Eliot Lietaer: “Dan maar klimtijden op Strava scherper stellen”

Vorig jaar werd Eliot Lietaer knap zevende in de lastige Ronde van Oman. (foto Belga) © belga
Tom Vandenbussche

Voorlopig geen koers en dat al zeker tot 1 augustus. Ook niet voor Eliot Lietaer. De 30-jarige prof van Bingoal-Wallonie-Bruxelles heeft nog eens het nadeel dat hij momenteel geen enkel vooruitzicht op competitie heeft. Op een kalender voor de procontinentale teams blijft het lang wachten. “Om de motivatie op peil te houden, focus ik me samen met mijn trainingsgezel Jens Debusschere dan maar op het scherper stellen van zoveel mogelijk klimtijden op Strava”, grijnst Lietaer.

Er is al een WorldTour-kalender, maar de procontinentale teams blijven voorlopig in de kou staan.

Lietaer: “Je slaat de nagel op de kop. Voor ons is er vooral veel onduidelijkheid. Ik heb totaal geen zicht op een mogelijk wedstrijdprogramma.”

Hoe zit het met de motivatie?

Lietaer: “Dat valt wel mee. Ik fiets graag en het is mooi weer. Voor ons, wielrenners, is er de voorbije maanden weinig veranderd. Het enige wat we missen, is competitie. Maar hier in België hadden we het geluk dat we altijd buiten konden blijven trainen. En intussen proberen we onszelf op een andere manier gemotiveerd te houden.”

Door je op tal van hellingen tot King of the Mountain (KOM) op Strava te kronen, zag ik.

Lietaer:(grijnst) “Sinds het begin van de coronacrisis trek ik heel vaak op met Jens Debusschere. We wonen slechts zes kilometer van elkaar. We kenden elkaar natuurlijk al wel, maar vanaf het moment dat we maar met twee samen mochten trainen, zijn we een soort van duo gaan vormen. En we zijn al vlug tot de constatatie gekomen dat we heel complementair zijn. Op alle inspanningen tot een minuut is Jens onklopbaar en voor alles dat langer duurt, trekt hij aan en maak ik het af.”

Vertel.

Lietaer: “Het is stilaan een echte competitie aan het worden, vooral met de Melkerie. Op een speelse manier, maar we proberen dus wel voortdurend KOM’s van elkaar af te pakken. En dat leidt wel eens tot hilarische taferelen. Zo wilden Jens en ik vorige week maandag de KOM van Tim Declercq op de Kemmelberg afpakken. Die had hij pas een week in zijn bezit. De wind zat ideaal en dus hebben we zijn tijd daar verpulverd. ‘s Avonds kreeg ik meteen een bericht van Yves Lampaert, die gespeeld dreigend zei dat we op ons eigen terrein moesten blijven. Waarop ik hem heb gecounterd: je mag gerust mijn KOM op de Kluisberg komen afpakken. Allemaal lachend bedoeld en vooral plezant.”

Je had ook voor een andere uitdaging kunnen kiezen. Ik zag de voorbije twee maanden op Strava ritten van 400 kilometer de revue passeren. Of ex-prof Joeri Calleeuw die vorig weekend aan Everesting deed op de Kanarieberg.

Lietaer:(proest het uit) “Zot, hé. Maar dat Everesting-gedoe (8.848 hoogtemeters bijeenrijden op één en dezelfde klim, red.) gaat mijn petje toch te boven, hoor. Ik zag op YouTube een filmpje van een Amerikaanse ex-prof. Die had een toerke van acht minuten uitgestippeld. Zeven minuten bergop en één minuut bergaf. En op die manier zo vlug mogelijk aan 8.848 hoogtemeters geraken. Ja, ik zou ook wel eens 300 kilometer kunnen gaan fietsen, maar ik zie het nut er niet van in. Ik vind het wel leuk om dat allemaal op Strava te zien en op vind-ik-leuk te klikken.”

Intussen is het aftellen naar de eerste koers van het tweede begin van dit seizoen.

Lietaer: “Laat ons hopen. Ik heb toch de indruk dat het met het coronavirus de goeie richting uitgaat, nietwaar. Maar toch. Eerst zien en dan geloven. Mijn ambitie is om dit jaar nog een koers te winnen of op zijn minst om heel dicht te eindigen. Met mijn blessureverleden weet ik wat het is om een lange periode zonder competitie door te komen en er daarna meteen te staan. Dat zie ik als een voordeel. En ik mag blij zijn dat ik deel uitmaak van een prachtig team als Bingoal-Wallonie-Bruxelles. Ondanks de coronacrisis hebben wij, renners, niets moeten inleveren. We hebben uitstekende sponsors en Christophe Brandt levert prima werk.”

In afwachting van 1 augustus mag je eerst nog wat KOM’s scherper stellen.

Lietaer: (knikt) “Op de Kluisberg zijn er zes. Ik heb er al twee in mijn bezig, onder meer de klim vanuit Orroir. Ik deed er 16 seconden van de tijd van Tiesj Benoot. Eerlijk gezegd mis ik momenteel wat concurrentie daar. Misschien moet je in jouw artikel schrijven dat die van de Melkerie gerust eens naar de Kluisberg mogen komen. Vergeet je dat niet?”