Geen Vlaams voorjaar voor Stan Dewulf, die revalideert na operatie: “Vooral blij dat oorzaak eindelijk gevonden is”

Stan Dewulf zal helaas nog even geduld moeten oefenen vooraleer hij zijn nieuwe bolide ook in een wedstrijd kan testen. © P. Ballet_A.Broadway
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

In Gent wordt zaterdag het Vlaamse voorjaar op gang geschoten met de Omloop. Wie er tot zijn grote spijt niet bij zal zijn, is Stan Dewulf (26). De naar Gent uitgeweken Stavelenaar onderging eind vorig jaar een operatie aan de linker liesslagader en moet daardoor noodgedwongen een kruis maken over zijn voorjaar. “Gelukkig heb ik zaterdag mijn verhuis gepland.”

De ploeg van Stan Dewulf, Decathlon AG2R La Mondiale Team, steekt sinds dit seizoen in een nieuw jasje. De Franse formatie kreeg er met sportketen Decathlon een nieuwe sponsor bij en nam afscheid van de ondertussen iconische (en weinig stijlvolle) bruine broeken. Tot tevredenheid van Dewulf overigens. Ook kregen de renners een nieuwe fiets onder hun kont geschoven. Een Van Ryssel dan nog wel, het huismerk van Decathlon. Een beslissing die de wenkbrauwen van menig fietsliefhebber deed fronsen. Al is Dewulf alleszins laaiend enthousiast over zijn nieuwe bolide. “Het is écht een goede fiets”, verzekert hij. “Iedereen was aanvankelijk sceptisch. Ik had ook wat voorbehoud, al mochten wij de fiets een dag nadat ze ons vertelden dat we met een Van Ryssel zouden gaan rijden al meteen testen en dan was ik snel overtuigd, want de fiets bleek meteen héél snel.”

Onvoldoende kracht

Jammer genoeg zal Dewulf nog even geduld moeten oefenen vooraleer hij zijn nieuwe bolide ook in een wedstrijd kan testen. Momenteel revalideert de Stavelenaar immers nog van een operatie aan een vernauwde liesslagader. Een euvel dat hem al langer parten speelde. “Ik kampte al een tweetal jaar met problemen aan mijn linkerbeen”, vertelt Dewulf als we hem spreken in een koffiebar in Gent. “Heel vaak moest ik in koersen daardoor lossen op momenten waarop ik nog niet het gevoel had dat ik op mijn fysieke limieten zat. Telkens merkte ik echter dat ik plots niet meer voldoende kracht op de pedalen kon zetten. Daardoor heb ik vorig seizoen eigenlijk nooit volledig kunnen tonen wat ik in mijn mars had, hoewel ik conditioneel wel in orde was. Heel frustrerend.”

“Vorig seizoen heb ik door die blessure nooit volledig kunnen tonen wat ik in mijn mars had, hoewel ik conditioneel wel in orde was”

Onzekerheid

Het duurde echter een hele tijd vooraleer de oorzaak van het probleem gevonden werd. “Het probleem is dat we lange tijd niet honderd procent zeker waren van de diagnose”, gaat Dewulf verder. “Ik ben klein en gespierd – of toch zeker voor een renner (lacht) – waardoor de ader tamelijk ingekneld zat tussen mijn spieren en niet opviel als ik gewoon op de kinétafel lag. Het is pas onder verdoving, wanneer ze met een katheter in mijn lies gegaan zijn, dat men zeker was dat het om een geknelde liesslagader ging. Het belangrijkste is nu evenwel dat de oorzaak gevonden is en dat het euvel opgelost is geraakt. Nu is het enkel nog zaak van goed te revalideren.”

Kruis over voorjaar

Al moet Dewulf daardoor een kruis maken over zijn voorjaar. Hij zit dan ook met een dubbel gevoel. “Natuurlijk ben ik teleurgesteld dat ik de komende koersen moet missen, maar eigenlijk ben ik vooral opgelucht dat men eindelijk gevonden heeft wat er mis was en dat ik opnieuw pijnvrij zal kunnen fietsen. Niet onbelangrijk, want op den duur verlies je toch wel een beetje je plezier in het fietsen en kruipt die blessure ook in het hoofd. En daarbij: misschien kan ik nu wel andere doelen stellen. Ik zou bijvoorbeeld graag de Giro rijden, al wordt dat wel een race tegen de klok. Daarnaast mik ik – als ik volledig kan herstellen en opnieuw mijn niveau haal – dit jaar ook op winst in een Pro-koers.”

De ploeg van Dewulf steekt sinds dit seizoen ook in een nieuw jasje: “Ik ben blij dat we van die bruine broeken af zijn.”
De ploeg van Dewulf steekt sinds dit seizoen ook in een nieuw jasje: “Ik ben blij dat we van die bruine broeken af zijn.” © Sean Hardy Sean Hardy

Uitstellen was zinloos

Toch kan Dewulf ook niet ontkennen dat zaterdag voor hem de start van een moeilijke periode wordt. “Mijn favoriete wedstrijden komen er nu aan, hé. En als je ziet dat de ploeg goed rijdt, dan wil je daar gewoon bij zijn. Gelukkig heb ik zaterdag mijn verhuis gepland. (lacht) Niet dat ik die bewust op de dag van de Omloop gepland heb, maar ik heb wel bewust niet te veel rekening gehouden met de wielerkalender. Weet je, op een bepaald moment hebben we de mogelijkheid bekeken om de operatie uit te stellen tot na het voorjaar, maar samen met de ploeg hebben we toen simpelweg geconcludeerd dat dit geen zin had. Want stel dat we dat hadden gedaan en het voorjaar was tegengevallen, dan was ik weer drie à vier maanden kwijt. Nu kan ik tenminste nog andere doelen stellen en wie weet dienen zich nu kansen aan die er anders nooit waren geweest.”

Relativeren

Dat Dewulf einde contract is bij de Franse formatie speelt daarin zeker ook een rol. Al hoeft hij zich daarover niet al te veel zorgen te maken. “In het begin zat ik daar mee, maar dat is besproken met de ploeg en ik krijg heel veel steun. Ik krijg de tijd om weer op niveau te komen en dat apprecieer ik heel hard. Er wordt soms wat meewarig gedaan over Franse ploegen, maar op dit vlak verdienen ze alle lof.”

“Een vriend strijdt tegen leukemie, dat zet mijn blessure toch in een ander perspectief”

Dewulf kan zijn gedwongen rust dan ook wel plaatsen. “Ik mag ondertussen al een uurtje per dag fietsen en werk hard bij de kiné, maar eerlijk? Op een manier was het wel aangenaam dat ik eens tijd had voor andere dingen.” Zo volgde Dewulf een barristacursus, ging hij vier dagen op reis naar Malta en was hij samen met vrienden in Mallorca. “Vrienden waren er op stage. Al hing ik er vooral in de zetel. Ik heb daar echt een waardevolle tijd gehad met Pieter-Jan, een vriend met wie ik ooit ben beginnen koersen. Vorig jaar is bij hem leukemie vastgesteld en hij zat toen in Mallorca in zijn laatste chemobehandeling. Hij was dus ook niet echt in topconditie. We vormden samen zowat de ziekenboeg. (lacht) We brachten veel tijd samen door en dat was echt wel verrijkend. Het plaatste mijn blessure ook in een bepaald perspectief en hielp me ook wel relativeren. Zijn strijd is immers toch nog van een ander kaliber.”