Tomas Chory, boomlange spits van Essevee: “Ik kan nog veel leren van Jelle Vossen”

Tomas Chory, de nieuwe targetspits van Zulte Waregem, speelde nog in de groepsfase van de Champions League. © foto Essevee
Redactie KW

Tomas Chory is de nieuwe diepe spits van Zulte Waregem. De 25-jarige Tsjech wordt een seizoen gehuurd, met aankoopoptie, van Viktoria Pilsen. Chory is een boomlange spits, 1,99 meter groot. Hij zou weleens heel complementair kunnen zijn met Jelle Vossen. Tijd voor een voorstelling van de man die nog scoorde tegen AS Roma in de Champions League.

Coach Francky Dury gaf het voor het sluiten van de transfermarkt meermaals aan: Zulte Waregem had nood aan balvastheid voorin. Die hoopt Essevee gevonden te hebben in de persoon van Tomas Chory. Vorig seizoen was er Cyle Larin, die de ploeg kon laten opschuiven. Saido Berahino speelde in zijn schaduw en kon profiteren van zijn beukwerk. Dat scenario hopen ze nu opnieuw te zien met de wisselwerking tussen Tomas Chory en Jelle Vossen. Het kan weleens zijn dat Essevee zijn duo in de aanval heeft gevonden.

Tomas, waarom heb je gekozen voor Zulte Waregem?

Thomas Chory: “De club was geïnteresseerd en ik kreeg een officieel aanbod. Ik wist meteen dat dit een grote kans voor mij was. Dit is een prima club voor mij.”

Kende je de club Zulte Waregem vooraf?

“Ja. Ik ken de Belgische competitie en de club. Ik ken ook de kwaliteiten van de ploeg. Tijdens de voorgaande seizoenen eindigde Zulte Waregem eens als tweede, ze wonnen de beker én ze speelden Europees voetbal.”

Kun je je snel aanpassen aan het land België en de stad Waregem?

“Zeker. Ik doe mijn uiterste best om me snel te integreren. Jammer genoeg gebeurt dat door het coronavirus niet zo snel als normaal het geval zou zijn.”

Helpen de andere spelers jou om je te integreren?

“Iedereen doet zijn best om het voor mij te doen aanvoelen alsof ik thuis ben. Ik ben in een prima groep terechtgekomen. Ik heb nog wat tijd nodig om iedereen beter te leren kennen, maar ik voel mij hier al op mijn gemak.”

Lukt het je om goed te communiceren? Je twijfelde even om dit interview te geven omdat jouw Engels nog niet prima zou zijn. Dat valt nochtans goed mee…

“Klopt. Dit is mijn eerste uitdaging in het buitenland. Het is soms niet gemakkelijk. Ik zal er alles aan doen zodat mijn Engels de komende tijd snel beter wordt. Ik hoop dat ik de club kan helpen, want ik ben dankbaar voor deze kans.”

Woon je in een appartement of een huis?

“Ik leef tijdelijk in een huurwoning, waar ook nog anderen verblijven. Momenteel vertoef ik alleen in België.”

Jouw transfer kwam er pas op de laatste dag van de transfermarkt. Dat moet spannend geweest zijn?

“Het was niet gemakkelijk, maar de clubs zijn er toch uitgekomen. Alles ging heel snel. De ene dag was ik nog in Tsjechië, de andere dag vertoefde ik al in België. Ik ontmoette iedereen op de club en ik zette mijn handtekening onder het contract.”

Je startte jouw carrière op 19-jarige leeftijd in jouw thuisland bij Sigma Olomouc. Dat was in tweede klasse.

“In het begin was het niet simpel. Als jonge speler probeer je ervaring op te doen en van de ouderen te leren. Ik speelde in de tweede klasse en daarna ook op het hoogste niveau. Ik heb goede en slechte herinneringen aan Olomouc. Uiteindelijk heeft de club me wel geholpen om te groeien. Daarvoor ben ik de mensen daar dankbaar.”

Vier jaar later, in januari 2018, vertrok je richting een grotere club: Viktoria Pilsen.

“Ze behoren tot de clubs die het beste voetbal spelen in de Tsjechische competitie en wou die kans dan ook met beide handen grijpen. Ik heb prachtige herinneringen aan mijn passage bij Pilsen. Ik had echt geluk dat ik in 2018 deel mocht uitmaken van de ploeg die kampioen werd. Het was een prachtig jaar.”

Je haalde de Champions League en kon in de groepsfase op de slotspeeldag de winning goal maken tegen AS Roma.

“Dat doelpunt gaf me het mooiste gevoel dat ik ooit heb gekend in mijn carrière. Het was nog specialer omdat we door die treffer zijn doorgestoten naar de Europa League. We deden het fantastisch als team.”

“Het gevoel na mijn winning goal in de Champions League tegen AS Roma was onbeschrijflijk”

Je bent 1, 99 meter. Wat zijn, naast jouw lengte, jouw andere kwaliteiten?

“Dat kan ik moeilijk over mezelf zeggen. Ik ben natuurlijk wel heel sterk. Ik ben er zeker van dat ik snel mijn kwaliteiten wel zal kunnen tonen.”

In Pilsen speelde je in de aanval samen met Michael Krmen?ík, die nu bij Club Brugge voetbalt. Heb je met hem gesproken over de Jupiler Pro League?

“Ja. We horen elkaar bijna dagelijks. We zijn goeie vrienden. Ik zag hem een paar dagen geleden nog.”

Wat denk je over die andere spits bij Zulte Waregem, Jelle Vossen. Ik denk dat jullie heel complementair zijn.

“Jelle is een prima spits. Ik kan nog veel van hem leren, want hij heeft tonnen ervaring. Natuurlijk kunnen we samenspelen in aanvalslinie.”

Wat is het doel dit seizoen met de club?

“Ik hoop dat we in de top acht kunnen eindigen, zodat we de play-offs kunnen spelen.”

Wil je een bepaald aantal goals bereiken dit seizoen?

“Neen, niet echt. Mijn prioriteit ligt bij het team, dat we winnen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.