Dieter de Groote nieuwe jeugdvoorzitter bij WS Bellegem

Dieter de Groote. © EDB
Redactie KW

Dieter de Groote (36) is de nieuwe voorzitter van het jeugdbestuur van White Star Bellegem. Hij volgt Kurt Verspeelt op.

Dieter de Groote woont in Bellegem, is gehuwd en heeft een dochter en twee zoontjes. Hij werkt als hondengeleider bij politiezone Arro in Ieper en is geïnteresseerd in geschiedenis. Dieter voetbalde vroeger in Bellegem en ook één van zijn zoontjes is er nog voetballer. “Drie jaar geleden zocht men bij White Star trainers en ik engageerde me hiervoor. Ik was dus al wat betrokken bij de jeugdwerking.”

Doordat er enkele mensen uit het jeugdbestuur zouden stoppen en er niet veel nieuwe kandidaten waren, heb ik me goed geïnformeerd over wat het allemaal inhield. Ook mijn jeugdvriend Eder Vermeulen zou mee in het bestuur stappen. Dat hielp me om de stap te zetten. Ik zag het zitten om met hem en nog enkele nieuwe mensen nieuw leven in het jeugdbestuur te blazen”, vertelt Dieter.

“Na enkele verkennende gesprekken zat het wel goed. We zijn met vier nieuwe bestuursleden en er zijn er ook drie gebleven. Kurt vroeg of ik het zou zien zitten om voorzitter te worden. Iedereen wil wel helpen maar in het voorzitterschap hebben de meesten geen zin.”

Samenwerking optimaliseren

Nu Dieter voorzitter is, wordt hij hulptrainer bij zijn ploeg. “Ik wil wat afstand creëren en ervoor zorgen dat de spelertjes andere trainers leren kennen die hun eigen accenten leggen.”

Dieter wil zeker de samenwerking met het hoofdbestuur optimaliseren. “We zijn één voetbalvereniging, weliswaar met twee segmenten maar de samenhang door overleg en wederzijds respect is zeer belangrijk.” Dieter wil ook werken aan de uitstraling door voor trainers en spelers een uniforme en mooie uitrusting te voorzien zonder het lidgeld te moeten optrekken. ‘Hiervoor zochten en vonden we bijkomende sponsors.”

Als familiale club wil Dieter ook de evenementen – al dan niet in samenwerking met het hoofdbestuur – nieuw leven inblazen. “Voor het etentje eind maart waren er nog nooit zoveel kaarten verkocht, maar door de coronacrisis werd dit geannuleerd.”

Niveaus

Dieter en zijn bestuursploeg willen iedereen de mogelijkheid bieden om op zijn of haar niveau te trainen en te spelen. “We moeten ook een inspanning doen om meer getalenteerde spelers bij onze vereniging te houden.”

“We merken dat, wanneer ze moeten samenspelen met een zwakkere ploeg, dat we die spelers veel sneller kwijt geraken dan wanneer ze in een sterke ploeg spelen. Door te werken met niveaus kunnen we ook een doorstroming naar onze eerste ploeg realiseren.”

Rotatiesysteem

Daarom zal White Star Bellegem – indien de situatie het toelaat – vanaf de U10 werken met een A- en een B-ploeg, waarbij spelers kunnen trainen op hun niveau en geconfronteerd worden met tegenstrevers van hetzelfde niveau. “Voetbal Vlaanderen maakt het mogelijk in te schrijven voor diverse niveaus”, zegt Dieter.

“Spelers zullen constant geëvalueerd worden en kunnen verschuiven binnen deze ploegen. Als er slechts mogelijkheid voor één ploeg is, zal een aantal spelers de ruggengraat van de ploeg vormen en het team dragen. Deze spelers zullen dan omringd worden door de andere voetballers die in een rotatiesysteem terecht zullen komen.”

“Zo krijgen alle spelers evenveel speelgelegenheid, en komen we niet tot situaties – zoals ik ook al zag bij andere sporten – waar minder goede spelertjes een hele voormiddag op pad zijn om dan slechts een vijftal minuutjes op het veld te mogen staan. Wij gaan ervan uit dat elke speler minstens de helft van de match kan spelen.” (EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.