Daniel Felipe Martinez houdt Julian Alaphilippe van tweede ritzege

Daniel Felipe Martinez Poveda klopte Julian Alaphilippe in de sprint. © Getty Images/Gonzalo Arroyo Moreno

Daniel Felipe Martinez (INEOS Grenadiers) heeft donderdag de vierde etappe in de Ronde van het Baskenland (WorldTour) gewonnen. Na 185,6 kilometer van de Baskische hoofdstad Vitoria-Gasteiz naar Zamudio was de 25-jarige Colombiaan net iets sneller dan wereldkampioen Julian Alaphilippe. De Italiaan Diego Ulissi sprintte naar de derde stek.

Primoz Roglic (Jumbo-Visma) finishte als vierde en behoudt de gele leiderstrui. De 32-jarige Sloveen heeft vijf seconden voor op Remco Evenepoel, die opnieuw de sprint aantrok voor zijn Franse teamgenoot Alaphilippe. Martinez is na zijn tweede zege van het seizoen op elf seconden derde.

Alaphilippe opnieuw tweede

Alaphilippe won dinsdag de tweede rit, maar moest nu al voor de tweede dag op rij met de tweede plaats vrede nemen. Woensdag was de Spanjaard Pello Bilbao hem te snel af.

De vijfde etappe brengt de renners vrijdag van Zamudio naar Mallabia, een 163,8 kilometer lange tocht waarbij het constant op en af gaat. Na de Paresi (9 km, 3,4%), de Bedarona (2,1 km, 7,1%), de Gontzagaraigana (2,6 km, 6,5%), de Trabakua (3,3 km, 7,1%), een eerste keer de slotklim in Mallabia en de Karabieta (6,7 km, 5,6%), ligt de aankomst in Mallabia op een helling waarvan de laatste 500 meter aan een stijgingspercentage van zestien procent gaan.

Zeven cols

Zaterdag eindigt de 61e Ronde van het Baskenland met een koninginnenrit waarin twee cols van derde, twee cols van tweede en drie cols van eerste categorie beklommen moeten worden.

Uitslag 4de rit

1. Daniel Felipe Martinez (Col/INEOS Grenadiers) de 185,6 km in 4u15:23

(gem. 43,605 km/u)

2. Julia Alaphilippe (Fra)

3. Diego Ulissi (Ita)

4. Primoz Roglic (Sln)

5. Pello Bilbao (Spa)

6. Orluis Aular (Ven)

7. Ruben Guerreiro (Por)

8. Rudy Molard (Fra)

9. Aleksandr Vlasov (-)

10. Gianluca Brambila (Ita)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier