Club hoeft van niemand bang te zijn. Ook zondag niet

“Igor Thiago is een gouden, hardwerkende jonge kerel die nu - en in de toekomst - nog veel doelpunten zal maken. De bloeddruk van zijn criticasters zal er wel bij varen als ze deze realiteit onder ogen zouden zien.” © KURT DESPLENTER BELGA
Henk Vanhee
Henk Vanhee Zanger 'Cowboys & Aliens' en gastblogger voor kw.be

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.

Club is begonnen aan een periode waarin de ene belangrijke match de andere opvolgt, als een oneindige eat-play-sleep-repeat-ketting van moeilijke opdrachten. Na de afgelopen derby volgt al vlug een dubbele Brusselse uitdaging. Het goeie nieuws: Club hoeft van niemand bang te zijn. Dat werd afgelopen weekend in de derby nogmaals bewezen. Club was alweer veruit de betere ploeg, maar slaagde zoals gewoonlijk erin om zichzelf in de voet te schieten door een vermijdbaar doelpunt te slikken.

Ik hoor her en der dat Club toch wel wat karakters mist op die momenten. Cynische matennaaiers als Hannes Van der Bruggen, ‘belezen’ stampers als Burgess of all-round geniepigaards als Vincent Janssen zouden bij Club echter werken als een tang op een varken. Als er 90 minuten lang geschoffeld wordt, zoals afgelopen zondag, kan je er gif op innemen dat de eerste kaart voor Club zal zijn. Die dubbele standaard van de wedstrijdleiding wordt met een glimlach vergoelijkt omdat Club nu éénmaal als topploeg anders wordt bekeken.

Er worden dan al eens dure termen gebruikt als ‘cheap penalty’, of er overlappen wat buitenspellijnen of men schuift het reglement aan de kant ten voordele van een vaste waarde in de wereldgeschiedenis: de menselijke fout. En dan lees je dat Club maar een doelpunt meer moet scoren zodat discussies als deze overbodig zouden zijn. Wel, deze optelsom is mij wat té eenvoudig. Alles en iedereen hoort gelijk te zijn voor de wet. Met interpretaties van reglementen zal er blijvend gekibbel zijn. En daarmee wil ik het feit allerminst negeren dat Club zichzelf geregeld te kort doet.

Foutmarge

Met name Igor Thiago stond de afgelopen week volop in de kijker. Na een paar moeizame matchen waarin zijn aanpassing nog volop bezig was, rolden kenners met ronkende namen als Degryse, Verheyen, Vandenbempt tot zelfs de minzame Franky Van der Elst over elkaar om aan te geven wat een klunzige Braziliaan Club nu weer had gehaald. Tot bleek dat die speler zoveel begon te scoren, dat hij volgende zomer voor een recordbedrag naar de Premier League verhuist. De verbijstering bij kenners en concurrentie was hilarisch. Ook het bedrag waarvoor Club Igor kon slijten staat bij velen ter discussie. Dat Club nergens communiceerde over de cijfertjes die bij transfergoeroe Fabrizio Romano én op de website van het legendarische BBC Sport verschenen zijn, deed er allemaal niet toe.

En Igor? Die had het geweten, zondag. Het gegniffel toen hij twee wenkende kansen miste en in extremis toch nog die voorbestemde rode kaart kreeg, was zo groot dat het zielig werd. Igor Thiago is een gouden, hardwerkende jonge kerel die nu – en in de toekomst – nog veel doelpunten zal maken. De bloeddruk van zijn criticasters zal er wel bij varen als ze deze realiteit onder ogen zouden zien. De zogenaamde experten moeten beseffen dat ze heel veel ten prooi vallen aan de waan van de dag. Het volstaat om hun voorspellingen in het begin van het seizoen eens boven te halen om te beseffen dat hun foutmarge zeer groot is. Iemand als Degryse heeft dat trouwens ooit in de praktijk al ondervonden. Toch?

Met stip

Ondertussen staat de trouwe blauw-zwarte schare op de toppen van de tenen. We gaan niet ontkennen dat de volgende match bij ons met stip staat genoteerd, zeker nu Anderlecht voor het eerst sinds lange tijd afzakt naar Brugge met een voorsprong in de rangschikking. Het wordt stilaan tijd om de glitterverhalen in de pers over hun kern af te toetsen met de rauwe werkelijkheid tijdens een topper in onze verweerde bunker, met de adem van 27.000 fans in nek van vriend en vijand. Het is nog steeds de beste manier om de jongens van de mannen te scheiden, al weet ik niet of dit anno 2024 een moreel correcte uitspraak blijft. Echt wakker zal ik daar niet van liggen, en zoals ik al eerder aanhaalde: Club hoeft van niemand bang te zijn. Ook zondag niet.