West-Vlaams onderonsje om Belgische tijdrittitel? Alec Segaert en Yves Lampaert volgende week topfavoriet op BK tijdrijden

Het BK tijdrijden lijkt een tweetstrijd te gaan worden tussen West-Vlamingen Yves Lampaert en Alec Segaert. © IMAGO/frontalvision.com - BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

In Binche wordt donderdag gestreden om de Belgische titel in het tijdrijden. Bij afwezigheid van Remco Evenepoel en Wout van Aert zijn met Yves Lampaert en Alec Segaert twee West-Vlamingen de topfavorieten. De gevestigde waarde tegen de jeugd. “Het is voor 99 procent zeker dat ze één en twee zullen worden”, dixit tweevoudig tijdritkampioen Stijn Devolder. Drievoudig kampioen Kristof Vandewalle treedt hem bij: “Het zal enkel tussen hen gaan.”

Wordt het Yves Lampaert…

Dankzij zijn zege in de proloog van de Ronde van Zwitserland bombardeerde Yves Lampaert zich vorige week plots tot topfavoriet voor het BK tijdrijden. Ook Deerlijkenaar Stijn Devolder en Torhoutenaar Kristof Vandewalle, samen goed voor vijf Belgische tijdrittitels, zien kansen voor Lampaert. “Hij heeft in Zwitserland bewezen dat de vorm goed is”, vertelt Vandewalle. “Al is die proloog van amper 4,7 kilometer ook niet echt een waardemeter, want dat is een totaal andere inspanning dan een tijdrit van 38,5 kilometer. Net daarom is hij wat mij betreft meer door de blijk van zijn hoogvorm dan door zijn zege in die proloog mede topfavoriet voor mij.” Devolder knikt. “Klopt. Je mag die wedstrijden niet met elkaar vergelijken. Maar anderzijds is het wel een inspanning waarbij je andere toppers klopt. En het is uiteindelijk beter om te winnen dan om tiende te worden. Yves zal hoe dan ook met een goede moraal aan de start staan.”

“Die proloog in Zwitserland is an sich niet echt een waardemeter, al bewijst het wel zijn hoogvorm” Kristof Vandewalle

Uitstekende vorm

Maar is Lampaert voor beide heren dan ook de absolute topfavoriet? “Ik denk dat Yves en Alec Segaert elkaar echt wel waard zullen zijn. Ik verwacht een spannende strijd. Voor mij zijn ze allebei topfavoriet”, aldus Devolder. Iets waar Vandewalle hem zeker kan in volgen. “Het is moeilijk om iemand boven de andere te zetten. Bij Yves merk je dat er periodes zijn waarop hij op zijn tijdrit focust, maar evenzeer zijn er periodes waarbij hij zijn tijdritfiets bij wijze van spreken niet aanraakt. En dat merk je ook wel in zijn prestaties. Daarnaast kan Yves dankzij zijn sprintvermogen vooral zijn stempel drukken op die kortere tijdritten – zoals in de Tour destijds of nu in Zwitserland -, maar haalt hij op langere tijdritten een wat minder hoog vermogen. Dat compenseert hij op dit moment evenwel door zijn uitstekende vorm. Net daarom durf ik tussen Segaert en Lampaert geen topfavoriet aan te duiden.”

Lampaert wist recent nog de proloog te winnen in de Ronde van Zwitserland.
Lampaert wist recent nog de proloog te winnen in de Ronde van Zwitserland. © Tim de Waele Getty Images

Mocht Lampaert Segaert kloppen, zou het zijn derde nationale tijdrittitel zijn. “Iets waar hij toch heel blij mee zou zijn”, weet Vandewalle. “Hij zal zeker starten om te winnen. Ook omdat hij stilaan ietsje ouder wordt en hij nu echt wel elke kans op een nationale titel en bijhorende trui zal willen pakken. De kaarten liggen op dit moment heel erg gunstig en het is maar de vraag of dat in de nabije toekomst nog eens het geval zal zijn.” “Voor Yves is dit inderdaad een uitgelezen kans om voor een derde keer die titel te pakken”, vindt ook Devolder. “Al zou zijn carrière uiteindelijk niet staan of vallen met een nieuwe tijdrittittel. Die titel zou heel mooi zijn, maar het is geen absolute must. Al denk ik wel dat hij ervan droomt nu de twee grootste concurrenten er niet bij zijn. Zeker omdat een sportman altijd maar weer wil bevestigen. De Tour komt er ook aan, dan zou een goed resultaat donderdag ook in dat opzicht voor een grote vertrouwensboost zorgen.” En wat als het niet lukt? “Dan zal Yves wel ontgoocheld zijn, maar dan zal hij de knop wel snel kunnen omdraaien”, denkt Vandewalle.

Binche

Lampaert heeft alleszins goede herinneringen aan Binche, want in 2018 werd hij daar al eens Belgisch kampioen op de weg. “Ik denk dat dat een rol zal spelen voor Yves”, aldus Devolder. “Als je ergens moet rijden waar je al eens goed was, zorgt dat toch voor vertrouwen en extra motivatie.”

“Uitgelezen kans voor Lampaert om nog eens de titel te pakken” Stijn Devolder

… of Alec Segaert?

Door zijn zilveren medaille van vorig jaar en de afwezigheid van Wout van Aert start Alec Segaert donderdag met het rugnummer één. Maar maakt het van hem ook de topfavoriet voor de titel? “Daar moet hij alleszins op mikken”, vindt Vandewalle. “Je start niet om tweede te worden. En al zeker niet als je zoals Segaert al één en ander bewezen hebt in die discipline. Hij zal zeker voor winst gaan en dat moét ook de insteek zijn.” Devolder beaamt: “Als je vorig jaar zilver pakt na Van Aert, dan moet je nu gewoon vol voor goud gaan en enkel daarmee tevreden zijn. Ongeacht je leeftijd. Het zal voor hem alleszins wel speciaal zijn om met rugnummer één rond te rijden. Al heeft hij al bewezen dat hij goed om kan met de druk die dat rugnummer met zich meebrengt en met het feit dat hij als laatste moet starten.” Ook Vandewalle ziet er geen probleem in. “Als het al een impact heeft, zal het vooral voor nog meer motivatie zorgen. Alec zal willen bewijzen dat hij dat startnummer ook effectief kan waarmaken.”

Niet tevreden met zilver

Het parcours in Binche lijkt de Lendeledenaar alleszins te zullen liggen. “Op langere tijdritten heeft hij sowieso een streepje voor op Yves. Alec kan een gigantische power ontwikkelen en heeft de capaciteit om tijdens zo’n langere tijdrit geconcentreerd te blijven”, zegt Vandewalle. “Hij heeft een grote motor en een enorm sterk lijf. Dan is zo’n parcours zoals in Binche, met veel rechte stukken, ideaal voor hem”, vult Devolder aan.

“Segaert mag enkel met goud tevreden zijn” Stijn Devolder

Een Belgische titel zou voor Segaert een nieuwe stap zijn in zijn carrière. “Hij heeft al titels gepakt bij de jeugd, zowel op nationaal als op internationaal vlak, en hij werd vorig jaar al eens tweede bij de profs. Dan is Belgisch kampioen worden inderdaad de logische volgende stap”, vindt Devolder. Al gaat het volgens Vandewalle ook verder dan zuiver dat tijdrijden. “Alec zet ook op andere vlakken stappen vooruit, dat heeft hij eerder dit seizoen al bewezen. In dat opzicht heeft hij die bevestiging dus eigenlijk al. Mocht hij nu die Belgische titel pakken, zou dat natuurlijk voor een boost zorgen, maar ik denk niet dat het per se een kantelpunt zou zijn in zijn carrière. Zijn groeicurve zou er niet door versnellen of vertragen. Het zou eerder een bevestiging zijn van wat hij al heeft laten zien.”

Nog tien jaar kansen

En mocht het toch mislopen donderdag, zou dat evenmin een drama zijn. “Sowieso heeft Alec nog heel wat progressiemarge. Hij zal zeker nog groeien en stappen zetten en zal de komende tien jaar nog heel wat kansen krijgen om Belgisch kampioen te worden, mocht het nu niet lukken”, aldus Devolder.

“Op dit parcours heeft Alec een streepje voor” Kristof Vandewalle

Toch is er dit seizoen weinig om op af te gaan wat de tijdritprestaties van Segaert betreft. Hij reed begin dit jaar een eerder anonieme tijdrit in de Ster van Bessège en reed woensdag de proloog in de Baloise Belgium Tour. “En dat maakt toch dat Alec met wat vraagtekens aan de start zal staan”, denkt Vandewalle. “Het is immers altijd goed om voor zo’n tijdrit alles eens af te stemmen. Je opwarming, je aanpak, je pacing plan… Maar anderzijds heeft hij wel zeker de basis en zal hij ook wel een vaste aanpak voor tijdritten hebben. Ideaal is het dus niet dat hij nog niet super veel tijdritten gereden heeft, maar hijzelf zal wel weten waar hij staat.”