Nico Mattan: “Vermeersch had op het podium kunnen staan”

© Getty Images
© Getty Images
Tom Vandenbussche

Wout van Aert won vandaag dus Gent-Wevelgem, zijn eerste klassieke zege ooit op Vlaamse bodem. Van West-Vlaamse zijde eindigde Gianni Vermeersch nog net in de top tien. Yves Lampaert miste de goeie waaier en moest vrede nemen met plek veertien. Nico Mattan, zestien jaar geleden winnaar van Gent-Wevelgem, analyseert voor ons de 82ste editie van dé West-Vlaamse klassieker bij uitstek.

“We hebben zoals verwacht een mooie koers gezien”, trapt Nico Mattan een open deur in. “Persoonlijk miste ik wel enkele vedetten in deze wedstrijd, zoals Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe. Maar chapeau voor die gasten vooraan. Ze hebben er een heel mooie wedstrijd van gemaakt. De beste heeft gewonnen, al had hij wel geluk dat zijn ploegmaat Nathan Van Hooydonck erbij was. Ik vond het wel jammer dat ze de koers niet vroeger hebben uitgezonden. De waaiers in De Moeren, die moet je met de helikopter in beeld brengen. Dat is Gent-Wevelgem. Maar het zal wel zijn redenen hebben zeker?”

Wout van Aert is een verdiende winnaar, vindt Mattan. “Na zijn dipje vrijdag in de E3 moesten we niet panikeren. Vergeet niet dat hij lekgereden is op een heel slecht moment en tien, vijftien minuten heeft moeten achtervolgen. Dat heeft veel krachten gekost. Wees gerust: Van Aert is goed. Hij kan zonder stress naar de Ronde toeleven.”

Ontgoochelende Lampaert

Mattan zag ook heel wat teams een mindere dag kennen. “Trek-Segafredo mocht door die positieve coronatest natuurlijk niet meedoen. Dat had de wedstrijd een ander gezicht kunnen geven. Maar vooraan hadden we van Deceuninck-Quick-Step alleen Sam Bennett mee. Dat was te weinig. Ook Lotto-Soudal zagen we niet. Ik vond de prestatie van Yves Lampaert ontgoochelend. We kunnen het goed met elkaar vinden, maar ik mag dat gerust zeggen over vandaag. Op een bepaald moment trok Yves in de achtervolging met vijf andere renners, maar terwijl de wind van rechts kwam, ging hij helemaal aan de rechterkant rijden. Daardoor zaten die vijf anderen volledig in de wind. Zo zal het niet lukken, hé. Ik vond Lampaert vandaag tactisch niet zo sterk.”

 © Getty Images
© Getty Images

Mattan is nu helemaal op dreef. “Ik heb vooraf een sms naar Merlier gestuurd. Ik zei: na 54 kilometer rijden ze met twintig man weg. Wel, na 55 kilometer zijn ze weggereden. Iedereen wist dat het daar ging gebeuren. Ik weet wel dat het niet zo makkelijk is als het lijkt, maar toch… Voor hetzelfde geld wint Lampaert woensdag Dwars door Vlaanderen voor de derde keer, maar vandaag was hij samen met ploegmaats Ballerini en Bennett toch zo’n beetje de favoriet. Hij was één van de sterkste renners in de achtervolging en misschien wel de sterkste, maar hij had vooraan in de kopgroep moeten zitten.”

Opnieuw sterke Vermeersch

Beste West-Vlaming in de uitslag, net zoals eerder dit seizoen in de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en E3 Saxo Bank Classic in Harelbeke: Gianni Vermeersch. De 28-jarige Klerkenaar werd tiende. “Ik ken zijn vader Stefaan goed en moet eerlijk zijn: ik had dit vroeger niet in Gianni gezien. Knap, hoor. Hij doet het uitstekend. Als hij vandaag met de groep Van Aert was meegeweest, had hij op het podium kunnen staan. Gianni is van grote meerwaarde voor de ploeg van Mathieu van der Poel en Tim Merlier. We zullen in de toekomst nog van hem horen.”

Over een week staat de topconfrontatie van dit voorjaar op het programma: Vlaanderens Mooiste. “Mijn favoriet is Alaphilippe. De tweestrijd tussen Van Aert en Van der Poel zal in zijn voordeel spelen, zeker omdat Deceuninck-Quick-Step ook nog toppers als Asgreen, Stybar, Sénéchal en Lampaert kan uitspelen. Vorig jaar had Alaphilippe zonder die aanrijding met de motard trouwens ook al de Ronde kunnen winnen. Van der Poel was nog niet klaar met hem.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.