https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

KSV Diksmuide evalueert testtraining voor de jeugd als positief

Voor de spelers het terrein mochten betreden, werd hun temperatuur gemeten. © MG
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

Maandagavond organiseerde de jeugdacademie van KSV Diksmuide een geslaagde testtraining voor de U12. Alle regels rond social distancing werden tot in de puntjes in acht genomen en de club plant vanaf volgende week de trainingen (deels) te hervatten.

“Toen de veiligheidsraad besliste dat trainingen in groepen tot 20 sporters weer toegelaten zijn, werden we overstelpt met berichtjes van ouders”, aldus Dries Watthy, coördinator van de middenbouw bij KSV Diksmuide. “In een vergadering met het jeugdbestuur bekeken we wat er mogelijk was en beslisten we om een testtraining te organiseren. We moesten eerst voldoende medewerkers zoeken om alles in goede banen te leiden: trainers, mensen voor het onthaal van de spelers, het ontsmetten van de ballen, het meten van de temperatuur…”

“We organiseerden deze testtraining om te kunnen evalueren hoe goed alle maatregelen toepasbaar zijn. We kozen voor de U12 omdat kinderen van 11 en 12 jaar over het algemeen al volwassen genoeg zijn om verantwoord met de maatregelen om te gaan.”

Een succesvolle, veilige training in tijden van corona organiseren, vraagt heel wat voorbereiding. “Zo moesten de ouders de kinderen afzetten met de wagen, meteen vertrekken en ze na de training in de wagen weer komen ophalen. Aan de ingang van het complex werd hun temperatuur gemeten, daarna werd hun eigen bal – die ze van thuis moesten meenemen – volledig ontsmet, alvorens de handen te wassen en naar het terrein te gaan. De training zelf bestond hoofdzakelijk uit dribbel- en pasoefeningen. Na de training werd alles weer grondig ontsmet.”

Men koos voor de U12 als testers omdat die leeftijdsgroep al voldoende om kan gaan met social distancing.
Men koos voor de U12 als testers omdat die leeftijdsgroep al voldoende om kan gaan met social distancing.© MG

“Het was wennen voor de spelers, maar op die leeftijd zijn ze het ondertussen al wat gewoon. De meesten zitten in het zesde leerjaar en maakten op school dus al kennis met de social distancing. Sommigen keken raar op toen ze onthaald werden door iemand die hun temperatuur mat met een face shield, maar voor de rest reageerden ze normaal. De oefenstof op zich was trouwens niet zo belangrijk, het was veel belangrijker om elkaar eens terug te zien. De sfeer was dan ook heel gemoedelijk.”

“Na de training volgde er meteen een evaluatie en die was bijzonder positief. De training is vlot verlopen en ook alle randzaken evalueren we positief. Alleen bij het onthaal van de spelers zullen we nog extra merktekens op de grond moeten aanbrengen, want wanneer de spelers wachten om de accommodatie te betreden, zoeken ze elkaar toch automatisch op. Al de rest is eigenlijk heel vlot en volgens de regels van de kunst verlopen, zelfs de drankpauzes.”

“Vanaf U10, voor midden- en bovenbouw zullen we de komende weken nog wat trainingen aanbieden. Voor de onderbouw zullen we geen trainingen meer organiseren, want het is bijna onmogelijk om bij heel jongere kinderen de afstandsregels toe te passen. We zouden graag het seizoen afsluiten door aan iedere leeftijdscategorie nog twee trainingen te geven”, besluit Dries Watthy.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.