Een groep van vijf renners, bij wie Tim Wellens, viel vroeg aan en sloeg een kloofje met het peloton. Het vijftal stak met anderhalve minuut voorsprong de Frans-Belgische grens over, en diepte nadien de kloof uit tot maximaal iets meer dan zes minuten. Het peloton vond het dan toch welletjes en voerde het tempo op.

Tim Wellens wachtte een hergroepering niet af, en versnelde met een kleine vijftig kilometer voor de boeg. De Limburger koerste voor wat hij waard was, maar het pittige parcours -vier gecategoriseerde hellingen in de laatste 42 kilometer- eiste zijn tol. Het verhaal van Wellens was op vijftien kilometer van de streep uit, maar hij verzekerde zich wel van de bollentrui. Op de top van de côte de Mutigny graaide de Belg nog acht bonificatieseconden mee, een nieuwigheid deze Tour, maar daarna moest hij lossen.

Julian Alaphilippe was intussen naar voren gesneld en begon aan een solo. De Fransman gaf geen krimp en liet de zege niet meer ontsnappen. Matthews won voor Stuyven en Van Avermaet de sprint om de tweede plek. Xandro Meurisse werd knap achtste.

Reactie Xandro Meurisse:

Xandro Meurisse eindigde op een knappe achtste plaats in de derde rit van de Tour de France., GF
Xandro Meurisse eindigde op een knappe achtste plaats in de derde rit van de Tour de France. © GF

"Deze ochtend wou ik ofwel met de kopgroep proberen meespringen om bergpunten te verzamelen, ofwel meedoen in de finale. Uiteindelijk hebben we besloten om voor de tweede optie te kiezen, omdat de gecategoriseerde beklimmingen zich in de finale van de rit bevonden. Ik snoepte één punt mee in de tweede beklimming zonder al te veel energie uit te geven, en ik heb deze positie vooraan niet meer verlaten."

"We waren nog met twee in de eerste groep, met Guillaume Martin. Deze aankomst was ideaal voor mij en gaf me de mogelijkheid om op een goed resultaat te mikken. We eindigen uiteindelijk met twee in de top vijftien, met een achtste plaats voor mezelf. Ik ben zeer gelukkig om mijn eerste Tour de France met een top tien te beginnen."

De vierde rit voert de renners dinsdag over 213,5 kilometer van Reims naar Nancy.

(BELGA)

Een groep van vijf renners, bij wie Tim Wellens, viel vroeg aan en sloeg een kloofje met het peloton. Het vijftal stak met anderhalve minuut voorsprong de Frans-Belgische grens over, en diepte nadien de kloof uit tot maximaal iets meer dan zes minuten. Het peloton vond het dan toch welletjes en voerde het tempo op.Tim Wellens wachtte een hergroepering niet af, en versnelde met een kleine vijftig kilometer voor de boeg. De Limburger koerste voor wat hij waard was, maar het pittige parcours -vier gecategoriseerde hellingen in de laatste 42 kilometer- eiste zijn tol. Het verhaal van Wellens was op vijftien kilometer van de streep uit, maar hij verzekerde zich wel van de bollentrui. Op de top van de côte de Mutigny graaide de Belg nog acht bonificatieseconden mee, een nieuwigheid deze Tour, maar daarna moest hij lossen.Julian Alaphilippe was intussen naar voren gesneld en begon aan een solo. De Fransman gaf geen krimp en liet de zege niet meer ontsnappen. Matthews won voor Stuyven en Van Avermaet de sprint om de tweede plek. Xandro Meurisse werd knap achtste.De vierde rit voert de renners dinsdag over 213,5 kilometer van Reims naar Nancy.(BELGA)