“Jan Breydel kan kolken, maar Polen was toch nog een trapje hoger”: Van Europese kwalificatie naar de derby met Christiaan Ravych (22)

Christiaan Ravych ontpopte zich de voorbije jaren tot de leider van de defensie bij Cercle. © BRUNO FAHY BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Het was een kwestie van tijd, maar sinds het vertrek van Jesper Daland is het nu ook voor iederen duidelijk: Christiaan Ravych is de nieuwe defensieleider van Cercle Brugge. In aanloop naar de derby spraken we hem dan ook over de Europese campagne van Cercle, zijn evolutie en berichtjes van Dévy Rigaux, Director of Football bij… Club Brugge.

Van een drukke seizoensstart gesproken. De zomervakantie is nog niet eens voorbij en toch speelde Cercle Brugge – mede door de drie Europese voorrondes – dit seizoen al tien (!) wedstrijden. Christiaan Ravych speelde daarbij nagenoeg alles. De 22-jarige verdediger vindt die drukke periode echter allesbehalve een probleem. “Hoe meer matchen, hoe beter. Zeker omdat Europees spelen toch iets moois is. De reizen naar Noorwegen, Polen of Schotland zijn allemaal fantastische ervaringen. Iedereen wil dat toch meemaken?”, aldus de man uit Kuurne.

Geschiedenis geschreven

Qua druk programma zit er de komende maanden ook niet meteen beterschap aan te komen, want Groen-Zwart kwalificeerde zich voor het eerst in haar geschiedenis voor een Europese groepsfase. “Is het echt de eerste keer? Als je daar bij stilstaat, is dat wel zot”, glundert Ravych. “Het is heel mooi om daar deel van uit te maken en ik ben trots dat we zo voor altijd een plekje in de geschiedenis van Cercle zullen hebben. Ik krijg er zelfs wat kippenvel van.”

“Een uitmatch op Chelsea in de Conference League zou een droom zijn die uitkomt”

Vandaag staat in Monaco de loting voor de League Phase van de vernieuwde Conference League op het programma. Cercle zal in de eerste ronde zes tegenstanders treffen. Drie keer zal het daarbij thuis spelen, drie keer op verplaatsing. “Ik heb al gezien dat we tegen Chelsea kunnen uitkomen. Op Stamford Bridge spelen, zou een droom zijn die uitkomt. Ook voor de supporters zou dat fantastisch zijn. Al zijn er met Fiorentina en Real Betis nog enkele heel mooie mogelijke tegenstanders”, aldus Ravych. “Ik hoop op één topploeg en vier haalbare kaarten, want uiteindelijk willen we ons ook wel kwalificeren voor de volgende ronde. Al is de term haalbare kaart relatief, want tegen pakweg een ploeg uit Moldavië of Letland spelen, is soms nog moeilijker. Je mag in zo’n Conference League echt niemand onderschatten.”

Uit je comfortzone

Voor Ravych is deze Europese campagne een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. “Je steekt daar heel veel van op”, vertelt hij. “Je komt vaak tegen ploegen uit die op een andere manier spelen dan dat we in België gewoon zijn, waardoor je uit je comfortzone gehaald wordt. Door dat drukkere programma wen je ook aan de snelle opeenvolging van wedstrijden. Daardoor ga je bewuster om met je lichaam en leer je beter naar je lichaam luisteren.”

Het contrast met toen hij drie jaar geleden bij Cercle aankwam is dan ook gigantisch. “Toen ik hier tekende, was het mijn doel om zoveel mogelijk minuten te maken bij de beloften. Ik wist toen op zich wel dat ik iets in mijn mars had, maar dat het nadien allemaal zo snel zou gaan, had ik toch ook niet verwacht. Ik ben in die periode in alle aspecten van het voetbal zoveel gegroeid dat ik eigenlijk een totaal andere speler ben dan drie jaar geleden. En dat heb ik in de eerste plaats natuurlijk zelf wel afgedwongen en daar mag ik zeker trots op zijn, maar ook de staff en de omkadering verdient daarvoor niets dan lof. Ik ben als jonge gast bij de ploeg gekomen en dan is het niet altijd gemakkelijk om je plekje te vinden in een spelersgroep, maar doordat Cercle zo’n familiale club is, kon ik me snel integreren.

Dankzij de 1-6-zege tegen Wisla Krakow waren Christiaan Ravych en Cercle al na de heenmatch quasi zeker van de groepsfase van de vernieuwde Conference League.
Dankzij de 1-6-zege tegen Wisla Krakow waren Christiaan Ravych en Cercle al na de heenmatch quasi zeker van de groepsfase van de vernieuwde Conference League. © IMAGO/PIOTR HOMEL IMAGO/Newspix

In die mate zelfs dat Ravych na het vertrek van Jesper Daland naar Cardiff City de nieuwe leider van de Cercle-defensie moet worden. “Ik wil daarin zeker mijn rol spelen”, beaamt hij. “Ik denk dat ik na drie jaar ook wel klaar ben om die leidersrol op te nemen. Ik ben een intelligente voetballer die het spel goed kan lezen, wat het volgens mij ook gemakkelijker maakt om de spelers naast me te sturen.”

Maar droomt hij zelf dan niet van een transfer? “Dat zal waarschijnlijk niet meer voor deze zomer zijn. Sowieso ben ik daar ook niet echt mee bezig. Ik ben hier heel graag en heb alles te danken aan Cercle, dus mijn focus ligt hier. De rest moet mijn makelaar maar regelen”, aldus Ravych. Die wel nog meegaf wat zijn droombestemming is “Toch de Premier League. Ik denk dat ik daar met mijn snelheid en duelkracht ook wel zou passen. Ook Italië, het land van de verdedigers, zou me zeker aanspreken. Maar nogmaals: dat is momenteel niet aan de orde.”

Focussen op de derby

Veel tijd om daarover te dromen, heeft Ravych ook niet, want zondag wacht alweer de derby tegen Club Brugge. Dat Ravych tien jaar in de jeugd van blauw-zwart speelde alvorens naar groen-zwart te trekken, is ondertussen wel geweten. Al zijn de blauw-zwarte linken nog niet helemaal weg. Zo had hij bij de U10 van Club Dévy Rigaux als trainer. Vandaag is Rigaux aan de slag als Director of Football bij de landskampioen. “Ik hoor hem nog geregeld”, aldus Ravych. “Hij stuurt me wel eens felicitaties na een goede match en ook als ik jarig ben, krijg ik steevast een berichtje. Dévy was echt een heel goede trainer en ik had altijd een goede band met hem. Ik vind het dan ook mooi om te zien welk parcours hij heeft afgelegd, ook al had ik natuurlijk niet kunnen voorspellen dat hij het tot Director of Football zou schoppen.”

“Een transfer? Ik ben graag bij Cercle en mijn focus ligt hier”

Zondag zal Ravych evenwel geen berichtje moeten verwachten van zijn ex-trainer. Dan gaat Cercle namelijk ‘op bezoek’ bij de buren. Hoe dan ook een speciale wedstrijd. “Iedereen weet dat Jan Breydel kan kolken in een derby. Al zijn we op dat vlak wel al een en ander gewoon van die uitmatch in Polen. Daar was de sfeer toch echt nog een trapje hoger. Die supporters waren daar continu aan het roepen. Bij Club durft het al eens wat stiller zijn als ze achterstaan, maar in Wisla stonden we 0-6 voor en bleven die Poolse fans even luid roepen en zingen. Toch krijg ik, als ik erover praat, nu al goesting in de derby.”

Voor Cercle is puntengewin wel een must, want met vier punten – en weliswaar een match minder gespeeld – staat het momenteel in de gevarenzone. Al is er volgens Ravych geen reden tot paniek. “Leuk is dat natuurlijk niet, maar we moeten gewoon vertrouwen hebben in onszelf en opnieuw die flow van vorig seizoen zoeken. We weten dat we het iedereen moeilijk kunnen maken als iedereen zijn taken minutieus uitvoert. Dat we nu in die gevarenzone staan, daar zijn we niet mee bezig. Al zouden we daar natuurlijk wel nog voor de interlandbreak uit willen geraken. Net daarom hopen we tegen Club en volgende week tegen Genk op een goed resultaat.”