Dries De Zaeytijd schrijft 75 jaar Dwars door Vlaanderen
In april volgend jaar vindt de 75ste editie van Dwars door Vlaanderen plaats. Om die speciale editie in de kijker te plaatsen, bracht organisatie Wielerclub Waregem Vooruit samen met wielermuseum KOERS een prachtig lees- en kijkboek uit. Een van de schrijvers is Dries De Zaeytijd.
“Wist je dat de wedstrijd in het begin Dwars door België heette en verschillende startplaatsen had?” opent Dries De Zaeytijd, die samen met Tieneke Van de Velde en Thomas Ameye het boek maakte. “Na heel wat opzoekwerk en gesprekken met (oud-)bestuursleden en ex-winnaars kwamen we tot dit prachtige resultaat. Het is geen chronologische editie-na-editie reconstructie, maar een thematisch boek waarin de verschillende aspecten van de koers aan bod komen.” Er is een oplage van 1.500 exemplaren over 75 jaar Dwars door Vlaanderen, die sinds 2007 in Roeselare van start gaat. Dries De Zaeytijd pikt er zijn vijf mooiste edities uit.
1. Editie 2019 p>
“De editie van vorig jaar, gewonnen door Mathieu van der Poel, vind ik de allermooiste. Vooral omdat er maar liefst elf verschillende nationale kampioenen aan de start stonden. Die truitjes blijven tot de verbeelding spreken. En dan vooral die van wereldkampioen Valverde. De Spanjaard bracht zelfs vlak voor de start een bezoekje aan ons KOERS. Hij heeft zelfs een wereldkampioenentrui overhandigd om in ons museum te hangen. Hij was echt ontspannen, zelfs toen het startschot slechts enkele minuten meer verwijderd was. (lacht) Maar ja, ze zouden toch niet beginnen zonder de wereldkampioen, hé.”
Valverde bracht in 2019 enkele minuten voor de start een bezoekje aan KOERS
2. Editie 2001 p>
“De allereerste zege van Niko Eeckhout in deze koers blijft voor altijd op ons netvlies gebrand. Samen met zijn ploegmaat Thierry Marichal trok hij van bij de start in de aanval. Uiteindelijk reed hij maar liefst 200 km voorop, waarvan de laatste 50 helemaal alleen. Een indrukwekkend nummertje, want het was die dag echt hondenweer. Maar in zulke omstandigheden was Niko op zijn best. Hij zei dat zijn broer die dag meereed in koers op de motor en een kieken was toen hij hem zag. Maar hij won toch maar mooi. Bovendien werd de achtervolging heel lang geleid door … zijn eigen Lotto-ploegmaats.”
De allereerste zege van Niko Eeckhout in deze koers blijft voor altijd op ons netvlies gebrand
3. Editie 1966 p>
“De eerste en de laatste keer dat Eddy Merckx aan de start stond. Hij haalde het in een spurt met twee van Walter Godefroot, die na een val al glijdend over de streep kwam, maar werd daarna naar de vierde plaats verwezen. Hij zou Walter geduwd hebben, maar daar was Eddy niet mee akkoord. Hij was van mening dat Walter de val zelf had veroorzaakt. “Ik reed op kop en probeerde ertussen te geraken, tussen mij en de omheining. En hij valt door op de poten van de nadarafsluiting te rijden. Ik kan daar toch niets aan doen”, liet hij optekenen in zijn biografie. Daarom heeft hij voor de rest van zijn carrière geweigerd om nog te starten en is hij niet op de erelijst terug te vinden.”
1966 was de eerste en de laatste keer dat Eddy Merckx aan de start stond
4. Editie 2016 p>
“Dwars door Vlaanderen vond dat jaar plaats op 23 maart, een dag na de aanslagen in Brussel. Er was heel lang onzekerheid of de wedstrijd zou plaatsvinden of niet. Staatsveiligheid liet in eerste instantie weten dat de koers niet kon doorgaan. Dat bracht echter ook de andere koersen in het voorjaar in het gevaar. De politiek moeide zich en uiteindelijk werd er beslist om toch te starten, maar er hing toen een heel speciale sfeer op de markt van Roeselare. Heel sereen. Ik stond toen op de eerste rij en was onder de indruk. Alle renners stonden met een rouwbandje aan de start en je voelde toch wat angst.”
In 2016 stonden alle renners met een rouwbandje aan de start en je voelde toch wat angst
5. Editie 1982 p>
“De wedstrijd had in die periode concurrentie op de kalender van De Brabantse Pijl en de BRT besloot een paar jaar na elkaar de andere wedstrijd rechtstreeks uit te zenden. Daarom zocht de organisatie naar iets speciaals om op te vallen en lag de aankomst in 1982 op de hippodroom in Waregem. Een paardenrenbaan als finish… Prachtig. Maar het werd geen succes. Jan Raas won wel deze editie, maar in de achtergrond werden Paul Sherwen en Ferdi Van den Haute, die bijna konden aansluiten, verkeerd gestuurd. Ze hebben de koers daarna niet meer laten aankomen op de hippodroom, al was het vooruitstrevend voor zijn tijd.”
In 1982 lag de finish op de paardenrenbaan in Waregem
Profwielrennen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier