Cercle na 14 jaar terug Europa in: “Die voorrondes in 2010 waren unieke ervaring”

Frederik Boi en Lukas Van Eenoo blikken voor ons terug. © belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Cercle Brugge mag zich na zijn vierde plek opmaken voor Europees voetbal. Deze zomer gaat het in de trommel voor de tweede voorronde van de Europa League. Een historische gebeurtenis, want de vorige Europese campagne dateert al van veertien jaar geleden. Frederik Boi en Lukas Van Eenoo waren er toen bij.

In 2010 mag Cercle als verliezend bekerfinalist voor het eerst sinds 1996 Europa in. Onder Bob Peeters, die net de naar Beerschot vertrokken Glen De Boeck had opgevolgd, wordt Cercle in de tweede voorronde van de Europa League uitgeloot tegen het Finse TPS Turku. “Ik weet nog dat we die wedstrijd in het Ottenstadion in Gent moesten spelen en dat het echt geen leuke match was”, vertelt Frederik Boi. “Het was enorm warm en het gras stond extreem lang. En dan verliezen we die match ook nog eens met 0-1.”

Vieren op het vliegtuig

In Turku keert Cercle de scheve situatie echter helemaal om. Aan de rust staat het nog 1-0 achter, maar in de tweede helft gaat Cercle op en over de Finnen. In minuut 86 zorgt Lukas Van Eenoo voor de goal van de kwalificatie. “Een fantastisch moment”, aldus Van Eenoo. “Al heb ik dat doelpunt sindsdien nooit meer teruggezien, want ik heb de beelden nergens meer gevonden. Maar als jonge gast van 19 was dat wel een heel speciaal moment om met Cercle door te stoten en dan ook nog eens de winning goal te maken. Dan heb je toch geschiedenis geschreven. Zeker omdat het nog maar de eerste keer in de geschiedenis was dat Cercle Europees een voorronde overleefde.”

Veel tijd om te vieren was er evenwel niet, want enkele dagen later stond er alweer een competitiematch op het programma. “Na de match zijn we meteen naar de luchthaven gereden om terug naar huis te vliegen”, herinnert Boi zich. Op de website van Cercle wordt die vlucht omschreven als een dolgekke terugvlucht. Van Eenoo: “Ik herinner me dat we bij de piloot in de cockpit mochten en dat er ook gezongen werd. (lacht) We hadden dan ook enkele uitstekende sfeermakers in de groep, om er met Bernd Evens maar eentje te noemen.”

“We mochten na de zege in Finland bij de piloot in de cockpit” – Lukas Van Eenoo

“We waren echt in alle staten”, vult Boi aan. “We vlogen met een gecharterd vliegtuig waardoor iedereen die iets te maken had met Cercle, dus ook supporters, op die vlucht zat. Wij waren euforisch en na zo’n match mag je natuurlijk ook al iets drinken. Het was weliswaar voorbereiding, we moesten dus wel een beetje op onze tellen passen, maar niet iedereen was de dag nadien even fris.”

Cercle zette in Finland een scheve situatie recht.
Cercle zette in Finland een scheve situatie recht. © a-ACR

In de volgende ronde wacht het Cypriotische Anorthosis Famagusta. Al draaide die dubbele confrontatie uit op een teleurstelling. “We waren er nochtans heel dicht bij”, weet Boi. “De heenmatch winnen we met 1-0, maar in Cyprus scoren zij in de 87ste minuut de goal van de kwalificatie na een misverstand achterin. Zonde. De teleurstelling was dan ook groot. Zeker omdat we in de volgende ronde een grote naam hadden kunnen treffen. Famagusta is toen tegen CSKA Moskou uitgeloot. Voor Club-spelers is dat waarschijnlijk niet meer zo speciaal, maar ik had het wel zalig gevonden om een match te mogen gaan spelen in Moskou.”

“De dag na die match was niet iedereen even fris” – Frederik Boi

Van Eenoo treedt hem bij: “Achteraf gezien is het heel jammer dat het daar gestopt is, want het was een fantastische ervaring. Ik was toen negentien jaar en heb sindsdien nooit meer Europees gespeeld. Dat geeft aan hoe uniek het was om met Cercle Europees te spelen.”

Diplomatieke rel

Ook Boi houdt vooral mooie herinneringen over aan het Europese avontuur. “Vooral aan die trip naar Cyprus. Het begon al voor de match, want we zijn er in Cyprus in geslaagd om een diplomatieke rel te ontketenen omdat de Cercle-delegatie en supporters tijdens de verplaatsing het Turkse deel van Nicosia zouden gaan bezoeken. Maar dat viel daar precies niet zo goed. Cercle is dan toch vrij kordaat op de vingers getikt. Typisch dat wij dat met Cercle meemaakten.” (lacht)

“Als de verplaatsing iet of wat doenbaar is, rijd ik naar ginder met mijn busje” – Frederik Boi

Veertien jaar later gaat de Vereniging opnieuw Europa in. Het geloof bij zowel Boi als Van Eenoo dat Cercle beter kan doen dan in hun tijd, is groot. “Ik geloof dat ze zich kunnen plaatsen voor de poulefase. Zeker omdat ze in een latere fase ook nog het vangnet van de Conference League hebben.” Boi treedt hem bij. “Cercle is allerminst kansloos. Ik heb de datum van de voorrondewedstrijden alvast in mijn agenda gezet, want als de verplaatsing iet of wat doenbaar is, rijd ik naar ginder met mijn busje, want het is een ervaring die ik niet wil missen.”