Zelfs het Franse Lille kan Eernegemse minivoetballertjes niet stoppen

Xander Vandenberghe © (foto NV)
Ilse Naudts

Lille OSC, de ploeg waar voetbaltoppers als Eden Hazard en Divock Origi hun jeugdopleiding kregen, zakte zondag met haar jonge talentjes af naar Eernegem. Niet om zich te meten met Club Brugge, Cercle, Zulte Waregem, Oostende of Kortrijk, maar om te spelen tegen de minivoetballers van Home Design Eernegem. “Lille volgt onze spelers en onze resultaten al een tijdje. Ze hadden zelf gevraagd om hier te mogen komen spelen.”

Terwijl een groot deel van de West-Vlamingen op zondagnamiddag genoten van de overwinning van Club Brugge tegen KRC Genk, speelden de toekomstige sterren van het Belgische voetbal in de sporthal van Eernegem. En het publiek werd verwend met prachtige dribbels, mooie sleepbewegingen, knappe hakjes en … veel goals.

Techniektraining

“Lille, toch wel de absolute top als het gaat om jeugdopleiding, had zelf gevraagd of ze het hier eens mochten opnemen tegen onze jeugd”, vertelt techniektrainer Nico Maertens. Samen met Jean-Piere Vanuxem is hij de drijvende kracht achter Home Design Eernegem. “Acht jaar geleden zijn we intensief begonnen om techniektraining aan te bieden aan jeugdspelers die naast veldvoetbal ook wilden proeven van het voetbal in de zaal. Enkele tientallen voetballertjes komen elke week hun techniek bijschaven bij ons. Wij geven training aan jongens uit de streek die spelen bij clubs als Club Brugge, Cercle Brugge, KV Oostende, KV Kortrijk, … Velen vinden het leuk om naast veldvoetbal ook minivoetbal te doen. Minivoetbal is een meer op techniek gefocuste vorm van voetbal met minder fysiek contact. Het wordt voornamelijk in West- en Oost-Vlaanderen gespeeld.”

(Lees verder onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=hE4DheAn_YU

Club Brugge, Ajax, Anderlecht… allemaal moesten ze al de duimen leggen tegen de technisch vaardige spelertjes van HD. En dat was ook de jeugdopleiders van het Centre de Formation van de Franse eersteklasser Lille niet ontgaan. “We wonnen al enkele tornooien, ook over de grens. De scouts van Rijsel volgen een van onze spelertjes bij de U10, Xander Vandenberghe, intensief. Zo hebben ze ook onze jeugdwerking ontdekt”, legt Nico Maertens uit. “Al snel zagen ze de meerwaarde van het technische zaalspel. En dus zakten ze vandaag met drie jeugdploegen af naar hier. Om bij te leren van ons. En we hebben meteen een uitnodiging gekregen om ook bij hen te komen voetballen. Toch wel een grote eer voor een klein minivoetbalploegje als Eernegem.”

Xander Vandenberghe uit Egem (10) kan, als hij dat wil, onmiddellijk aan de slag bij Rijsel. “Het is leuk om aandacht te krijgen van die goede ploegen. Later wil ik graag zelf profvoetballer worden. Het liefst bij FC Barcelona”, verklapt hij. Samen met zijn ouders besloot de talentvolle doelwachter om voorlopig nog niet op het aanbod van Rijsel in te gaan. “Het is nog te vroeg. We hebben voor Club Brugge gekozen.” Al heeft Xander duidelijk meer in zijn mars dan alleen in de goal staan, want ook in het minivoetbal, dat zonder echte doelman wordt gespeeld, haalde hij het met zijn makkers van de U10 vlot van de ploeg uit Rijsel, eindstand 9-5.

Revanche in Rijsel ?

De U13 van HD Eernegem versloegen hun Franse leeftijdsgenoten met 18-5, en de jongste spelertjes van U9 wonnen met 18-9. “Het was superleuk. Ik heb kunnen scoren”, glundert Liam De Spiegelaere (10) uit Bekegem. “Zelf speel ik bij Cercle Brugge. Ik doe bijna altijd mee met de zaalvoetbalwedstrijden omdat mijn papa Bart hier ook trainer is. Ik vind het heel leuk om te minivoetballen. Het is soms wel lastig dat je geen tackles mag doen.”

Drie keer winst dus voor de thuisploeg. Al kijken de spelers van Lille ongetwijfeld uit naar revanche.

Nieuwsgierig? Op donderdag 28 februari om 19 uur neemt de U10 van HDE het op tegen Cercle Brugge in het Jan Breydelstadion in Brugge.

(Door Niels Vanhee en Ilse Naudts)

Trainer Nico Maertens.
Trainer Nico Maertens.© (foto NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.