Frederik Van Lierde: “Geen Hawaï? De situatie is wat ze is”

© BELGA
Tom Vandenbussche

Dit weekend moest normaal het WK Ironman op Hawaï plaatsvinden, maar voor het tweede jaar op rij steekt het coronavirus daar een stokje voor. Frederik Van Lierde, winnaar in 2013, vindt het jammer. “Maar gelukkig oogt de toekomst weer rooskleuriger.”

1. Voor het tweede jaar op rij geen WK Ironman in Hawaï. Triest?

(haalt schouders op) “De situatie is wat ze is. Het is op dit moment niet mogelijk om een Ironman op Hawaï te organiseren, dus moeten ze een andere oplossing zoeken. Daarom gaan ze het WK van dit jaar nu in mei 2022 in Utah laten plaatsvinden. Alle gekwalificeerde profs moeten deelnemen. De age groupers die zich de voorbije twee jaar gekwalificeerd hebben – dat zijn er een pak – kunnen kiezen tussen Utah of Hawaï in oktober 2022. Daar zal het zelfs in twee dagen opgesplitst worden. De pier in Hawaï kan maar 2.000 atleten in één keer aan. Dat is niet zoveel.”

2. Deze situatie moet voor de toppers heel frustrerend zijn, kan ik me inbeelden. Ook voor Pieter Heemeryck, jouw poulain en aan zijn debuut op Hawaï toe.

“Dat valt wel mee. Voor hem is het leuk dat er in mei een extra kans komt om een WK mee te maken. Voor de anciens is het zuur dat het op een andere locatie zal zijn. Kona is Kona. Het zal nooit hetzelfde zijn.”

3. Ben je blij dat je eind vorig jaar stopte en dit niet meer moeten meemaken?

“Als je het achteraf bekijkt, kan je wel zeggen dat ik net op tijd gestopt ben. Alles hangt samen. Geen wedstrijden betekent geen prijzengeld, geen inkomsten en geen return naar je sponsors. Voor iemand als Bart Aernouts, die in de beste jaren van zijn carrière zit, moet dit extra erg zijn.”

4. Gelukkig is de toekomst rooskleuriger.

(knikt) “Maar het blijft een bizar gegeven: de wereldkampioen van mei zal maar vijf maanden wereldkampioen kunnen zijn.”

5. Tot slot: hoe zit het met de derde editie van jouw triatlon in Menen, die dit jaar al het BK organiseerde?

“We zijn heel tevreden met de stapjes die we zetten en willen er nog zetten. Nog een BK? Het is te vroeg om daarover iets te zeggen, maar we blijven ambitieus.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.