Jeugd KM Torhout naar tornooi in de VS

Marcin Del'haye, Lukas Degryse, Luka Deprez, Benoit Hondekyn, Senne Moerman, Robby Bollaert, Jaron Vuylsteke, Stan Delhaye, Bert Bolle, Bjorn Del'haye
Redactie KW

Niet alleen de Rode Duivels beleven internationale topdagen, ook een groep 13- en 14-jarige spelers van KM Torhout trekt op buitenlands avontuur. Samen met begeleider en initiatiefnemer Bjorn Del’haye gaan ze een groot tornooi spelen in de staat Minnesota in de Verenigde Staten.

De KM-jeugd zal er als eerste Belgische team ooit deelnemen aan de USA Cup in de stad Blaine. In dat tornooi strijden jaarlijks zomaar eventjes 16.000 spelers uit meer dan twintig landen op liefst 54 velden voor de ultieme bekerwinst. De West-Vlamingen zullen er verblijven in de typische studentenkamers van de Universiteit van Minnesota. Ze vertrekken op 11 juli en keren terug op 23 juli.

Bjorn Del’haye doet het verhaal. “Vijf jaar geleden verhuisde mijn zoon Marcin van Dosko Beveren naar KM Torhout. Enkele maanden later werd ik door mijn werkgever Cargill, een Amerikaans agro-industrieel concern, gevraagd om drie jaar in Minnesota te werken, waar we gingen wonen. Met spijt in het hart moesten we KM Torhout dus vaarwel zeggen. Eenmaal in de VS, sloot Marcin zich aan bij de voetbalploeg Fusion, waarmee hij kampioen van Minnesota werd. De staat Minnesota telt ongeveer evenveel inwoners als Vlaanderen. Hij nam met zijn team ook deel aan de genoemde USA Cup, het grootste voetbaltornooi van de VS. Na onze terugkeer in België bleven we contact houden met de tornooidirectie en wat startte als een wilde droom, wordt nu na ruim een jaar werkelijkheid.”

Bjorn kreeg vanuit Amerika een officiële uitnodiging voor KM om als eerste Belgische team deel te nemen aan het befaamde tornooi en dit in navolging van tal van ploegen uit andere Europese landen zoals Noorwegen, Duitsland, Spanje en Nederland. “De uitnodiging betekent niet enkel dat we het tornooi spelen, maar ook in de universitaire studentenkamers mogen verblijven, wat het betaalbaar houdt. De vele verplaatsingen zullen met de typische gele schoolbussen gebeuren. We hebben aan alle spelers die het voorbije seizoen tot de IP14 van KM behoorden, de kans geboden om deel te nemen. Omdat het tornooi in de vakantieperiode valt, kon niet iedereen mee, want diverse gezinnen hadden al hun reis geboekt. We spelen in de VS onder de clubnaam KM Torhout en uiteindelijk vliegen er negen spelers van 13 en 14 jaar mee.”

De Vlaamse groep zal in tien dagen zo’n vijftien wedstrijden betwisten. “Het team van de negen KM-voetballers wordt aangevuld met zes lokale spelers van Fusion, waarmee Marcin speelde”, vervolgt Bjorn. “Uiteraard zullen onze jongens op die manier ook een Engels taalbad krijgen. Naast het voetballen worden er voorts ter plaatse diverse teambuilding-activiteiten aangeboden. De winnaar van het tornooi en de verliezende finalist krijgen een trofee en medailles, net zoals in de grote FIFA-tornooien. Er is ook een openingsceremonie, die live via het internet gestreamd zal worden. Al is het dan weliswaar 3 uur in de vroege morgen in België. David Eeckloo van KM reist mee als coach en ik als begeleider.”

“In Amerika luidt de leuze: big, bigger, biggest. Dat geldt ook voor het tornooi. Gedurende de tien dagen wordt er telkens gespeeld van 7.30 tot 22 uur en dit op 54 voetbalvelden natuurgras tegelijk. Het plaatselijke sportcomplex bevat ook een wielerpiste, een ijshockeybaan, een golfterrein en drie basketbalvelden. Het grootste verschil met België is dat er in het sportcomplex nergens alcohol verkocht wordt. Alle wedstrijden worden met een scheidsrechter en twee lijnrechters gespeeld. Maar gelukkig zonder VAR.”

“We verwachten temperaturen van 30 tot 35 graden. Verkoeling zoeken, wordt de boodschap. Op de eerste plaats is deelnemen het belangrijkste. Al hebben we een gezonde ambitie. Het niveau van het Amerikaanse voetbal mag echter niet onderschat worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.