The Blues of FC Bruges: “Met 15 punten voorsprong ben je gewoon terecht kampioen”

Een beeld van de festiviteiten na de titel in 2018. De kans dat spelers en fans dit jaar snel op de Grote Markt zullen kunnen vieren, is onbestaande. © belga
Olaf Verhaeghe

Het is nu helemaal zeker: er wordt voor 31 juli niet meer competitief gevoetbald. Geen Play-Offs meer en dus sluit Club Brugge het seizoen af als competitieleider. Of Club ook effectief tot kampioen wordt uitgeroepen, moet later blijken, maar voor Birger Vandendriessche, voorzitter van het supporterscollectief The Blues of FC Bruges is het duidelijk. “Er is weinig discussie mogelijk. Wij mogen onszelf als kampioen zien. Al blijft het natuurlijk wat raar aanvoelen.”

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag om alle competitiesport minstens tot en met 31 juli op te schorten. Op die manier wordt een streep getrokken onder het voetbalseizoen 2019-2020. Een bijzonder vreemd voetbalseizoen, dat eindigde na 29 speeldagen, zonder Play-Offs en voorlopig zonder bekerfinale. De Pro League respecteert de beslissing en neemt zich voor om op de Algemene Vergadering van 15 de sportieve en financiële gevolgen te bekijken.

Net als PSG en Liverpool

“Uiteraard komt dit niet als een verrassing”, zegt Birger Vandendriessche, voorzitter van The Blues of FC Bruges, het supporterscollectief dat de Blue Army opvolgde. “Ik vind het op zich ook wel goed dat er duidelijkheid is. In Duitsland wil men halfweg mei weer beginnen en ook in andere landen is nog discussie. Natuurlijk blijf je als voetballiefhebber hopen, maar tegelijk beseft iedereen dat het voetbal slechts bijzaak is in het licht van wat er overal gebeurt.”

“Of we kampioen zijn? Officieel valt dat nog af te wachten natuurlijk. Al denk ik wel dat het logisch is dat als je 15 punten voorsprong hebt, jezelf als kampioen te zien. In Nederland snap ik dat het heel gevoelig ligt en dat men niemand tot kampioen kroont: AZ en Ajax hebben exact evenveel punten. Maar in Frankrijk werd PSG uitgeroepen tot landskampioen, zij hebben een straat voorsprong. Mocht men in de Premier League nu stoppen, wordt het waarschijnlijk ook gewoon Liverpool. Uiteindelijk kan Club Brugge of haar supporters er ook niets aan doen dat er niet kan worden doorgespeeld.”

Zonder inzet

Over de bekerfinale maakt Birger zich dan weer weinig illusies. In zijn ogen is de inzet – een ticket voor Europees voetbal – door de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad weggevallen. “Vooral voor Antwerp speelt dat natuurlijk een grote rol. Maar de UEFA heeft de criteria voor het verdelen van Europees voetbal al bekendgemaakt: de competitie is doorslaggevend.”

“Ik weet dus niet of er nog veel noodzaak is om die finale te spelen. Zeker als je dat zonder publiek moet doen”, aldus Birger. “Het heeft weinig zin om een veredelde oefenmatch te spelen, ergens begin augustus, zonder publiek en zonder inzet. Voor het Spaanse alternatief ben ik dan weer wel gewonnen.” In Spanje hebben bekerfinalisten Atletic Bilbao en Real Sociedad beslist om de finale te spelen van zodra dat weer met publiek kan. “Dat zijn ze onderling overeengekomen. Het gaat dan om de eer en om het gevoel van de fans. Zelfs al is het in april 2021 bij wijze van spreken.”

Dubbel

“Het is natuurlijk vervelend want we hadden dit jaar een bijzondere kans op de dubbel”, gaat Birger verder. “Ik heb dat nog nooit live mogen meemaken. Maar de titel voelt voor mij zeker niet minderwaardig aan. We hebben het hele jaar gedomineerd, dat zie je gewoon aan de rangschikking.”

Naar volgend seizoen toe zit de voorzitter van The Blues met twijfels. “Uiteraard wordt dat geen gewoon seizoen. Het voelt nu al vreemd aan omdat je nog helemaal niet weet waar je je moet aan verwachten. Stel dat er weer publiek mag: gaat dat dan geleidelijk aan of gaan we meteen weer met 25.000 man naar het stadion?”, zegt Birger. “Normaal is dit voor ons als supporterscollectief een van de drukste periodes waarin we alles beginnen plannen. Maar nu zitten we gewoon thuis, af te wachten, niet weten wat wanneer opnieuw zal kunnen.”

Grote honger

“Ik denk wel dat de honger, zowel bij de spelers als bij de fans van Club Brugge, volgend jaar des te groter zal zijn. Ik weet nu al dat we ons moeten voorbereiden op de kritiek als zouden we ‘de titel van 2019-2020 gekregen hebben’. Dat hoort er natuurlijk ergens bij, dat maakt deel van het supporteren. Maar Club zal het volgend seizoen opnieuw laten zien. Daar ben ik zeker van.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten