Tackle: “In een korte tijd is Club NXT uitgegroeid tot de beste opleidingsclub van dit land”

Ook Joaquin Seys tikt opvallend op het raam van de doorbraak, met zijn onverzettelijkheid en zijn veelzijdigheid op links en op rechts. © TOM GOYVAERTS BELGA
Henk Vanhee
Henk Vanhee Zanger 'Cowboys & Aliens' en gastblogger voor kw.be

Altijd raak, vlijmscherp, maar fair. Zo tackelen onze huisanalisten Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle) week na week de meest opvallende voetbalgebeurtenissen van het afgelopen weekend en werpen ze hun blik op hun volgende thuiswedstrijd. Stevig en zuiver op de bal, zoals een uitstekende tackle hoort te zijn.

Vrolijke gezichten

Veel vrolijke gezichten, vorige zaterdagavond rond de klok van acht in en rond het Guldensporenstadion van KV Kortrijk. Club had net zijn vierde opeenvolgende zege geboekt in de Jupiler Pro League waardoor blauw-zwart zowaar trots aan de leiding van het klassement pronkte en dat zorgde ook bij mij voor een zalig gevoel. De slechte start was bij deze vergeten en het zelfvertrouwen nam een sprongetje richting de start van de Champions League. De Kerels van Kortrijk zijn op verplaatsing voor Club altijd een te duchten tegenstrever geweest en dit was, ondanks dat de cijfers anders doen vermoeden, ook nu weer het geval. Ik had nooit het gevoel dat Club punten zou laten liggen in Kortrijk, maar ik blijf dat lager blok na de vroege voorsprong toch zeer riskant vinden. Ploegen met bovengemiddelde kwaliteiten grijpen in de kortste keren gegarandeerd die momenten aan om je murw te meppen. We hebben geen kern om een kamikazevoetbal te spelen op de helft van de tegenstander, maar we hebben wel de kwaliteiten om de bal te blijven opeisen, de ruimtes vlug te zoeken en te vinden in de rug van de tegenstanders om vlugger het verschil te maken, en dat kwam er in Kortrijk pas rond minuut 80 weer uit, niet verwonderlijk via twee kwikzilveren voetballers uit onze eigen jeugdacademie.

“Heb ik al gezegd dat Club Brugge wel een opleidingsfabriek lijkt die de beste flankverdedigers van dit land voortbrengt?”

Opleidingsfabriek

Heb ik al gezegd dat Club Brugge wel een opleidingsfabriek lijkt die de beste flankverdedigers van dit land voortbrengt? Dan mag je mij vanaf heden daarop quoten. Maxim De Cuyper heeft een ronduit geniale pass in de voeten en beschikt over een actieradius om van te duizelen. Niet verwonderlijk dat nogal wat grote ploegen geïnteresseerd zitten te snuffelen aan dat profiel. Ook Joaquin Seys tikt opvallend op het raam van de doorbraak, met zijn onverzettelijkheid en zijn veelzijdigheid op links en op rechts. En nu is ook Kyriani Sabbe eindelijk terug uit blessure. Als Sabbe fit is, dan kan er voor mij geen twijfel mogelijk zijn dat deze blok graniet uit Ichtegem vaste waarde is op rechts bij Club Brugge. En dan was er nog de invalbeurt van Talbi als linkerflankaanvaller, een technisch vaardige wervelwind die ook al voor het jaar van de profilering staat, samen met de immer onvervaard invallende Romeo Vermant… In een korte tijd is Club NXT uitgegroeid tot de beste opleidingsclub van dit land, terwijl de GPS van de meeste selectieheren van de Belgische voetbalbond nog standaard op ‘Neerpede (Brussel)’ staat ingesteld. Want als er daar een wind wordt gelaten dan rollen de journalisten over elkaar om er de nieuwe Gouden Schoen van te maken en staat iedereen plots rechtstreeks in verbinding met de bondscoach.

Sierduik

We staan voor een boeiende vijfdaagse met woensdag de komst van de Duitse topclub Dortmund en zondag het bezoek van het hertekende KAA Gent. Er is veel inkt gevloeid over de geldbom die de vernieuwde Champions League met zich meebrengt, maar voor de supporters blijven de resultaten toch nog steeds belangrijker en wat er op ons bord ligt oogt bijzonder zwaar. Maar er is ambitie en er is veel goesting om af te toetsen hoever we staan en wat de mogelijkheden zijn binnen de kern om ons te meten met de absolute top. Het voelt opnieuw een beetje aan als een sprong in het duister net zoals toen we erbij waren bij het opstarten van de Champions League in 1992. Laten we er een mooie sierduik van maken en er alles aan doen om te bewijzen dat ons land, en meer bepaald Club Brugge, wél een toekomst heeft op het hoogste schavot van het Europese voetbal zodat we de usual suspects die in de schaduw staan te wachten tot we op onze smoel gaan gepast van antwoord kunnen dienen.