Tieltse Julie Demyttenaere wil Michelbeke verlaten met bekerwinst

De Tieltse Julie Demyttenaere, in het midden met nummer zes, speelt zondag met Michelbeke de finale van de Beker van België. © Bart
Redactie KW

Saturnus Michelbeke, met sterke West-Vlaamse inbreng, hoopt Hermes Oostende van de Beker van België te houden zondag. Dat hoopt ook Julie Demyttenaere, de Michelbeekse centrumspeelster met Tieltse roots. Zij is aan haar vijfde seizoen bij Michelbeke bezig, maar volgend seizoen trekt ze naar Lendelede.

De 25-jarige Julie Demyttenaere was met haar 1,89 meter altijd al de grootste van haar klas. Tot nu toe speelde ze nog maar voor twee clubs. Ze keert nog graag terug naar haar jeugdploeg Tielt, maar ook naar Michelbeke zal dat het geval zijn, want ze vindt het een heel familiale club.

Ik begon mijn carrière op 6-jarige leeftijd bij Tievolley Tielt en doorliep er de jeugdrangen. Ik genoot er een heel degelijke opleiding en geraakte in de West-Vlaamse selectie, die bij de jeugd de interprovinciale tornooien afwerkte”, vat Julie haar jeugdopleiding samen. Maar al als 15-jarige debuteerde zij in de eerste ploeg van Tielt, die in eerste nationale speelt. “Omdat een speelster geblesseerd uitviel, kon ik er in debuteren. Ik speelde er enkele wedstrijden en werd het seizoen daarna aan de kern van de eerste ploeg toegevoegd. Ik kon met trainer/coach Birgen Despodt drie jaar doorgroeien en vooral veel bijleren.”

De kans om naar een ereklasser over te stappen, was een opportuniteit die ik niet wou laten liggen

Na drie seizoenen kreeg ze de kans om naar Michelbeke te gaan. “Er heerste nogal wat onzekerheid over wie zou blijven en weggaan. De kans om naar een ereklasser over te stappen, was een opportuniteit die ik niet wou laten liggen. Birgen Despodt werd er trainer/coach al kwam die transfer na een akkoord nog op de helling te staan. Want dat laatste jaar dat ik in Tielt speelde, stootte Michelbeke door naar de bekerfinale. Die werd verloren en de ploeg stuikte ineen en degradeerde naar eerste nationale.”

Ik vond het dan eigenlijk sneu voor mezelf dat ik zou overstappen naar een ploeg die in dezelfde reeks als Tielt speelde. Ik zette uiteindelijk toch de stap, beleefde er een seizoen waarin ik veel bijleerde én we wonnen zowat alles. We genoten dus ook van heel wat feestjes en de promotie naar Liga A.”

In mijn knie was zo goed als alles kapot

Het tweede seizoen viel Julie evenwel met een zware blessure uit. “In september 2015 was dat. In mijn knie was zo goed als alles kapot. Ik moest twee operaties ondergaan en men vreesde dat ik nooit meer zou kunnen volleyballen. Maar vanuit de club kreeg ik twee seizoenen degelijke begeleiding van de kine. Het was een heel zware periode en het vergde heel wat doorzettingsvermogen. Uiteindelijk kon ik vorig seizoen stilaan weer aanpikken bij de ploeg.”

Ondertussen woont Julie samen met Maud Catry, die bij Gent speelt, in een appartement in Oostakker. Ze studeerde af als bachelor personeelswerk en volgde nog bedrijfspsychologie, waarin ze vorig schooljaar afstudeerde. “Momenteel ben ik voltijds tewerkgesteld als psycholoog bij Volvo Gent. En dat is moeilijker te combineren met topvolleybal dan als student. Ik heb heel gevulde dagen, want ik vertrek ‘s morgens om 7 uur en kom maar ‘s avond om 23.30 uur weer thuis. Vandaar ook mijn keuze om volgend seizoen naar Lendelede te trekken, waar er wekelijks maar drie trainingen op het programma staan.”

Bekergoesting

Maar eerst wil ze nog de Beker van België met Michelbeke winnen. “Ik hoop alvast mijn steentje bij te kunnen dragen. Oostende is sowieso de favoriet, maar wij voelen ons uitstekend als underdog. Het zijn voor beide teams alvast heel speciale omstandigheden en we zullen met de bijhorende emoties moeten kunnen omgaan.”

(RBD)

Zondag 10 februari om 18 uur: Saturnus Michelbeke – Hermes Oostende.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.