar zijn hand en kroonde hij zich in Trento zelfs tot Europees kampioen in het werk tegen de klok. Alec legde de 22,4 kilometer op Italiaanse bodem af met een gemiddelde snelheid van 50,4 km per uur en een vermogen van 373 watt. We zouden vooral willen zeggen: probeer dat zelf niet te doen.

Ook dinsdag tussen Knokke-Heist en Brugge mag Loïc, extraverter dan zijn broer, gerust opnieuw naast Serge Pauwels plaatsnemen in de volgwagen van Belgian Cycling en via supporters op het parcours voortdurend tussentijden aan Alec doorgeven. En wie weet wordt Loïc dan ooit wel de nieuwe Franck Alaphilippe, trainer van Julian, of de nieuwe Julien Pinot, trainer van Thibaut. Geef toe: hun palmares in de verste verte benaderen, zou voor die stille West-Vlaming uit Lendelede al een heel groot succes zijn.

Reactie? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.