Nu Sammy Bossut weer fit is bij Essevee: analisten vergelijken de keepers

Louis Bostyn heeft stappen gezet, dat heeft met vertrouwen te maken, dixit de analisten. © belga
Redactie KW

Sammy Bossut is opnieuw topfit na zijn schedelfractuur. Maar intussen keept Louis Bostyn op een hoog niveau. Wie moet Francky Dury tegen KV Mechelen opstellen? Wij voerden de discussie met keepersanalisten Wim De Coninck en John Dujardin. “Bostyn kwam in doel door het falen van Bansen. Het was voor hem zijn laatste kans. Die greep hij met beide handen”, klinkt het.

Wim De Coninck en John Dujardin zijn ervaren rotten in het vak. De Coninck is analist op televisie en stond onder de lat bij het ter ziele gegane KSV Waregem. Dujardin is coördinator van de keeperacademie bij Zulte Waregem, videoanalist en keepertrainer bij het scholenproject YES. Dujardin is de ontdekker van Sammy Bossut. “Ik had Sammy zeven jaar onder mijn hoede. Eerst vier jaar bij Ingelmunster, dan drie jaar bij Harelbeke. Dan bood ik hem aan bij Zulte Waregem. Ze konden hem gratis overnemen”, zegt Dujardin.

Wim De Coninck schat het zo in dat het voor Louis Bostyn een beetje de laatste kans was om er nog iets van te maken bij Zulte Waregem. “Na het accident van Sammy werd er gekozen voor Bansen. Ik denk op basis van vorig seizoen”, zegt De Coninck. “Bostyn was altijd derde keeper. Hij speelde een aantal matchen in play-off 2. Maar die competitie geeft je altijd het gevoel dat het in die matchen ‘niet voor echt’ is. Bostyn heeft me in positieve zin verbaasd. Hij kwam in moeilijke omstandigheden in doel terecht bij een kwakkelende ploeg. Bansen was aangeslagen door de vele tegengoals tegen Club Brugge (0-6-nederlaag, red.). Daarin toonde de Duitser een gebrek aan voetballend vermogen. Hij bleek verre van een moderne doelman te zijn. Bostyn keepte op zekerheid. Bij de winst op Cercle Brugge pakte hij uit met prima reddingen, net als in het gelijkspel tegen KV Kortrijk. Hij was ervan overtuigd: deze kans die ik krijg, ga ik met beide handen nemen. Soms ben je als keeper een laatbloeier.”

Dujardin beaamt dat. “Bostyn is bezig aan zijn zesde seizoen bij Zulte Waregem. Hij is 27 jaar en heeft een mooi profiel. Hij heeft recent enorme stappen gezet. Dat heeft ook met vertrouwen te maken. Dat is gegroeid, daardoor durft Louis meer te coachen.”

COMPLETE BOSSUT

Volgens De Coninck én Dujardin is Bossut een heel complete keeper. “Ondanks zijn 35-jarige leeftijd is Sammy een heel talentvolle doelman”, zegt Dujardin. “Hij leest het spel goed, staat prima in balbezit en -verlies. Hij doet het één tegen één goed, kan hoge ballen intercepteren en zijn voetenspel is oké. Hij heeft alle eigenschappen om een topkeeper te zijn. Sammy is een leidersfiguur op én naast het veld. Hij coacht zijn defensie. Als hij onder druk staat, presteert hij nog beter. Bossut is een winnaarstype, hij kan moeilijk tegen zijn verlies.”

Sammy Bossut is terug fit na zijn schedelfractuur:
Sammy Bossut is terug fit na zijn schedelfractuur: “Een accident op latere leeftijd is voor een doelman soms geen slechte zaak.”© BELGA

De Coninck vindt dat Bossut een groter gebied bestrijkt in de zestien dan Bostyn. “Sammy voetbalt beter uit, dat heeft met ervaring te maken. Bostyn houdt het safe en trapt soms ballen weg. Bossut zal makkelijker komen op hoge ballen. Maar dan pak je meer risico. Dat doet Bostyn minder. Het nadeel is dat je als Bossut zijnde dan in de fout kan gaan”, zegt De Coninck. “Het publiek in Waregem kan kritisch zijn, zeker voor iemand die al een meubelstuk bij de club is geworden. Sammy moet telkens tegen vooroordelen opboksen. Hij stond daar altijd boven, dat is knap. En dat terwijl hij zijn strepen heeft verdiend, hij ging tenslotte mee naar een WK.”

BOSTYN IS 9 CENTIMETER GROTER

Een opvallende vaststelling en niet onbelangrijk voor een keeper: Bossut meet 1,86 meter, Bostyn 1,95m. “Bostyn heeft een bredere reikwijdte”, zegt De Coninck. “Daardoor is Louis in die zin een iets modernere keeper. Voor zijn lengte is hij behoorlijk snel. In een-tegen-eensituaties zal je Bostyn niet snel lobben. Anderzijds is 1,86m ook mooi voor een doelman. Je kunt ook te groot zijn om met reflexen te reageren.”

Wim De Coninck.
Wim De Coninck.© BELGA

Jordan Pickford van de Engelse nationale ploeg kon niet bij die vrije trap van Mertens. Hij meet 1,85 m. “Je zou kunnen zeggen: Bostyn zou die pakken. Dat weet je natuurlijk nooit zeker. Courtois is bijvoorbeeld 1,99m én snel én kan meevoetballen. Dan wordt gezegd: de beste van de wereld”, zegt De Coninck.

Dujardin zag in de voorbije seizoenen dat Bostyn soms twijfelde op hoge ballen. “Hij is groot en is daar sterker in geworden. Een tegen een doet hij het goed tot heel goed, vroeger was dat ook minder.”

ONDERLINGE CONCURRENTIE

De Coninck is ervan overtuigd dat Bossut en Bostyn elkaar door de onderlinge concurrentie beter zullen maken. “Bossut is supergemotiveerd om terug te keren. Een accident op latere leeftijd is voor een doelman soms een goeie zaak omdat je nieuw enthousiasme en de motivatie terugvindt. Je denkt dan: ik kan het wel nog en ik doe het toch wel graag. Bossut en Bostyn zullen elkaar naar een hoger niveau drijven. Dat gevoel had ik bijvoorbeeld niet in AA Gent bij Roef en Kaminski. Op voorhand had ik al het gevoel dat die twee bij elkaar nefast zou zijn.”

John Dujardin ontdekte Sammy Bossut destijds bij Ingelmunster.
John Dujardin ontdekte Sammy Bossut destijds bij Ingelmunster.© HDV

Dujardin kent Bossut als zijn broekzak. “Hij zal trainen tot hij helemaal topfit is. Ik ben er 100 procent van overtuigd dat dat zal lukken, Sammy moest al een paar keer terugkeren in zijn carrière. De staf zal dan moeten beslissen.”

WIE ZOU JIJ IN DOEL ZETTEN?

De Coninck zou Bostyn in doel laten staan. “Sammy zal een beetje geduld moeten hebben. Als Bostyn positief blijft evolueren, zal Bossut hard moeten knokken. Het is af te wachten hoe Sammy met de angst zal omgaan na wat er is gebeurd. Het is afwachten of hij nog onvervaard in de voeten zal duiken. Bij Petr Cech is het uiteindelijk goed gekomen.”

Dujardin hoorde van keepertrainer Gianny De Vos dat Bossut aan het opbouwen is. “Hij schuwt de duels niet meer. Hij speelt met een helm. Op training zal hij het matchritme in onderlinge partijtjes moeten terugvinden. Na de prestaties van Louis is het moeilijk om hem op de bank te zetten.”

De Coninck beaamt dat. “Misschien was er vroeger intern geen unanimiteit over Bostyn, die is hij aan het wegspelen. Het was zijn laatste kans. Hij dacht: het is ik tegen de rest van de wereld.”

Zondag 22 november om 16 uur: Zulte Waregem – KV Mechelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.