Met Lieselot Decroix terug naar de Spelen van Peking: “Onvergetelijke ervaring, maar ook een ontgoocheling”

Lieselot Decroix is nu performance director bij FDJ-Suez. © FDJ-Suez
Anton Peene Reporter

Eind deze maand starten de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs. De Westhoek telt verschillende ex-olympiërs. Wij zochten hen op en blikken terug naar hun olympische ervaring. Vandaag deel 1: ex-wielrenster Lieselot Decroix (37).

Lieselot Decroix is afkomstig uit Ieper en woont nu in Kuurne. In 2008 nam de toen 21-jarige wielrenster deel aan de Spelen in Peking. “Iedereen droomt van de Spelen en het is mooi dat ik die droom kon waarmaken”, zegt Lieselot. “Ik kwam goed binnen bij de profs. Na een sterk WK in het Duitse Stuttgart het jaar voordien, waar ik 12de werd, mocht ik als enige Belgische renster de wegrit doen in Peking. Meestal waren er twee plekken, dit keer dus niet. Bondscoach Ludwig Willems selecteerde mij. Dat zorgde wel voor extra druk en bovendien ben ik een echte teamplayer. Het voelde dus wat vreemd aan om daar alleen te zijn.”

Goed voorbereid

De Spelen in Peking bezorgden Lieselot een dubbel gevoel. “Ik ben trots dat ik mezelf olympiër mag noemen en het was een onvergetelijke ervaring. Het zou een van de mooiste momenten uit mijn carrière moeten zijn, maar op sportief vlak was het jammer genoeg een van de grootste ontgoochelingen uit mijn wielercarrière. Ik was nochtans goed voorbereid op warmte en de luchtvochtigheid. Zo sliep ik meermaals in de klimaatkamer in Leuven en gingen we drie weken op voorhand naar daar om te acclimatiseren. Tijdens de wegrit viel de regen met bakken uit de lucht en raakte ik volledig onderkoeld. Ik kon dus niet het onderste uit te kan halen. Na mijn wedstrijd ben ik nog een vijftal dagen gebleven. Mijn ouders en zus waren toen op rondreis in China. Zij waren ook aanwezig tijdens de wedstrijd. Het was wel fijn dat ze er waren, ze vormden een grote steun.”

“Tijdens de wegrit viel de regen met bakken uit de lucht en raakte ik volledig onderkoeld”

Na Peking veranderde Lieselot van de damesploeg van Lotto naar die van Cervelo. Een tweede Spelen zat er later niet meer in. “In Londen 2012 haalde ik de selectie niet, nadat ik sukkelde met klierkoorts. Ik heb het toen minder gevolgd. De Spelen van Rio 2016 was mijn laatste jaar als renster, die volgde ik weer nadrukkelijker.”

Sportieve familie

Lieselot komt uit een sportieve familie. Wat het zo bijzonder maakt, is dat ze niet de enige olympiër van het gezin is. “Zus Marjolein mocht in 2018 last minute naar de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Het lijkt me uitzonderlijk dat we met twee binnen hetzelfde gezin zijn. Ik denk dat we hiervoor veel te danken hebben aan onze ouders. Zij hebben ons steeds aangemoedigd om te sporten en ze steunden ons in alles wat we deden.”

Lieselot Decroix in Peking in 2008.
Lieselot Decroix in Peking in 2008. © BELGA

Eind deze maand komen de Spelen van Parijs eraan en die zal Lieselot op de voet volgen. “Ik werk nu als performance director bij de Franse vrouwenploeg FDJ-Suez. Vier rensters van onze ploeg nemen deel in Parijs. Het is wel spijtig dat Evita Muzic, een van onze kopvrouwen, de selectie niet haalde. Het leeft enorm binnen de ploeg, een van mijn collega’s gaat mee om Grace Brown te ondersteunen. Met Lotte Kopecky heeft ons land zeker medaillekansen. Of het parcours in Parijs me ook zou liggen? Dat denk ik niet. Het is te explosief, terwijl ik het meer van de lange en lastige beklimmingen moest hebben.”

Supporteren voor Cats

Lieselot zal niet enkel het wielrennen volgen. “In mijn vrije tijd basket ik bij de Kortrijk Spurs en dus zal ik ook hard meeleven met de Belgian Cats. Mijn zus is goed bevriend met Emma Meesseman. Mijn moeder en Emma’s moeder Sonja Tankrey zijn ook goeie vriendinnen. Ik denk dat het een realistisch doel is dat we kunnen meedoen voor het eremetaal. Ze spelen hun voorronde in Rijsel en hun basiskamp is in Kortrijk. Dat is dus heel dichtbij en ik heb mijn tickets al voor de groepsmatchen. Ik zal misschien mijn zesjarige dochter meenemen naar de matchen. Ik wil hen de liefde voor sport ook graag meegeven, zoals mijn ouders dat deden met mij. Naast wielrennen en basketbal kijk ik graag naar atletiek en de andere wielerdisciplines en ploegsporten. Ook met de nieuwe olympische sporten – zoals breakdance – zou ik graag even kennismaken.”, aldus Lieselot, die na de Spelen met haar ploeg naar de Tour des Femmes gaat. “Eerst is een hoogtestage in Tignes. Komende zondag start de Giro Donne. De Tour des Femmes is dit keer na de Spelen. Het is een korte Tour met start in het Nederlandse Rotterdam. Er is ook een rit met aankomst in Luik. We gaan voor een mooie eindklassering met Evita Muzic en/of Cecile Uttrup Ludwig. Het wordt cruciaal om in de eerste hectische ritten niet te veel averij op te lopen.”