Stijn Dejonckheere (Knack Volley) en echtgenote Celine Platteeuw (Hermes Oostende) dromen van dubbele bekerwinst

Stijn Dejonckheere speelt zondag met Knack Roeselare zijn zesde bekerfinale, voor zijn echtgenote Celine Platteeuw is het de eerste keer. © Stefaan Beel
Lode Blomme

Veel zullen ze elkaar dit weekend niet zien, maar het getrouwde koppel Stijn Dejonckheere en Celine Platteeuw wil zondagavond wel met een unieke dubbele bekerwinst terugkeren naar hun huis in Beveren-Roeselare. Knack Roeselare kan voor het vierde jaar op rij de Beker van België winnen, voor Hermes is het de eerste finale in 31 jaar.

Stijn Dejonckheere (31) is al jaren de vaste libero van Knack Volley Roeselare. Na zijn periodes in Torhout en Menen hielp de geboren Torhoutenaar de prijzenkast in Schiervelde de voorbije seizoenen stevig vullen. Echtgenote Celine Platteeuw, afkomstig uit Oedelem, speelde eerst voor Wivo Wingene en VKt Torhout, vooraleer ze vorig seizoen voor het eerst in Liga B aantrad, met Lendelede. Met Hermes Oostende staat de 28-jarige middenspeelster zondag voor het eerst in de bekerfinale.

Een volleybalkoppel ontstaat nogal vaak in de sporthal. Ging dat ook bij jullie zo?

Celine Platteeuw: We zagen elkaar voor het eerst in de foyer van Schiervelde, na een wedstrijd in de Champions League. Ik speelde toen nog bij Wivo Wingene. Ik kwam na onze training regelmatig mee met ploeggenote Lieselot Maertens, de vrouw van Bart Hungenaert, die toen assistent-coach was bij Knack.”

Stijn Dejonckheere: “Het was mijn eerste seizoen in Roeselare. Het was geloof ik de wedstrijd tegen Friedrichshafen in mijn eerste Champions Leaguecampagne. De eerste interactie was leuk en na een maand of zo waren we een koppel. Intussen zijn we ruim zes jaar samen. We woonden een tijdje samen in Roeselare en kochten vorig jaar een huis. We wonen sinds mei in Beveren-Roeselare, op een boogscheut van ploegmaat Matthijs Verhanneman.”

Stijn Dejonckheere (Knack Volley) en echtgenote Celine Platteeuw (Hermes Oostende) dromen van dubbele bekerwinst
© Stefaan Beel

Vorig jaar in augustus zijn we getrouwd. Het werd een pittig volleybalfeestje met de speelsters van Lendelede en de ploegmakkers van Knack. Veel van onze vrienden zijn ook volleyballers. We zijn vroeg begonnen met dansen en het bleef ook duren tot in de vroege uurtjes, zoals het volleyballers betaamt.”

Zijn jullie na al die jaren stilaan echte Roeselarenaars?

Stijn Dejonckheere: “Toch wel. We aarden goed in Roeselare, houden van de sfeer en de mensen. We hebben er ook alles wat we nodig hebben. Op volleybalgebied met Knack, maar ook professioneel. Mijn bedrijf Clementine is gevestigd in het centrum en ook Celine werkt in Roeselare.”

Celine Platteeuw: “Ons sociale leven mag dan momenteel wel op een heel laag pitje staan, we doen al eens iets in Roeselare. Maar we keren ook heel graag eens terug naar onze roots: naar de streek Torhout-Oedelem-Ruddervoorde, waar nog een deel van onze jeugd- en volleybalvrienden wonen.”

Stijn, de bekerfinale moet voor jou stilaan een gewoonte geworden zijn met zondag jouw zesde finale in zeven seizoenen Knack?

Stijn Dejonckheere: “In die zeven jaar hebben we een keer de finale níet gehaald. Een keer verloren we na een thriller tegen Antwerpen. Maar een bekerfinale raak je niet gewoon. We kunnen zondag onze vierde op rij pakken, maar een bekerploeg? Elke finale beleef je anders, met meer ervaring. Bij mijn eerste was ik echt nog jong. Ik ben nu 31 jaar en pak ik zo’n wedstrijd helemaal anders aan dan zeven jaar geleden.”

Ik zal de opwelling die ik anders voel voor een finale van Stijn wel missen

Celine Platteeuw: Ik sta nu eens aan de andere kant. Al jaren ga ik mee als supporter en ik moet bekennen: het voelt wat raar als ik Lien (Tack, de vrouw van Knackspeler Pieter Coolman, red.) de jongste weken druk zie doen met het regelen van de supportersbus. Ik ben daar nu totaal niet mee bezig. Spelersvrouwen leven ook naar zo’n wedstrijd toe en ik zal de opwelling die ik andere jaren voelde voor de match van Stijn wel missen. Ik weet wat het is om in de intussen bekende Blue Wall te staan, maar geen idee hoe ik zal reageren op het terrein zelf. Aan de andere kant is het voor mij ook wel eens leuk wat meer in the picture te staan met míjn volleybal.”

Celine Platteeuw weet wat het is om de finale te beleven in de Blue Wall, hier in februari 2016. Zondag staat mevrouw Dejonckheere zelf op het terrein in het Sportpaleis.
Celine Platteeuw weet wat het is om de finale te beleven in de Blue Wall, hier in februari 2016. Zondag staat mevrouw Dejonckheere zelf op het terrein in het Sportpaleis.© Ronny Neirinck

Word je dan overstelpt met tips van Stijn?

Celine Platteeuw: Thuis gaat het sowieso heel zelden over volleybal. We zien elkaar al zo weinig. Als we dan eens samen zijn, dan praten we over andere zaken. En… we spelen ook op een andere positie (lacht).”

Tips? Voor het spelen van een bekerfinale bestaat geen handboekje, hé

Stijn Dejonckheere: “Ik heb daar ook geen behoefte aan. Inhoudelijk praten we nooit over volleybal. Ik zag Celine dit seizoen misschien al drie keer aan het werk. Vrouwenvolleybal is ook een andere sport. Voor een bekerfinale of het winnen ervan bestaat geen handboekje, hé. Wat ik wél kan meegeven is: kijk zoveel mogelijk rond in het Sportpaleis, absorbeer en maak foto’s met je ogen. Die sfeer, dat is steeds weer genieten.”

Jullie kunnen als koppel de beker winnen, maar elkaar zondag zien wordt wel een opgave.

Stijn Dejonckheere: “Voor onze match al zeker niet. We verblijven vanaf zaterdag in Antwerpen. Zondag spelen we al om 14 uur en Celine komt met haar ploeg pas om 16 uur, twee uur voor haar match, aan in het Sportpaleis. Celine zal onze match niet zien. Afhankelijk van hoeveel sets we spelen zal er misschien nog kort contact zijn tussen de twee finales, maar een ding staat vast: ik sta zondag in een groen T-shirt en met een medaille rond de nek in de tribunes. Alleen weet ik nog niet welke kleur die medaille zal hebben.”

Stijn Dejonckheere viert zijn eerste beker met Knack Roeselare in 2013 met zijn ouders, toen nog in de Lotto Arena.
Stijn Dejonckheere viert zijn eerste beker met Knack Roeselare in 2013 met zijn ouders, toen nog in de Lotto Arena. “Het is niet meer zoals vroeger: die eerste bekerfinales met Knack met wilde feestjes in Den Arend op het Polenplein in Roeselare.”© Ronny Neirinck

Heel veel feesten zal er sowieso niet inzitten. Het is niet meer zoals vroeger: die eerste bekerfinales met Knack met wilde feestjes in Den Arend op het Polenplein in Roeselare… Wij spelen donderdag al een belangrijke thuismatch in de Champions League. We spelen nog twee keer thuis en kunnen ons nog plaatsen als beste tweede, al hebben we het niet meer in eigen handen. We moeten onze laatste twee matchen sowieso wel zonder puntenverlies afwerken en dan nog zijn we afhankelijk van de resultaten in de andere poules. Maar zolang het theoretisch kan, moeten we erin geloven.”

Celine Platteeuw: “Wij gaan ook op afzondering en zijn vanaf zaterdag in Antwerpen, wel in een ander hotel. Misschien kruisen wel elkaar heel even wanneer alle ploegen op zaterdag mogen trainen in het Sportpaleis. Na onze wedstrijd hebben wij zondagavond nog sponsorverplichtingen, dus samen terugkeren uit Antwerpen zit er ook al niet in. Maar wat de uitslag ook wordt, ik beloof dat ik het niet te laat zal maken.”

Stijn Dejonckheere: Omdat de vrouwenfinale vier uur na de onze van start gaat, hebben we dit geen bus ingelegd. We hebben dat een paar jaar gedaan, tot grote dubbeldekkers toe, maar deze keer was het moeilijk: het is zondagavond, er zijn veel gezinnen met kinderen…”

Celine Platteeuw: “We verwachten wel veel supporters voor ons en het is voor onze familie en vrienden bijzonder leuk dat we alle twee die finale spelen.”

Ook in het dagelijkse leven zien jullie elkaar niet veel?

Celine Platteeuw: Donderdag is onze avond. Ik werk als vier jaar fulltime als boekhoudster bij boekhoudkantoor Bofisc in Roeselare. Ik train vier keer per week ‘s avonds met Oostende en er zijn de Europese verplaatsingen, dit seizoen ook voor Hermes. In het weekend hebben we dan alle twee onze wedstrijd. Af en toe spelen wij op zaterdag en Stijn op zondag of omgekeerd en zien we elkaar in het weekend ook weinig.”

Stijn Dejonckheere: “Het is druk, maar we zijn jong. Nu moeten we alles uit het leven halen, niet meer als we 50 zijn. Mijn bedrijf Studio06 is overgenomen door Clementine. Ik kreeg de kansen voor grotere projecten, maar kon die niet aanvaarden uit tijdsgebrek. Ik ben nu medezaakvoerder. We maken promotiefilms voor overheden, grote bedrijven en reclamebureaus. De zaken gaan goed, we zijn aan het groeien. Sinds februari bestaat ons bedrijf uit negen personen.”

Stijn Dejonckheere en Celine Platteeuw zijn elkaar niet veel.
Stijn Dejonckheere en Celine Platteeuw zijn elkaar niet veel. “Het is druk, maar we zijn jong. Nu moeten we alles uit het leven halen.”© Stefaan Beel

“Omdat Celine er vaak niet is door haar job en het volleybal gaat al mijn vrije tijd naar Clementine. Ik kijk nooit televisie en zit elke dag voor en na de training dan ook vele uren voor de pc. Er is wel een kinderwens, maar we zijn alle twee heel planmatig en voorlopig hebben we geen tijd voor kinderen. Dat moet je er ook niet aan beginnen.”

Terug naar de bekerfinale. Akkoord dat Knack en Hermes zondag alleen maar kunnen verliezen?

Stijn Dejonckheere: We gingen eind november 2-3 winnen in Aalst. Een maand later kwam Aalst de League Trophy pakken in Schiervelde en verloren wij de finale in vijf sets. De verhoudingen tussen beide ploegen zijn duidelijk en voor een bekerfinale zijn de kansen sowieso altijd fifty-fifty.”

“Voor het volleybal is het positief dat we deze keer tegen Aalst spelen en eens niet tegen Maaseik. Maar eerlijk: voor mij maakt het echt niet uit wie de tegenstander is in de bekerfinale.”

Celine Platteeuw: “Wij staan met Hermes enkele punten los in de stand, kenden een sterke maand januari met onze laatste Europese matchen en een knappe 2-3-zege bij Asterix Avo, dat de voorbije jaren het Belgische vrouwenvolleybal domineerde. In de twee competitiewedstrijden gunden we Michelbeke geen set, dus ja: de druk is bij ons iets groter. Voor Hermes is het nu het moment om te oogsten.”

Celine Platteeuw:
Celine Platteeuw: “In de twee competitiewedstrijden gunden we Michelbeke geen set, dus ja: de druk is bij ons iets groter.”© Bart

“Aan de dubbel wordt nog niet gedacht, want in de play-offs kan er nog van alles gebeuren. Maar met toch heel wat nieuwkomers in de ploeg klikte het heel snel dit seizoen en je voelt aan alles dat de club hunkert naar een prijs. De beker kan een eerste stap zijn, maar Michelbeke is een lastige ploeg. Verdedigend is dat een heel sterk geheel, ze halen alles van de grond. En het is altijd opletten voor hun service.”

Naarmate de voorbije week vorderde, merkte je dat de nervositeit bij ons steeg. Maar met Jasmien Biebauw, Lise De Valkeneer en Nina Coolman hebben wij ervaren speelsters die al bekerfinales speelden én zelfs wonnen. Zij proberen ons rustig te houden. Ik hoop alvast speelgelegenheid te krijgen en mijn rol te kunnen spelen, want naast onze Nederlandse Lynn Blenckers wisselen Sofie Van Acker – die net iets meer speelt – en ik af in het midden.”

De periode van de bekerfinale, dat is ook de periode waar de contractbesprekingen starten. Weten jullie al iets voor volgend seizoen?

Stijn Dejonckheere: “De vorige keer tekende ik als een van de eersten een nieuw contract van drie jaar, dat deze zomer afloopt. Ik amuseer me hier nog altijd. Stijn Dejonckheere en Knack Roeselare, dat is een goede match, nog altijd. Ik ga niet bij Menen of Torhout spelen en al zeker niet bij Maaseik, maar er is nog geen beslissing genomen. Na de bekerfinale zal er wel gepraat worden en zal er snel duidelijkheid komen…”

Celine Platteeuw: “Ik ben ook einde contract, maar ook bij Hermes staat alles on hold. De hele club leeft toe naar de bekerfinale. De eerste bekerfinale in 31 jaar, het is een unieke kans voor Hermes om nog eens te oogsten en dat voel je: iedereen zet alles op alles en is bezig met bussen regelen, T-shirts drukken, randanimatie… Het is hét evenement van het jaar en niemand in Oostende denkt nu al aan volgend seizoen.”

Stijn Dejonckheere en Celine Platteeuw:
Stijn Dejonckheere en Celine Platteeuw: “We praten thuis weinig over volleybal.”© Stefaan Beel

Zondag 10 februari om 14 uur: Lindemans Aalst – Knack Volley Roeselare

Zondag 10 februari om 18 uur: Saturnus Michelbeke – Hermes Oostende

Bekerfinales nog ‘West-Vlaamser’ dan je zou denken

De finale van de Beker van België 2019 is niet enkel die van Stijn Dejonckheere en zijn vrouw Celine Platteeuw, maar ook die van hun ploeggenoten broer en zus Pieter en Nina Coolman en… zelfs bij Michelbeke is onze provincie sterk vertegenwoordigd.

Nog een unicum zondag zou de gezamenlijke bekerwinst van Knackmiddenman Pieter Coolman én zijn zus Nina zijn. Maar het is zondag echt wel West-Vlaanderen boven in het Sportpaleis met bij Knack nog Matthijs Verhanneman, Sander Depovere, Mathijs Desmet en Benjamin Robbe in de kern en ook in de vrouwenfinale enkele provinciegenotes tegenover elkaar.

Hermes Oostende heeft met libero Megan Vanden Berghe en opposite Lien Moijson twee plaatselijke meisjes in de kern. Kapitein en ex-Yellow Tiger Nina Coolman woont in Vilvoorde, maar is net als haar broer Pieter een geboren Brugse. De 29-jarige receptie-hoekspeelster Lise De Valkeneer, die eerder al twee keer de bekerfinale speelde, groeide op in Poperinge. En met Sofie Van Acker uit Roeselare concurreert Celine Platteeuw bij Hermes voor de tweede stek in het middencompartiment.

Zelfs Saturnus Michelbeke is niet louter Oost-Vlaams en buitenlands getint: middenspeelster Julie Demyttenaere uit Tielt kiest na vijf jaar Michelbeke volgend seizoen voor Black and White Company Lendelede. Eva Crispyn is een Oost-Vlaamse opposite, maar wel ex-speelster van Tievolley Tielt én Hermes Oostende. De 23-jarige Roeselaarse Luka Lescrauwaet is een van de twee libero’s.

In de staf van Michelbeke vinden we met scouter Birgen Despodt een Oostendenaar én ex-coach van Hermes terug. Hij was eerder ook al twee seizoenen coach bij Michelbeke en anderhalf seizoen bij Tievolley Tielt.

Assistent-trainster Astrid Strobbe is afkomstig van Meulebeke en woont nu in Merelbeke. Zij kreeg haar opleiding in Tielt en speelde ook bij Waregem. Tien jaar geleden verkaste de nog net geen 40-jarige lesgeefster lo als trainster naar Michelbeke en bleef er plakken. Ze is met haar club aan haar tweede bekerfinale toe. (LB)