KVO-directeur Gauthier Ganaye : “Zeer knap wat deze groep in korte tijd presteert”

KVO-directeur Gauthier Ganaye (links) met trainer Alexander Blessin. © foto Bart
Redactie KW

Gauthier Ganaye is nu bijna drie maanden ‘executive president’ bij KV Oostende. De 32-jarige Fransman blikt met veel voldoening terug op zijn start bij de club, maar beseft dat er nog veel werk op de plank ligt. “Allicht komt er nog versterking, maar ik wacht het juiste moment af om de perfecte speler voor ons project te halen.”

Ganaye ziet er scherp uit, vers geschoren ook. “Ik ben best wel bijgelovig. Na het verlies tegen Charleroi ging mijn baard eraf. Hop. Misschien winnen we tegen Sint-Truiden en heb ik een nieuw ritueel”, knipoogt Ganaye. Qua punten kan hij niet tevreden zijn met de huidige 0 op 6, maar het lijkt hem al bij al weinig te deren. “Ach, natuurlijk ben ik ontgoocheld in het resultaat. Maar weet je wat het belangrijkste is? De inhoud van ons spel. We verloren twee keer, maar wel met het voetbal dat we voor ogen hebben.”

“In balbezit zijn we goed, in balverlies zijn we ontzettend georganiseerd. En te denken dat we met verschillende blessures en tal van nieuwe spelers zitten. De voorbereiding duurde zes weken en daarin heeft coach Alexander Blessin en zijn staf uitstekend werk verricht. De nieuwe spelers passen zich prima aan, de gebleven jongens pikken de filosofie uitstekend op. Daar mogen we trots op zijn.”

Bij AA Gent ligt trainer Jess Thorup na twee speeldagen al buiten, zo’n vaart zal het met Blessin niet lopen. “De groepsmentaliteit en werkethiek zijn ‘top class’. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor de spelers om zichzelf én de hele groep beter te maken. Natuurlijk zijn resultaten belangrijk, maar zolang het spel en de mentaliteit goed zijn, is er weinig aan de hand. Ik kan, gebaseerd op het spel, weinig kritiek geven op de jongens. We moeten in de zone van de waarheid wel echte ‘killers’ worden. De punten zullen volgen, daar ben ik absoluut van overtuigd.”

Lachen met transfers

Er is ook al veel inkt gevloeid over de transfers van Ganaye en co. Zo werd er van buitenaf wat lacherig gedaan toen bijvoorbeeld Cameron McGeehan en Toby Sibbick van Barnsley overkwamen, waar net als bij KVO ook investeringsgroep PMG met de plak zwaait. “We probeerden hem (McGeehan, red.) al maanden te strikken”, zei Ganaye toen, wat bij velen als ongeloofwaardig overkwam. Onterecht repliceert de sterke man van KVO. “Cameron was een speler die we vanaf begin juni al naar Oostende wilden halen. Bij deze transfer zijn drie partijen betrokken: Barnsley, KVO en McGeehan. Tussen beide clubs was er snel een akkoord, maar we moeten de speler ook overtuigen. Een Brit naar een club laten komen buiten het Verenigd Koninkrijk, is al niet evident.”

Een speler overtuigen om naar een club te komen die zich maar nipt wist te redden, is een uitdaging

“Een speler overtuigen om naar een club te komen die zich maar nipt wist te redden én op dat moment slechts een tiental spelers telt, is al helemaal een uitdaging. Coach Blessin en ik hebben hem echt weten te overtuigen. Och ja, ik besef dat het voor buitenstaanders misschien grappig is, maar de realiteit zit anders in elkaar natuurlijk.”

Wachten

Ganaye benadrukt dat ze bij KV Oostende gebruik maken van én data-analyse én scoutingrapporten. “Bij alle spelers”, haalt hij aan. “Frederik Jäkel was een ‘no-brainer’, een transfer waar je niet eens bij moest nadenken. Iedereen die het Duitse jeugdvoetbal volgt, weet wat voor topper het is. Blessin heeft met hem nog samengewerkt ook. Een soortgelijk verhaal bij Nick Bätzner. Hij was einde contract bij Stuttgart en na de promotie van die club, zag hij zijn kansen op speelminuten afnemen. Ook hij is bij onze trainer geen onbekende.”

“Guillaume Hubert bijvoorbeeld is volgens onze data de beste in het uitkomen, het spel verdelen en hoge ballen. Tjah, dan maakt hij een fout in de eerste minuut van de eerste match. Maar met het opbouwende voetbal dat wij spelen, krijg je in een seizoen altijd eens zo’n goal binnen – zelfs Manchester City overkomt het. (lacht) Blij dat wij zo’n tegengoal al achter de rug hebben. Of er nog spelers bijkomen? Allicht wel. Maar wij wachten het juiste moment af om de perfecte speler voor ons project te halen. Liever op die manier dan in alle haast een speler te halen waarvan we achteraf misschien spijt krijgen.”

Als je twee Belgische doelmannen hebt in je wedstrijdkern, is de administratie al voor een derde in orde

Bram Castro is met zijn 38 jaar misschien een van de meest opvallende transfers. Nochtans zweerde PMG van bij het begin om in te zetten op jeugd. “Wat ik opvallend vind, is dat je hier zes Belgen op het wedstrijdblad moet hebben staan. Alleen in Zwitserland werken ze ook zo. Nu, België heeft een lange traditie op gebied van doelmannen, toch telden we hier twee buitenlandse keepers. Als je twee Belgische doelmannen hebt in je wedstrijdkern, is die administratie al voor een derde in orde. Natuurlijk, Bram Castro heeft ervaring en kan Guillaume wat prikkelen én de jongeren bijstaan. Een prima keuze.”

Fox

Hoezeer Ganaye ook aanzien opwekt met zijn opvallende transferpolitiek, de manier waarop afscheid werd genomen van boegbeelden Franky Van der Elst en Franck Berrier was niet bepaald flatterend. Zo moest ‘Fox’ zijn biezen pakken bij de start van de eerste training. “Ik geef toe: ja, de timing was laat en dus ongelukkig. De overname sleepte aan en ook de samenstelling van de trainersstaf was laat beklonken. Alexander Blessin kreeg de tijd om na te denken over hoe hij zijn technische staf wou invullen. We konden geen overeenkomst verbreken als de andere nog moesten ondertekend worden. Het klopt inderdaad dat het beeld van toen niet zo fraai was, dat besef ik.”

Wigan

Verrassend: de naam van Ganaye duikt plots op bij de overname van de Engelse derdeklasser Wigan, dat met het faillissement is bedreigd. Hij zou er samen met Randy Frankel en Michael Kalt, twee pionnen binnen PMG, een belangrijke rol gaan spelen. “Ik wil daar geen verder commentaar op geven”, zegt Ganaye. “Ik lees die verhalen ook wel, hoor. Mijn focus ligt volledig bij Oostende. We willen deze club verder professionaliseren. Eerst kijken we naar het sportieve aspect, daarna verleggen we de focus naar de jeugdacademie om vervolgens de zakelijke kant, communicatie en marketing verder te stroomlijnen. Om maar te zeggen: er wacht ons nog een ‘shitload’ aan werk hier.” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.