Brugse sportschepen beslecht politiek gekibbel over vlaggen bij de start van de Ronde met een compromis

De terugkeer van de Ronde naar Brugge zorgt voor politiek gekibbel over vlaggen. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Naast 110 nieuwe groene, rode en paarse vlaggen met het logo ‘Brugge maakt de Ronde’ zal het Brugs stadsbestuur de bewoners van 1350 huizen langs de startplaats voorzien van traditionele Brugse vlaggen. Dat verklaarde sportschepen Franky Demon (CD&V) tijdens de gemeenteraad maandagavond.

Raadsleden Yves Buysse (VB) en Nele Caus (N-VA) protesteerden tegen het feit dat Brugge nieuwe paarse, rode en groene vlaggen bestelde voor de start van de Ronde van Vlaanderen op zondag 2 april: “Dat is geldverkwisting en doet het Vlaamse karakter van de Ronde teniet. Het leidt tot kakofonie, we hebben toch al Vlaamse Leeuwen en Brugse vlaggen!”

Karin Robert (Groen) daarentegen juichte de vele kleuren toe: “Dat betekent neutraliteit en diversiteit op dit volksfeest. De Ronde mag geen propaganda zijn voor een politieke strekking!”

Yves Buysse (VB) noemde deze uitspraak degoutant: “De Vlaamse Leeuw is officieel erkend als vlag van Vlaanderen!”

Compromis

Sportschepen Franky Demon (CD&V) pakte uit met een compromis: “Voor 11.000 euro kopen we 110 nieuwe vlaggen, waarvan het logo de trots van Brugge voor de terugkeer van de Ronde symboliseert. Daarnaast krijgen 1350 bewoners langs het parcours Brugse vlaggen die in de toekomst ook nog voor andere evenementen kunnen gebruikt worden. En wees gerust : op 2 april zal de Vlaamse Leeuw fier wapperen vanop de toren van het Brugse Belfort!”