“Goed gevoel eindelijk terug”: Henri Vandenabeele wil twee moeilijke jaren achter zich laten

Henri Vandenabeele rijdt dit seizoen opnieuw voor Lotto Dstny. © gf
Tom Vandenbussche

Nadat hij in 2019 en 2020 al voor de opleidingsploeg reed, komt Henri Vandenabeele (23) vanaf dit seizoen opnieuw uit voor Lotto Dstny. Na twee moeilijke jaren wil de Dentergemnaar zijn beste niveau terugvinden. “Het goede gevoel is terug.”

In 2022 maakte Henri Vandenabeele zijn profdebuut bij Team DSM, nadat hij het jaar ervoor al deel had uitgemaakt van de opleidingsploeg van het Nederlands WorldTourteam. De Dentergemnaar kwam met een pak adelbrieven van de beloften overgestapt. Vandenabeele won niet alleen een bergetappe in de Ronde de l’Isard, hij maakte vooral naam en faam door twee keer op rij op het eindpodium van de Baby Giro te eindigen: in 2020 werd hij tweede na Tom Pidcock, in 2021 moest hij alleen Juan Ayuso en Tobias Halland Johannesen voor zich dulden. “Ik ga me niet vergelijken met Pidcock en Ayuso, maar renners zoals Johannesen en Thomas Gloag waren van mijn niveau. Dat zijn ook jongens die ik nu in de gaten houd. Ik hoop in de toekomst weer hun niveau te halen.”

Veelbelovend debuut

Vandenabeeles eerste maanden als prof bij DSM mochten er nochtans zijn. In de Ronde van Oman (negende in de eindstand) liet Vandenabeele, net als Yves Lampaert een jeugdproduct van de Tieltse Rennersclub, zich opmerken. In de Ronde van Catalonië, zijn eerste WorldTour-koers, eindigde hij twee keer in de top tien van een etappe en demarreerde hij in de finale van de Pyreneeënrit naar skioord La Molina zelfs even weg uit de groep der favorieten. En ook in de Ronde van Turkije haalde Vandenabeele de top tien in het eindklassement. “In Catalonië was ik echt goed op dreef en kwam ik heel dicht bij het niveau dat ik in mijn eerste Baby Giro haalde. In de editie van 2021 was ik net iets minder goed door hooikoorts. Ja, die uitslagen geven me nog altijd vertrouwen. Los daarvan geloof ik sowieso dat ik in de WorldTour thuishoor. Het is een kwestie van opbouwen.”

Vandenabeele weet waarover hij praat. Sinds de zomer van 2022 was het kommer en kwel. Zijn eerste deelname aan de Vuelta ging de mist in en in mei vorig jaar moest hij door corona verstek geven voor de Giro. “Op het einde van mijn belofteperiode kreeg ik al eens met toxoplasmose af te rekenen, maar dat heb ik op zich goed verteerd. Als prof kende ik een goed debuut, maar daarna ben ik van het ene probleem in het andere gesukkeld. Griep, corona, nog eens corona… Vorig jaar had ik er op een bepaald moment echt genoeg van en is mijn lichaam vanzelf op de rem gaan staan. Achteraf gezien had ik het soms wat rustiger moeten aanpakken. Starten in de Vuelta van 2022 was niet het beste idee, want door de gevolgen van corona reed ik toen nog met een slecht gevoel rond.”

“Ik heb er wel vertrouwen in dat het zal goedkomen”

“Ook de winter erna is er net iets te snel opgebouwd. Als topsporter is het allemaal niet zo evident, want onze job is presteren. Achteraf zie je wel wat er fout gelopen is, maar op het moment zelf is het moeilijk om doordachte keuzes te maken. Over corona was ook lang niet alles gekend. De ene genas vlug, de andere niet. Voor mijn humeur was het alleszins niet goed, maar al bij al ben ik er nog vrij goed mee om kunnen gaan. En deze winter is het goede gevoel gelukkig terug.”

In augustus 2023 raakte bekend dat Vandenabeele na twee jaar DSM een contract bij Lotto Dstny had getekend, de ploeg waarvoor hij als eerste- en tweedejaarsbelofte al uitkwam. “Ik ben DSM dankbaar dat ik vorig seizoen vanaf juni geen koersen meer heb moeten rijden en mocht rusten. Intussen zit ik nog niet aan het trainingsvolume waaraan ik zou moeten zitten, maar het gevoel is op zich wel oké en zelfs goed. Moeilijk te zeggen wat dat zal geven in koers, maar we zien wel.”

Basis trainen

Vanaf vandaag maalt Vandenabeele zijn eerste wedstrijdkilometer van het nieuwe seizoen, maar met hoge verwachtingen trekt hij niet naar de Muscat Classic en Ronde van Oman, een wedstrijd die hem in principe nochtans heel goed zou moeten liggen. “Ik start er sowieso low profile en zal zien waar het schip strandt. Ik probeer de ploeg te helpen waar nodig. Eigenlijk heb ik er wel vertrouwen in dat het goed komt. Ik heb toffe herinneringen aan Oman. In mijn huidige situatie is dit een ideale koers, net als de UAE Tour. Normaal zijn dat de makkelijkste wedstrijden in de maand februari. Pas daarna maken we een eerste balans op.”

“In maart krijg ik van de ploeg tijd om te resetten en verder aan de basis te werken. Op het einde van de maand staat de Settimana Coppi e Bartali op mijn programma. Mijn basis is nog niet heel groot, dus is het belangrijk om na afloop van elke wedstrijd bij te trainen. Dat wordt vanuit de ploeg heel goed aangepakt. Het is fijn om terug te zijn bij al die vertrouwde gezichten. Lotto Dstny is een ploeg met een overheersend Belgisch karakter. Dat ligt me wel.”