Houdt overbelaste kniepees Jo Maes zaterdag weg van de interclub in Zwevezele?

Jo Maes. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Elite zonder contract Jo Maes is uittredend winnaar van de Sint-Aldegondisprijs in Zwevezele, die nu zaterdag gereden wordt. Als alles goed verloopt met zijn kniepees, hoopt de 33-jarige Meulebekenaar van DL Chemicals-Ruwomat te kunnen starten. Dit seizoen behaalde Jo al acht podiumplaatsen, waaronder vier overwinningen.

“Twee maanden geleden ben ik omvergereden en sindsdien ben ik beginnen sukkelen met een ontsteking op mijn kniepees”, zegt Jo Maes. “Het lukte wel nog om te koersen. Zo heb ik zelfs nog wedstrijden gewonnen. Maar langzaamaan werd mijn kniepees overbelast. Ik moest noodgedwongen onlangs enkele dagen platte rust nemen om het volledig te laten herstellen. Ik zal waarschijnlijk ook nog eens langsgaan bij een kinesist.”

“Ik miste daardoor onder andere de wedstrijd in Waregem, waar de thuishaven van mijn ploeg is. Enerzijds vond ik het jammer dat ik niet kon meedoen, omdat ik vorig jaar daar de handen in de lucht mocht steken. Anderzijds heeft de ploeg mij niet gemist doordat Christophe Van Cauwenberghe won.”

Combinatie onderschat

“De combinatie gezin-werk-wielrennen is ook niet evident. In november werd ik vader van een dochtertje. Nu dat mijn vrouw terug moet gaan werken, heb ik een groter aandeel in het gezinsleven. Ik heb het toch wat onderschat”, geeft de geroutineerde elite zonder contract toe. “Het is nog meer een kwestie van plannen.”

“De combinatie gezin-werk-wielrennen is ook niet evident. In november werd ik vader van een dochtertje”

“Of ik aan de start verschijn van de interclub in Zwevezele is een vraagteken. Eerst wil ik terug wat trainingskilometers afleggen. De weerslag van een rustperiode voel je conditioneel wel. Het zal een aantal koersen vergen vooraleer ik terug 100 procent ben. Ik ben iemand die ritme nodig heeft om in vorm te komen. Toch hoop ik om te starten in Zwevezele, want ik heb een speciale band met die koers. Een slechte en een goede. Twee jaar geleden smakte ik in de slotmeters zwaar tegen het asfalt. Ik was quasi zeker dat ik toen ging winnen. Gelukkig kon ik gezond en wel terugkeren om vorig jaar revanche te nemen met een overwinning.”

Interclubs en kermiskoersen

“Dit jaar moet ik jammer genoeg mijn ambities beperken door mijn knieblessure. Ten minste als ik meedoe. Het seizoen is nog lang”, relativeert de Meulebekenaar. “Wedstrijden waar ik nog naar uitkijk? Naast de interclub in Zwevezele rijd ik ook graag de Hill 60 Battlefield in Zillebeke. Een interclub met een mooi parcours. Voor de rest leg ik mij vooral toe op het regionale circuit waarin ik dit seizoen al mocht juichen in Kleit, Ichtegem, Torhout en Meigem.” (JV)

Elite zonder contract en beloften in Zwevezele. 13de Sint-Aldegondsprijs-vierde Memorial Rik Vandekerckhove. Zaterdag 2 juni. Organisatie: Wielervrienden Zwevezele. Inschrijving vanaf 10.30 uur in Sporthal, Kasteelstraat. Start om 14 uur, aankomst omstreeks 17.10 uur. Parcours (137,6 km of 16 ronden van 8,6 km): Tramstraat, Bruggestraat, Lichterveldestraat, Zeswegestraat, Stampkotmolenstraat, Hoogstraat, Pincestraat, Vrijgeweidstraat, Herreweg, Meiboomstraat, Koolskampstraat, Tramstraat. (TVB)