Gouden Remco, maar evenzeer gouden Sven: dubbel goud nog maar eens hoogtepunt voor bondscoach Sven Vanthourenhout

Remco Evenepoel en Sven Vanthourenhout, een succesvolle combinatie.
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Remco Evenepoel deed het ondenkbare en pakte vorig weekend ook in de olympische wegrit de gouden medaille. Hij voegt zo nog maar eens een straf hoofdstuk toe aan het kampioenschappenboek van Sven Vanthourenhout. Dit was immers al de zesde gouden medaille op een kampioenschap voor de bondscoach. Straf.

Opnieuw goud voor Evenepoel. Opnieuw goud voor bondscoach Sven Vanthourenhout. De West-Vlaamse selectieheer van de Belgische wielerbond rijgt sinds hij bondscoach is de successen aan elkaar. In juli 2017 nam hij de fakkel over van Rudy De Bie als bondscoach van de veldritdames en -heren. In november 2020 promoveerde hij dan weer van assistent-bondscoach op de weg naar bondscoach. En het palmares dat hij sindsdien kan voorleggen, oogt straf. Ter illustratie: nemen we enkel de kampioenschappen bij de elite heren, dan zien we dat Vanthourenhout al dertig keer de Belgische delegatie leidde op een kampioenschap (7 wereldkampioenschappen en 7 Europese kampioenschappen veldrijden, 3 wereldkampioenschappen en 3 Europese kampioenschappen op de weg en tijdrijden en 2 olympische tijd- en wegritten). 17 keer leverde dat brons op, 13 keer zilver en ook 8 keer goud. Ook opvallend: slechts drie keer moest Vanthourenhout als bondscoach zonder medaille naar huis. Dat was het geval na de olympische wegrit in 2021, het WK op de weg in 2021 en na het EK tijdrijden in 2022. Op alle andere kampioenschappen werd er minstens brons gepakt. En dan rekenen we de kampioenschappen bij de vrouwen in het veld en bij de jeugd nog niet eens mee. En ook al minimaliseert hij telkens zijn aandeel in de successen, toch mag hij daarvoor heel wat pluimen op zijn hoed steken. En daarom: een overzicht van zijn grootste triomfen als bondscoach.

WK veldrijden 2018

Bij zijn WK-debuut als bondscoach mag Sven Vanthourenhout meteen vieren. Op het wereldkampioenschap veldrijden in het Nederlandse Valkenburg. Mathieu van der Poel is de absolute topfavoriet, maar Van Aert zet de Nederlander onder druk en dwingt hem al in de tweede ronde in de fout. Van der Poel krijgt het gat niet dicht. Meer zelfs: ook Michael Vanthourenhout, die uiteindelijk zilver pakt, gaat hem nog voorbij. Van Aert soleert ondertussen gewoon verder. Hij pakt uiteindelijk met een ruime voorsprong zijn derde wereldtitel en schenkt Vanthourenhout zo meteen een eerste wereldtitel bij de profs als bondscoach. Met ook nog wereldtitels van Sanne Cant bij de vrouwen en Eli Iserbyt bij de beloften beleefde hij hoe dan ook een goede vuurdoop.

Michael Vanthourenhout, Wout van Aert en Mathieu van der Poel op het podium van het WK Cyclocross in Valkenburg in 2018.
Michael Vanthourenhout, Wout van Aert en Mathieu van der Poel op het podium van het WK Cyclocross in Valkenburg in 2018. © DAVID STOCKMAN BELGA

EK veldrijden 2020

Vlak voor bekend zou geraken dat Sven Vanthourenhout zou promoveren van assistent-bondscoach op de weg naar bondscoach, boekt de West-Vlaming in het veld een nieuw succes. Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel is Eli Iserbyt op het EK veldrijden in Rosmalen de topfavoriet. Een status die de West-Vlaming ook wist te verzilveren. Samen met ploegmaat Michael Vanthourenhout trok hij eropuit om hem op twee ronden van het einde achter te laten. Goud voor Iserbyt, opnieuw zilver voor Michael Vanthourenhout. “Ik ben zeer voldaan en heel blij met de uitslag”, vertelde een tevreden bondscoach nadien. Al hoopte hij toen zelfs op een volledig Belgisch podium. “Op een bepaald moment kwam Sweeck weer terug op het wiel van Van der Haar, maar toen had hij materiaalpech en moest hij hem weer laten rijden. Maar uiteindelijk was het een eerlijke, mooie koers en werden de verhoudingen gerespecteerd.”

Winnaar Eli Iserbyt met Michael Vanthourenhout (tweede) en Lars van der Haar (derde) tijdens de huldiging van de heren elite wedstrijd op het EK veldrijden in 2020. (foto ANP)
Winnaar Eli Iserbyt met Michael Vanthourenhout (tweede) en Lars van der Haar (derde) tijdens de huldiging van de heren elite wedstrijd op het EK veldrijden in 2020. (foto ANP) © Vincent Jannink ANP / ANP

WK op de weg 2022

De eerste titel op de weg als bondscoach is voor Vanthourenhout meteen een hele straffe. In het Australische Wollongong is Remco Evenepoel oppermachtig. Met een solo van 25 kilometer – waarbij hij voordien al het gros van het kopwerk verrichte – voert hij een mooi nummer op om ons land voor het eerst in tien jaar opnieuw een wereldkampioen op de weg te bezorgen. Het werd een wedstrijd waar de bondscoach ten volle van kon genieten. “Dit was het scenario dat we voor ogen hadden met Remco”, vertelde hij na de koers. Het WK in eigen land van een jaar eerder – waar geen medaille gepakt werd – draaide uit op een sisser, waarvoor ook de bondscoach wel wat kritiek kreeg, maar dit was voor Vanthourenhout de gedroomde revanche.

Christophe Laporte, Remco Evenepoel en Michael Matthews na het WK Wegrit 2022.
Christophe Laporte, Remco Evenepoel en Michael Matthews na het WK Wegrit 2022. © PAPON BERNARD PRESSE SPORTS

EK veldrijden 2022

Enkele maanden later is het al opnieuw prijs voor Sven Vanthourenhout. Dankzij zijn neef Michael mag hij een nieuwe Europese titel in het veldrijden op zijn palmares bijschrijven. “Ik kan niet ontkennen dat deze titel dubbel zoveel deugd doet”, vertelde Sven na de triomf van zijn neef. “Michael heeft me altijd na aan het hart gelegen. We hebben een hele geschiedenis achter ons liggen en hebben elkaar altijd wel teruggevonden.”

© BELGA

WK Tijdrijden 2023

Moet Vanthourenhout op het WK veldrijden genoegen nemen met het brons van Iserbyt, dan mag hij op het WK tijdrijden enkele maanden later wel weer vieren. In Glasgow knalt Evenepoel immers opnieuw naar een wereldtitel, dit keer tegen de klok. Dat Wout van Aert in de wegrit ook nog zilver pakt achter een ongenaakbare Van der Poel is een mooi extraatje.

Een jaar na zijn wereldtitel op de weg, pakte Evenepoel ook de wereldtitel tegen de klok.
Een jaar na zijn wereldtitel op de weg, pakte Evenepoel ook de wereldtitel tegen de klok. © DAVID PINTENS BELGA

EK Veldrijden 2023

Ondanks een rampzalige seizoensstart staat Michael Vanthourenhout op het EK in Ponchateau op uit de doden. Hij blijft een hele cross nagenoeg foutloos en pakt met zijn eerste zege van het seizoen meteen een tweede opeenvolgende Europese titel. Ook neef Sven, die voor het EK alle neuzen in dezelfde richting moest krijgen, aangezien er gesuggereerd werd dat de belangen van merkenploegen wel eens voorrang zouden kunnen krijgen op die van het land, viert opnieuw mee. “Michael maakt vandaag opnieuw duidelijk dat hij is wie hij is. Ik had verwacht dat hij zijn beste koers zou rijden van het seizoen. Maar winnen? Dat had ik nu ook weer niet verwacht.”

Ook in Pontchâteau pakte Vanthourenhout de Europese titel.
Ook in Pontchâteau pakte Vanthourenhout de Europese titel. © DAVID PINTENS BELGA

Dubbel olympisch goud

De strafste prestatie van allemaal. Dubbel olympisch goud in één week. Dan mag je de komende jaren nog presteren wat je wilt: beter wordt het niet. Niet onlogisch dus dat Vanthourenhout er emotioneel van werd. “Hier durf je niet van dromen. Het is gewoon fenomenaal. We staan op de Spelen en schrijven als team geschiedenis en dat ik daar deel van kan uitmaken, is iets waar ik heel fier op moet zijn.”

Vanthourenhout wordt ondertussen druk gesolliciteerd door merkenploegen. “Bepaalde voorstellen charmeren me”, liet hij zelfs optekenen. Het is dan ook niet ondenkbaar dat hij – nu hij zowat alle kampioenschappen en medailles heeft afgevinkt – die stap ook effectief gaat zetten. Hoe dan ook zou hij afzwaaien op een absoluut hoogtepunt. Sven Vanthourenhout zal de geschiedenis ingaan als een van de meest succesvolle wielerbondscoaches ooit.

Het volledige medailleoverzicht:

Op dertig kampioenschappen bij de heren elite pakte Sven Vanthourenhout als bondscoach maar liefst 38 medailles: 17 keer brons op, 13 keer zilver en 8 keer goud. Daarnaast was Vanthourenhout ook erg succesvol als bondscoach van de beloften en de vrouwen in het veld en de beloften op de weg, maar die medailles hebben we in dit overzicht niet meegenomen.

Veldrijden

Op 7 EK’s: 5x brons, 4x zilver, 3x goud

Op 7 WK’s: 6x brons, 4x zilver, 1x goud

Wegwielrennen

Op 3 EK’s: 1x brons, 2x zilver

Op 3 WK’s: 1x zilver, 1x goud

Op 2 Spelen: 1x zilver, 1x goud

Tijdrijden

Op 3 EK’s: 2x brons

Op 3 WK’s: 2x brons, 1x zilver, 1x goud

Op 2 Spelen: 1x brons, 1x goud

Filippo Ganno, Remco Evenepoel en Wout van Aert glunderen na de tijdrit op de Olympische Spelen 2024.
Filippo Ganno, Remco Evenepoel en Wout van Aert glunderen na de tijdrit op de Olympische Spelen 2024. © IMAGO/Arne Mill IMAGO/frontalvision.com