“Dank je wel voor alles, Meneer N8. Merci pour tout, Monsieur Nice”

© belga
Tom Vandenbussche

De N8, het lijkt soms wel alsof het gisteren was. Het was naar die oude gewestweg tussen Kortrijk en Ieper, ook wel bekend als de finale van Gent-Wevelgem, dat we ons op een mistige maandagochtend in november 2013 begaven. 43 dagen ervoor had Frederik Van Lierde de mythische Ironman van Hawaï gewonnen en voor een reportage in ons KW-magazine trokken we samen al fietsend op pad.

Ook huisfotograaf Ronny Neirinck werd opgetrommeld. “Laat hem maar naar de N8 tussen Geluwe en Geluveld komen”, zei Van Lierde prompt. “Een prachtig stukje natuur, met licht glooiende wegen. Ideaal om mooie foto’s te nemen.”

Zeven jaar later neemt Van Lierde afscheid met een palmares om u tegen te zeggen. Negen zeges in een volledige Ironman, waaronder Hawaï en vijf keer Nice. Vier zeges in een halve Ironman, de zogenaamde 70.3. Meervoudig Belgisch kampioen. Een Europese titel op de lange afstand. Sportman van het Jaar ook. En samen met Marino Vanhoenacker een hele triatlongeneratie in ons land kleur gegeven. Maar nog meer was Van Lierde vanuit journalistiek oogpunt een droom om mee samen te werken. In 2014 kropen we in zijn spoor tijdens een hoogtestage in Font-Romeu – de dag van onze terugreis overleed Igor Decraene, ook dat is alweer zes jaar geleden. We zochten hem in 2018 op in zijn appartement in het Catalaanse Calonge. We belden hem op wanneer we maar wilden. Altijd weer was hij bereikbaar. Ook op momenten dat het minder vlot liep.

Kortom: Van Lierde was op en top professioneel bezig met zijn sport. Een sport waarin het niet makkelijk was om als prof te overleven. Toch is de Menenaar er altijd in geslaagd om zichzelf voor potentiële sponsors interessant te maken. Van Lierde was niet alleen een uitstekend triatleet die een brede basis aan talent combineerde met heel veel trainingsijver en doorzettingsvermogen. Hij was ook een uitmuntende ambassadeur voor de triatlonsport. Een voorbeeld voor de generatie die er nu zit aan te komen. Hij is in alle facetten van zijn sportieve carrière geslaagd. Met glans.

Zondag neemt Van Lierde – zeg gerust Fré – afscheid van zijn volk. Op de N8 dan nog, zijn favoriete weg. Symbolischer kan haast niet. Vertelde hij ons twee zondagen geleden plots: “Een mooiere triatlonweg bestaat er toch niet?” We knikten eens. Wie zijn wij om hem tegen te spreken?

Dank je wel voor alles, Meneer N8. Merci pour tout, Monsieur Nice.

Reageer? tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.