Sven Vermant ontleedt het Duitse succesrecept van Alexander Blessin: “Iedereen bij KVO is op elk detail afgestemd”
“Je hoeft geen topclub te zijn om hoog druk te zetten.” Sven Vermant liep in 2019 stage bij Ralf Rangnick, de grondlegger van de voetbalfilosofie van RB Leipzig. Het is de cultuur waarin KVO-coach Alexander Blessin als jeugdcoach werd opgeleid en de basis van het succes van KV Oostende dat dit weekend zowaar in pole position de Europe play-offs ingaat. Het oordeel van Vermant.
Ter inleiding toch eerst nog even benadrukken hoe straf die vijfde plaats van KV Oostende wel is. Niemand hield het voor mogelijk, ook Gert Verheyen niet en dat is nochtans iemand die heel goed weet waarover hij spreekt: hij is wellicht de beste voetbalanalist van het land én hij was twee jaar geleden zelf T1 van KVO. Lees hieronder zijn analyse van vorige zomer uit Het Nieuwsblad:
“Hebt u in België al eens een middenmoter of een degradatiekandidaat zien counterpressen? Ik niet. En dat is wat KVO wil proberen. Ik vraag mij af hoe realistisch dat is. Oostende wil een soort ‘Full Gas Fussball’ spelen en maakt daarvoor gebruik van spelers die volgens hun eigen wetenschappelijke modellen elders ondergewaardeerd worden. Feit is dat de club al twee jaar de slechtste is qua balbezit, passing en accuraatheid van die passes. De kern is nu anders, maar kun je dat zomaar omdraaien? Ik heb mijn twijfels als ik de kwaliteit van de kern vergelijk met die van andere clubs. Met alleen maar gasten zonder of met bitter weinig ervaring op het hoogste niveau is dat toch risicovol. Zeker in combinatie met een onervaren trainer, die de competitie niet kent, kan dat een gevaarlijke cocktail vormen.”
Debuut
Voor Alexander Blessin (47) was het na zeven jaar dienst als jeugdcoach van Red Bull Leipzig bovendien zijn debuut als coach van een eerste elftal. En toch werd hij vijfde, een weergaloos succes. Voor de verklaring ervan is niemand beter geplaatst dan Sven Vermant. De ex-speler van Club Brugge en Schalke 04 liep als coach op uitnodiging van Ralf Rangnick, zijn ex-coach bij Schalke 04 destijds, in 2019 stage bij Die Roten Bullen . Rangnick is de voorbije tien jaar als TD de grondlegger van de voetbalfilosofie bij de Red Bull-clubs in Salzburg en Leipzig én de grote inspirator van Alexander Blessin, jawel.
“Rangnick is altijd heel open geweest over zijn manier van werken”, aldus Sven Vermant, die na zijn spelerscarrière onder meer beloftecoach en sportleider was bij Club Brugge en T1 bij Waasland-Beveren. “Bij hem gaat het echt altijd over voetbal en het implementeren van een visie. Het succes van KV Oostende is gebaseerd op de principes die hij bij Red Bull van boven tot onder installeerde: hoog druk zetten en snel omschakelen. Terwijl hij mij in de club aan het rondleiden was, waren de U17 aan het spelen en ging hij in gesprek met die coach over een spelfase. Daar gaat het ook over: het beïnvloeden en verder opleiden van coaches binnen een filosofie. Als je zoals Blessin in zo’n milieu zo lang jeugdcoach bent geweest, dan maak je een enorme ontwikkeling door. Dan weet je wel hoe je een voetbalfilosofie moet invoeren en hoe je oefenvormen moet ontwikkelen om je spelers situaties te leren herkennen. Vaak hoor je dan: ja, maar werken met volwassenen is nog iets anders dan werken met de jeugd . Ik vind dat niet: uiteindelijk gaat het om het coachen van mensen en dat betekent dat je elke speler benadert op de manier waarop hij zijn beste rendement haalt.”
De spelwijze maakt dat je heel specifieke profielen kunt kiezen – Sven Vermant
“Als ik Oostende zie, zie ik in grote lijnen wat ik bij Leipzig zag: de bal hoog proberen af te pakken en dan zo snel mogelijk tot een doelkans komen; en als je uitgespeeld wordt, zo snel mogelijk teruglopen en weer in organisatie komen. Die duidelijkheid in de spelwijze maakt dat je heel specifieke spelersprofielen kunt kiezen. Dat is een groot voordeel. Want iemand die algemeen beschouwd wordt als een goeie speler kan in een bepaalde spelwijze geen goeie speler zijn of toch minder geschikt zijn voor de specifieke rol die hij daarin moet vervullen. Dat merk je ook bij Leipzig: soms halen ze spelers waarbij anderen de wenkbrauwen fronsen maar die wel perfect in hun spel passen”, aldus Vermant.
Fysieke ontwikkeling
“Bij KVO behielden ze de spelers die passen in de spelwijze en vulden ze die aan met wat er nodig was om op die manier te kunnen voetballen. Ik bedoel: Sakala en Gueye zijn spitsen die het fysiek en mentaal aankunnen om bij balverlies mee te verdedigen. Als je hoog druk zet, is dat ontzettend belangrijk. Je hoeft geen topclub te zijn om dat te kunnen. Maar je moet wel over spelers beschikken die in staat zijn om daarin hun deel van het werk te doen, zoniet valt het concept in duigen. Jongens als Bataille en Hjulsager kunnen dat. Het is ook een kwestie van spelers fysiek verder te ontwikkelen en ze fit en fris te houden, want het is een spel dat veel beweging en diepgang vergt.”
Het klinkt allemaal logisch, maar zo vanzelfsprekend is het niet. “Niet elke club heeft een voetbalfilosofie en dat maakt het voor iedereen moeilijker om samen te werken. Dat is de grootste sterkte van Oostende dit seizoen: er is een visie die tot in detail is uitgewerkt en waar iedereen in de club op is afgestemd. Dat verhoogt de kans op succes exponentieel”, besluit Vermant Het is nu uitkijken of KVO in play-off 2 als kleine club met zijn counterpressing ook de Europese dromen van de topclubs Standard en AA Gent kan verstoren.
Het beste van KW
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier