Tackle: “Club was in elk van de vier vorige derby’s de betere ploeg”

Club voetbalde in Dender dertig minuten autoritair en kruidde zijn spel al vlug met twee doelpunten. Onder meer van deze Christos Tzolis. © BRUNO FAHY BELGA
Henk Vanhee
Henk Vanhee Zanger 'Cowboys & Aliens' en gastblogger voor kw.be

Altijd raak, vlijmscherp, maar fair. Zo tackelen onze huisanalisten Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle) week na week de meest opvallende voetbalgebeurtenissen van het afgelopen weekend en werpen ze hun blik op hun volgende thuiswedstrijd. Stevig en zuiver op de bal, zoals een uitstekende tackle hoort te zijn.

Intensiteit

Het is voor Club tegenwoordig moeilijk om langer dan een halfuur per wedstrijd het kampioenenniveau vast te houden. Club voetbalde in Dender dertig minuten autoritair en kruidde zijn spel al vlug met twee doelpunten waardoor je zou aannemen dat deze ploeg de rest van de rit op verstandige cruise control zou uitrijden, maar dit blijft vooralsnog te veel gevraagd. Naar het einde van de eerste helft nodigde Club de energieke thuisploeg als het ware uit tot het maken van de aansluitingstreffer waardoor je er gif kon op innemen dat de tweede helft nog een nagelbijter zou worden. Als je bepaalde fysieke parameters mag geloven is dat geen verrassing meer. Gewonnen tackles in het laatste derde van het veld, aangegane duels, geblokkeerde passes… het wordt allemaal opgenomen in heilige data om de prestaties te evalueren en daaruit blijkt dat Club op intensiteit achterop hinkt in deze competitie, en dit verontrust me. De vastberadenheid om de bal te winnen is essentieel. Pas dan kan je met het surplus aan talent, met de snelheid van de balcirculatie die wij in gedachten hebben, de wedstrijd naar je hand zetten. Ik ben heel zeker dat de trainer van Club dat ook wel weet. Ik hoop dus dat dit een deel is van de opbouw richting die fameuze piek naar het zwaartepunt van de competitie. Maar zonder het uitgeschoven been van die dekselse Joel Ordonez had Club afgelopen weekend alweer zeer vervelend puntenverlies geleden.

26 mei

Na de nipte zes op zes in de laatste twee wedstrijden kunnen we weer omhoog kijken en ons niveau verder opkrikken. De vernieuwde Champions League staat immers voor de deur en hoe kunnen we beter op onze waarde worden getest dan tijdens een thuisderby met kolkende tribunes? De stadsderby is op vele vlakken niet meer wat die is geweest. Na jaren aanmodderen en vooral vele miljoenen bijpassen in de kas van ‘De Vereniging’ heeft eigenaar AS Monaco bij onze buren een profiel gecreëerd voor energieke (jawel!) jonge voetballers die later ofwel bij henzelf, ofwel ergens anders te gelde kunnen worden gemaakt. Dit businessmodel heeft onze buren geen windeieren gelegd. Supporters staan immers niet stil bij de realiteit dat de favoriete ploeg leeft bij de gratie van buitenlandse eigenaars en zo spelen ze ondertussen Europees voetbal en stond de Brugse voetballiefhebber vorig seizoen plots voor vier derby’s in plaats van twee. Geen enkele derby kende een winnaar, maar Club was, met uitzondering van de eerste helft in de uitderby van de play-offs, wel steeds de betere ploeg. Paal, lat en een uitstekende doelman Warleson beslisten echter telkens dat de punten werden verdeeld. Ik blokkeer nu even voor ’t gemak die fameuze 7 minuten VAR-interventie op 26 mei 2024 die nodig waren om een buitenspelfase vast te stellen. Het was de perfecte illustratie dat niet alleen de derby’s in Brugge, maar tevens ook het voetbal niet meer is zoals we het vroeger hebben gekend.

“De stadsderby is op vele vlakken niet meer wat die is geweest”

Pot 2

Genoeg boeiende momenten om naar uit te kijken dus, want straks staat de loting voor de vernieuwde Champions League voor de deur. Naar goeie gewoonte is Club ook nu weer vertegenwoordigd. Dat was bij het opstarten in 1992 zo en 32 jaar later, anno 2024, zit Club zowaar in pot 2. Club TV neemt het heft in handen om hierrond een heuse show op te zetten via YouTube, wat toch ook een statement is hoe de toekomst er misschien kan uitzien. De vele mediamogelijkheden doen Club dromen van meer zelfstandigheid in het commercialiseren van hun product. Veel supporters zijn bereid om daarin mee te gaan, maar in de tribunes is er in de eerste plaats toch de hoop op een herkenbaar Club waar we met zijn allen passioneel achter kunnen blijven staan. Verandering hoeft traditie niet nodeloos voor de voeten te lopen en de toekomst start in het zweet des aanschijns van onze jongens op het veld!