Van Lierde zoekt in Menen opvolger voor … Van Lierde

Frederik Van Lierde won vorig jaar in zijn eigen Menen de laatste triatlon uit zijn carrière. Pieter Heemeryck en Bart Aernouts gunden hem een mooi afscheid. Zondag strijdt de Belgische top om de nationale titel op de halve afstand. (foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

In september 2020 won Frederik Van Lierde in zijn eigen Menen meteen de eerste uitgave van zijn eigen triatlon. Zondag volgt editie nummer twee. Zonder Van Lierde, intussen ex-triatleet. Maar met alle toppers uit eigen land die zullen strijden om de Belgische titel op de halve afstand.

Zondag vindt in en rond het Vaubanstadion de tweede editie van de Decospan Triatlon Menen plaats. Vorig jaar was het nog de afscheidswedstrijd van Frederik Van Lierde, ditmaal is Menen het decor van het open BK halve triatlon. Dat gebeurt zonder internationale toppers. “Dat was nochtans de bedoeling, maar door corona zijn die plannen in het water gevallen”, legt Van Lierde uit. “Er zijn veel topatleten die in deze periode van het jaar nog een Ironman moeten doen om zich voor Hawaï te kwalificeren. Maar dit blijft natuurlijk wel een BK. Met alle Belgische toppers, op uitzondering van de geblesseerde Kenneth Vandendriessche. Ook Pieter Heemeryck, die ik zelf begeleid, is een vraagteken. Pieter werd zondag vierde op het EK Ironman in Frankfurt. Woensdag was hij nog niet gerecupereerd. We wachten dus even af, want zijn eerste deelname op Hawaï geniet alle prioriteit.” Wij overliepen met Van Lierde de deelnemerslijst en lieten hem, op basis van de startnummers, alle favorieten analyseren,.

1. Sybren Baelde

25 jaar, Roeselare

“Werd vorig jaar al vierde in Menen. Een atleet die almaar beter wordt. Zette vorig jaar een grote stap vooruit en doet dat dit jaar opnieuw. Een allrounder, maar vooral een sterke loper. Niet de beste zwemmer of fietser, maar kan altijd in een goeie positie beginnen te lopen.”

2. Sven Vandenbroucke

23 jaar, Moorsele

“Een triatleet die al uitstekend presteerde op de kwartafstand, maar in halve triatlons voorlopig wisselvallig voor de dag komt, heb ik de indruk. Als hij echter zijn dag heeft, kan hij heel gevaarlijk zijn. Voor hem wordt het een thuiswedstrijd.Een voordeel.”

3. Sander Heemeryck

28 jaar, Leuven

“Broer van Pieter en ook door mij getraind. Maakte al een mooie progressie en is vooral een goeie loper, maar trekt ook zijn plan in het zwemmen en fietsen.”

4. Matthias Allegaert

31 jaar, Tielt

“Zijn ouderlijk huis ligt op 100 meter van mijn voordeur. Heeft een koersverleden en moet het van zijn zwem- en fietsgedeelte hebben, maar ik ben er zeker van dat hij een mooie uitslag uit de brand zal slepen.”

5. Hannes Cool

35 jaar, Menen

“Ook een Menenaar, maar dan aan de andere kant en 200 meter van mijn voordeur. Hannes zit er ook al jaren in. Hij is geen topfavoriet, maar kan sowieso een degelijke prestatie leveren.”

6. Simon De Cuyper

34 jaar, Leuven

“Nam in 2012 deel aan de Olympische Spelen in Londen. Een heel complete atleet die enkele jaren geleden zijn achillespees scheurde en lang moest revalideren. Een toploper en regerend Belgisch kampioen kwarttriatlon. En hij is ook mijn kamergenoot tijdens mijn opleiding tot Physical Training Instructor in Eupen.”

7. Kjel De Hertog

30 jaar, Strombeek

“Kwalificeerde zich in Lanzarote voor het WK Ironman in Hawaï, maar heeft zijn slot door de onzekerheid omtrent corona niet gepakt. Wordt getraind door Simon De Cuyper en moet het van zijn zwem- en fietskwaliteiten hebben. Kwam vorig jaar in Menen als eerste uit het water.”

8. Marc Geerts

36 jaar, Paal

“Kwam in het verleden uit in internationale kwarttriatlons en is al wat ouder, maar nog altijd vaak een top tien waard. Een allrounder en vooral een goeie loper.”

9. Stenn Goetstouwers

29 jaar, Wuustwezel

“Voor mij de topfavoriet. Hij won drie weken geleden in Jabbeke en werd twee jaar geleden tweede in Klagenfurt. Iemand die in de 70.3 een heel mooi niveau haalt.”

10. Alexis Krug

34 jaar, Essen

“Topzwemmer die al regelmatig in de top tien van een belangrijke triatlon eindigde. Niet de veelwinnaar, maar hij speelt altijd zijn rol vooraan in de wedstrijd.”

11. Emmanuel Lejeune

29 jaar, Hennuyères

“Werd 4de in Les Sables-d’Olonne, wat niet min is. De nieuwe poulain van Luc Van Lierde en volgens mij de beste loper aan de start. Komt soms nog te kort in het zwemmen en fietsen, maar als de omstandigheden meezitten, kan hij dicht eindigen.”

12. Tom Mets

32 jaar, Leuven

“Een Antwerpenaar met een West-Vlaamse triatlete als vriendin, Lore Vanclooster. Komt van de korte afstand, maar trekt zeker zijn plan in een halve triatlon.”

13. Pamphiel Pareyn

30 jaar, Waregem

“Goeie zwemmer die onlangs de kwarttriatlon in Lokeren won. Is net papa geworden. Een extra stimulans. Toen ik Europees kampioen werd, was mijn vrouw net bevallen van onze jongste zoon.”

14. Vincent Van de Walle

31 jaar, Izegem

“Ook een allrounder. Het profiel van een moderne triatleet, hé. Ik denk dat het een heel open kampioenschap wordt met allemaal jongens die al hun strepen verdiend hebben.”

15. Tom Vander Hoogerstraete

34 jaar, Waarschoot

“Heeft een zwemverleden en maakt dit jaar na lange tijd zijn comeback. Lopen is niet zijn sterkste punt, maar hij trekt wel zijn plan en zou wel eens voor de verrassing kunnen zorgen.”

Tondeur versus Verstuyft bij de dames

Bij de dames wordt het uitkijken naar een duel tussen Alexandra Tondeur (34 jaar, Court-Saint-Etienne) en Katrien Verstuyft (39 jaar, Antwerpen). “Zij steken erbovenuit en zijn beiden goed bezig, want voor de rest zie ik niemand die hun niveau momenteel haalt”, weet Van Lierde. “Alexandra won vorig weekend in Namen, terwijl Katrien derde werd in een Ironman 70.3. Ze hebben naar dit BK toegewerkt.”

Opmerkelijk wapenfeit aan de Decospan Triatlon Menen: de uitgebreide prijzenpot. Voor de twee Belgische kampioenen is 1.500 euro weggelegd. In totaal wordt 9.350 euro aan prijzengeld voorzien. “Dat is iets waar we echt naar streven”, legt Van Lierde uit. “Uit mijn eigen verleden weet ik hoe belangrijk het is dat je de triatleten iets aanbiedt en in de toekomst willen we daar nog verder in gaan. Maar stap per stap.”